Haberler

Erkeklerde Farkındalık Olmadan Eşitlik Olmaz

Güncelleme:

AÇEV ile Aile veSosyal Politikalar Bakanlığı'nın iş birliğiyle "Türkiye'de Baba Olmak: Cinsiyet Eşitliğinde Sorumluluklar, Haklar veÇözümler" başlıklı bir panel düzenlendi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ve Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın da katıldığı panelde,"toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için erkekler dünyasında farkındalık yaratmak gerektiği" vurgulandı.

T.C. Aile ve SosyalPolitikalar Bakanlığı ile Anne Çocuk Eğitim Vakfı'nın (AÇEV) 28 Mart Perşembegünü Swissotel'de düzenlediği " Türkiye'de Baba Olmak: Cinsiyet Eşitliğinde Sorumluluklar,Haklar ve Çözümler" paneli, siyaset, iş, sanat ve akademi dünyasının saygınisimlerini bir araya getirdi. Panele BaşbakanRecep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Aile ve SosyalPolitikalar Bakanı Fatma Şahin ile Avrupa Birliği Bakanı ve BaşmüzakereciEgemen Bağış da katıldı.

BaşbakanRecep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan panel açılışında yaptığı konuşmasında kamuoyunda, cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında erkeklerin rolü ve önemi konusunda farkındalıkyaratmayı hedefleyen bir panele katılmaktan çok mutlu olduğunu belirterek şunları söyledi: "Bugüne kadar hem kadın boyutunda ele alındı ancak çocuğun gelişiminde aynı oranda anne ve baba sorumluluk taşır. Anne ve baba önemli bir rol modeldir. Anne ve babanıntakındığı tavır ve evde üstlendiği rolü aynı bir fotoğraf makinesi gibikopyalar. Her fırsatta anne baba olarak öz eleştiri yapmak zorundayız. Kadınlarhakları için mücadele edecek ve haklarını alacaktır. Bu mücadelede en kritikşey mücadele eden anneler ve babalar yetiştirmektir. Bugün gerçekleşen panelinbu anlamda önemli bir beyin fırtınası olacağına inanıyorum".

Cinsiyeteşitliği sağlanmasında erkeklerin rolünün çok önemli olduğunun altını çizen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ise: "Bugüne kadar kadınsorunlarını hep kadınlarla konuşup çözmeye çalıştık ancak bu sorunun çözümükadını ve erkeği ile zinhinsel bir dönüşüm sayesinde mümkün olabilir. Günümüz toplumunda anne ve babalık roller giderek giderek farklılaşıyor ve zorlaşıyor.Toplumun önemli bir birimi olan aileyi bir kurum olarak koruyabilmek için bilgive teknoloji çağında değişen iş hayatı ve anne baba rollerini zamanın ruhunagöre yeniden inşa etmeliyiz. Günümüz şartlarında anne ve babalık daha zor. Bizde bu zorluğu görerek sürecin daha iyi yönetilmesi için evlilik öncesi eğitimlere büyük önem veriyoruz. Bu konuda 81 ilimizde anne ve babalaraeğitimler veriyoruz".

Panelin birinci oturumunda konuşma yapan Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış "Biz siyasetçilerin hem annehem baba olarak büyük zorlukları var. Özellikle çocuklarımızla birarada olmakve vakit geçirmek oldukça zor. Babam da belediye başkanlığı yapmıştı aynızorluğu biz de yaşamıştık. Bu nedenle ben de kendi çocuklarıma davranırken geçmişte babamdan beklediklerimi düşünüp ona göre hareket ediyorum."

AÇEV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ayla Göksel, Türkiye'de toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmaları hız kazanmış olsa da halenkat edilmesi gereken bir yol olduğunu belirterek şunları söyledi: "Ülkemizde eğitimden, istihdama, sosyal yaşamdan, karar verme süreçlerine kadar pek çokkonuda kadınlar aleyhine eşitlikten uzak bir tablo görülüyor.

Bugün dünyada da erkeklerin toplumsal cinsiyet eşitliği vekadına yönelik şiddetin önlenmesi çalışmalarında yer almalarının hem çocuklarhem de toplum için çok değerli olduğu özellikle vurgulanıyor. Çünkü kadın erkek rolleri öncelikle aile içinde gelişiyor ve nesiller boyunca aktarılıyor. Babalık, her erkek için hayatında bir dönüm noktasıdır ve değişime en açık oldukları dönemdir. Bu dönemde erkeklerin eşitlikçi ve demokratik tutumlar edinmelerini ve gelecek nesillere ayrımcıolmayan, şiddet içermeyen bir model sunmalarını sağlamak için onları çözümün bir parçası haline getirmek gerekmektedir. Tam da bu nedenle bugün Türkiye'de Baba Olmak her zamankinden daha önemlidir.

İki oturum halindedüzenlenen panelin birinci bölümünün moderatörlüğünü CNN Türk Televizyonu'ndan Ahu Özyurt, ikinci bölümünün moderatörlüğünü ise Egon Zehnder Kurucu Üyesi Murat Yeşildere yaptı. Panelin konuşmacıları arasında; Radikal Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Eyüp Can, Fiba Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin, Vodafone Türkiye İcra Kurulu BaşkanıSerpil Timuray, Borusan Grup CEO'su Agah Uğur, KA.DER Başkanı Çiğdem Aydın,Hürriyet Gazetesi Köşe Yazarı Sedat Ergin, İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Doç. Dr. İpek İlkkaracan, MarmaraÜniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Sungur, Habitat için Gençlik Derneği Onursal Başkanı Sezai Hazır ve sanatçı Cem Yılmaz yer aldı.

Sanatçı Cem Yılmaz ise babalık deneyimini esprilerle anlattı.

Panelin kapanışkonuşmasını ise AÇEV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Koç Üniversitesiöğretim üyesi Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı yaptı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Anne Çocuk Eğitim Vakfı Avrupa Birliği Fatma Şahin Türkiye Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title