Haberler

"Ergenekon" Davası

"Odatv" ile "Danıştay saldırısının delillerinin karartılması" dosyalarının bu dava dosyasıyla birleştirilmemesi yönündeki görüşünü açıklarken, "davaların birleştirilerek görülmesinin yargılamayı uzatacağını, davaların sürüncemede kalmasına neden"...

"Ergenekon" davasına bakan mahkeme heyeti,

"Odatv" ile "Danıştay saldırısının delillerinin karartılması" dosyalarının bu dava dosyasıyla birleştirilmemesi yönündeki görüşünü açıklarken, "davaların birleştirilerek görülmesinin yargılamayı uzatacağını, davaların sürüncemede kalmasına neden olacağını ve yargılamanın makul sürede bitirilmesi gerektiğini" dikkate aldı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, savcı Mehmet Ali Pekgüzel ile sanık ve avukatların taleplerine ilişkin alınan ara kararlar, Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese tarafından açıklandı.

Buna göre mahkeme heyeti, davaya müdahil olan Cumhuriyet Vakfı'nın avukatları Bülent Utku, Akın Atalay ve Tora Pekin'in katılan vekilliğinden istifa ettiğini belirterek, bunun müdahil Cumhuriyet Vakfı'na bildirilmesine karar verdi.

Tutuklu sanık Mehmet Zekeriya Öztürk'ün, mahkeme heyetine yönelik itham edici sözleri olduğunu ve gizli tanık "İmdat"ın gerçek kimliğini duruşmada açıkladığını ifade eden mahkeme heyeti, Öztürk hakkında gereğinin yapılması için Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazılmasına hükmetti.

Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ve müştekileri Hatice Sarıkaya ile Hasan Alagöz olan dava dosyasının bu davayla birleştirilmemesi yönünde görüş bildiren mahkeme heyeti, yine "Odatv" ile OYAK Güvenlik olarak bilinen

"Danıştay saldırısının delillerinin karartılması" davalarının bu davayla birleştirilmemesi yönünde görüş bildirmesinin nedenini şöyle açıkladı:

"Dosyamızın ve birleştirilmesi istenilen dosyaların hacmi, yargılamada gelinen aşama, birleştirilmesi istenen dava dosyalarındaki sanık ve mağdur sayısı, dosyaların nitelikleri göz önüne alındığında, davaların birleştirilerek görülmesinin yargılamayı uzatacağı, davaların sürüncemede kalmasına neden olacağı ve yargılamanın makul sürede bitirilmesi gerektiği dikkate alınarak, birleştirilme konusunda muvafakat verilmemesine, bu dosyaların birer örneğinin dijital olarak dosyaya konulmasına."

-"Taşdeler hakkındaki iddia, tutuklamayı gerektirir"-

Mahkeme heyeti, tedavi gördüğü Ankara GATA'daki odasına video konferans yöntemiyle bağlanılarak sorgu ve savunması alınan YAŞ üyesi Orgeneral Nusret Taşdeler hakkında yakalama kararı bulunduğunu anımsattı.

Mahkeme, Taşdeler'in "silahlı terör örgütü yöneticisi olmak" ve TCK'nın 312. maddesine göre, "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçlarını işlediğine dair dijital incelemeler, ihbar mektupları, Genelkurmay Başkanlığı'ndan gelen yazı ve cevapları, sanık ve tanık beyanları, suçun tutuklamayı gerektirir katalog suçlardan olması, delillerin karartılması ihtimalinin bulunması, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi uygulamalarında tutukluluk için makul suç şüphesinin dahi yeterli görülmesi dikkate alınarak, sanık hakkında tutuklama kararı verildiğini belirtti.

Savunması sırasında Taşdeler'in suç teşkil eden sözleriyle ilgili olarak da duruşma tutanakları çıktığında gereğinin yapılmasına hükmeden mahkeme heyeti, duruşmayı 13 Aralık 2012'ye erteledi.

-Dosya 4 yıl sonra mütalaaya gitti-

Orgeneral Nusret Taşdeler'le birlikte davada tutuklu yargılanan sanık sayısı 67'ye çıkarken, tutuklu olan tek muvazzaf orgeneral de Taşdeler oldu.

67'si tutuklu 275 sanığın yargılandığı davada 21 ayrı iddianame birleştirildi. 31'i gizli tanık olmak üzere 160'a yakın tanığın dinlenildiği davada, ilk duruşması 20 Ekim 2008'de yapılan birinci "Ergenekon" davası 225. duruşmada, ikinci "Ergenekon" davasıyla birleştirildi.

4 yılı aşkın süredir yapılan yargılamada, birleştirilen dosyaların duruşmalarıyla birlikte bugüne kadar yaklaşık 600 duruşma yapıldı.

Davanın firari sanıkları emekli Tümgeneral Mustafa Bakıcı, Yeditepe Üniversitesi kurucusu Bedrettin Dalan, eski AK Parti Milletvekili Turhan Çömez ve Saipir Deblevidze hakkında yakalama kararı bulunuyor.

Mahkeme heyetinin esas hakkındaki mütalaasını hazırlaması için savcıya süre vermesinin ardından davada yeni bir sürece girildi. Savcının mütalaasını açıklamasının ardından sanık ve avukatlara son savunmalarını yapmaları için söz verilecek.

Daha sonra sanıklar son sözlerini söyleyecek, ardından da mahkeme davaya ilişkin kararını açıklayacak.

Muhabir: Hanife Sevinç

Yayıncı: Erdal Turanlı - İSTANBUL

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Ali Pekgüzel Nusret Taşdeler İstanbul Danıştay Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ünal Aysal kimdir, daha önce GS başkanı oldu mu? Ünal Aysal zengin mi, serveti ne kadar? 2 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 2 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 2 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 2 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 2 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Sasa Obradovic Zeljko Obradovic kardeş mi? Sait Toktaş kimdir? Şehit Piyade Uzman Çavuş Sait nereli, kaç yaşında, memleketi neresi? Cenaze namazı nerede kılınacak? PSG Şampiyonlar Ligi kazandı mı? PSG Şampiyonlar Ligi kupası var mı? PSG - B.Dortmund kaç kaç, maç bitti mi? PSG – B.Dortmund ÖZET – GOLLER izleme linki var mı? Süheyl Batum kimdir? Süheyl Batum zengin mi, serveti ne kadar? FED faiz kararı ne oldu? FED faiz indirdi mi, artırdı mı 1 Mayıs 2024? Ankara'da yarın okullar tatil mi 2 Mayıs Perşembe? Fenerbahçe Beko Monaco maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Fenerbahçe Beko Monaco Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Giresun Belediye Başkanı hangi partiden? Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse kimdir? Al Nassr Al Khaleej maçı ne zaman,sat kaçta? Al Nassr Al Khaleej CANLI izleme linki var mı, Ronaldo oynuyor mu? PSG - B.Dortmund CANLI izleme linki var mı? PSG - B.Dortmund ŞİFRESİZ yayın var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title