Haberler

Ereğli'de Köy Enstitülerinin 68'inci Kuruluş Yılı Kutlandı

Ereğli'de Köy Enstitülerinin 68. Kuruluş Yıl Dönümü Dolayısıyla Program Düzenlendi.

Ereğli'de Köy Enstitülerinin 68. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla program düzenlendi.

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Ereğli Eğitim Fakültesi tarafından Erdemir Kültür Merkezinde düzenlenen programa ZKÜ Rektörü Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz, Karadeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Türker Ertürk, Ereğli Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdal Coşkun, Alaplı Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Zekai Güner, Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Güven, İlçe Milli Eğitim Müdürü Turan Akpınar katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan ZKÜ Rektörü Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz, Cumhuriyet Öğretmenlerinin çağdaş dünyada yer alması için eğitim savaşının kazanılması gerektiğini söyleyerek öğretmenleri görevlendiren Mustafa Kemal Atatürk'ün yanında yer almalarını gerektiğini belirtti. Açıkgöz konuşmasında şunları söyledi:

"Cumhuriyet Öğretmeni unvanını en doya doya taşıyanlar bu öğretmenlerimizdir. Ellerinden öpüyorum. Bugün Cumhuriyet Öğretmenlerimiz ne yapmalıdır? Cumhuriyet öğretmeni düşman savunma hattını geçtiği halde, savaş kaybedilmekte iken ısrarla öğretmenler kongresini terk etmeyen buradaki mücadelemiz cephedekinden daha az önemli değil diyen, ülkenin geleceği için, çağdaş dünyada yer alması için eğitim savaşının kazanılması gerektiğini söyleyerek öğretmenleri görevlendiren Mustafa Kemal Atatürk'ün yanında yer almalıdırlar. Dogmadan arınmış, sorunlarını çözmede sadece aklını ve bilimi kullanan Türk gencini yetiştirmek zorundadır. Dedelerinin bir hamlede yırtıp attığı emperyalist planların yeniden dayatılmaması için, sınırları cetvelle çizilen, petrol gibi zengin kaynakları olmasına karşın her türlü köktendinci akımın, tarikatların, şeyhlerin cirit attığı, bu nedenle demokrasi getiriyoruz denilerek yeniden kurtarılan, anayasasında demokratik ancak şeriat yazan komşusundan ders alarak en önemli ulusal çıkarımız gençlerimizi yetiştirmek zorundadır." Ereğli Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdal Coşkun İSE, "Köy Enstitüleri, 85 yıllık Cumhuriyet tarihinin en özgün, en radikal ve cesur atılımlarından biridir" diyen Çoşkun, "Köy Enstitüleri, Ülkemizin halen çözümlenemeyen ilköğretim sorununun, temelden çözümü için hazırlanmış çok önemli ve büyük bir projedir. Bu enstitüler Anadolu'nun ve dolayısı ile Türkiye'nin sosyal ve kültürel açıdan kalkınmasını; köyün ve köylünün çağdaş bir geleceğe hazırlanmasını sağlamak amacıyla kuruldular" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından ZKÜ Oda Orkestrası ve karma korosu tarafından "Bülbülüm altın kafeste, Köy Enstitüleri Marşı, 10. Yıl Cumhuriyet Marşı ve mini konser seslendirilirken, TED Koleji tarafından Bağımsızlık savaşı sunumunun ardından "Bir aydınlanma ve Eğitim Devrimi, Köy Enstitüleri" konulu panel düzenlendi.

Panele Oturum Başkanı ZKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vural Evren, Talip Aydın, Ramazan Çakıroğlu, H.Nedim Şahhüseyinoğlu konuşmacı olarak katıldı.

(BA-ET-Y) 18.04.2008 09:28 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title