Haberler

Erdoğan'dan Milyar Dolarlık Talimat

Güncelleme:

Putin'in Batı'dan mal alımını yasaklamasıyla oluşan yıllık 12 milyar dolarlık ihracat fırsatının TIR kotasına takılmasının ardından Başbakan Erdoğan devreye girdi.

Başbakan ve Seçilmiş Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ulaştırma Bakanlığı'na çok kritik bir talimat verdi. Putin'in Batı'dan mal alımını yasaklamasıyla oluşan yıllık 12 milyar dolarlık ihracat fırsatının TIR kotasına takılmasının ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan devreye girdi.

ERDOĞAN'DAN ULAŞTIRMA BAKANLIĞI'NA TALİMAT

Ulaştırma Bakanlığı'na 'sorunu çözün' talimatı veren Erdoğan'ın ilk fırsatta da konuyu Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile konuşacağı öğrenildi. Konunun gündeme gelmesiyle hükümetin harekete geçtiğini belirten Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, "Yaşadığımız sorunla seçilmiş Cumhurbakanı olarak Recep Tayyip Erdoğan'ın bizzat ilgilenmesi bizi umutlandırdı. Talimatı üzerine Ulaştırma Bakanlığı ve UND olarak uzun bir hafta sonu mesaisi yaptık. Rusya ile hemen temasa geçildiğini öğrendik" dedi.

"Kotalar dolunca yurtdışında TIR arayışı başladı" diyen Şener mevcut krize ilişkin olarak şunları anlattı: "Örneğin Antalyalı bir domates üreticisi, malını Türkiye'den bir TIR'la gönderemiyor. Bunun için elinde geçiş belgesi bulunan başka ülkelerden TIR arıyor. Mesela, Romanya'da, o da şanslıysa bir TIR buluyor. Bu araç o ülkeden yola çıkarak Antalya'ya geliyor. Antalya'dan da Rusya'ya gidiyor. İhracatçımız Böyle anlamsız ve zor bir durumla karşı karşıya. Ayrıca kazancımızı kendi elimizle başka ülkelere teslim etmiş oluyoruz."

9 BİNLE SINIRLADILAR

Türkiye ile Rusya arasındaki TIR krizi, Moskova hükümetinin Türk TIR'larının 42 bine ulaşan geçiş belgesi talebini 9 binle sınırlamasıyla patlak verdi. Başka ülke TIR'larına kota açma hedefiyle uygulanmaya başlandığı belirtilen düzenleme yıllık 6 milyar doları bulan ticareti ve malını göndermek için TIR bulamayan 20 bin ihracatçıyı zora soktu.

Son gelişmeler ise TIR krizini daha da hayati bir noktaya taşıdı. Mevcut TIR açığına Rusya'nın gıdada yılda 12 milyar doları bulan Avrupa Birliği (AB) ithalatına son vereceğini açıklamasının ardından Türkiye'ye yönelen talepler de eklenmeye başladı. Gelinen nokta hem ihracatçıyı hem de lojistik sektörünü ciddi bir açmaza soktu. Kota sorunun Türk ihracatçısını büyük sıkıntıya soktuğunu belirten Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, ürünü göndermek için TIR bulamayan ihracatçının farklı çözüm arayışlarına girdiğini belirtti.

İHRACATTA 12 MİLYAR DOLARLIK FIRSAT

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesine yaptırım uygulayan ABD, AB, Kanada, Norveç ve Avustralya'dan et, balık, meyve-sebze, süt ve süt ürünleri alımını iki hafta önce yasakladı. Rusya'nın açıkladığı ithalat yasağı başta AB olmak üzere, bütün ülkelerin ekonomilerini sarstı. Türk şirketlerine ise yanı başındaki pazarda 12 milyar dolarlık fırsat doğdu.

KOTA KALKARSA İHRACAT 100 MİLYARA ÇIKAR

Rusya 'nın uyguladığı kota sisteminin liberal ekonomi mantığına aykırı olduğunu belirten Şener, "Rusya ile vizelerin kaldırılması nasıl ki turizmi uçurduysa kotanın kalkması da ticareti uçuracak. İki ülke arasındaki yıllık ticaret hacmi 100 milyar doları rahatlıkla bulur" dedi.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Rusya Federasyonu Vladimir Putin Fatih Şener Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Roma Bayer Leverkusen maçı CANLI izle! 2 Mayıs Roma B.Leverkusen maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? YENİŞEHİR EVLERİ Emlak Konut THY ARNAVUTKÖY konut kura çekilişi ne zaman? CANLI izleme linki var mı? Chelsea Tottenham maçı CANLI izle! 2 Mayıs Chelsea Tottenham maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özgür Özel ne konuştu? Erdoğan-Özel görüşmesinin sonuçları! Hudutsuz Sevda 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sakla Beni 27. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Sakla Beni yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 2 Mayıs günün maçları nereden izlenir? Aldatmak 69. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 2-3 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Kül Masalı 11. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Hudutsuz Sevda final mi yapıyor? Hudutsuz Sevda bitiyor mu 2024? 2-3 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Sakla Beni final mi yapıyor? Sakla Beni bitiyor mu 2024? İnci Taneleri final mi yapıyor? İnci Taneleri bitiyor mu 2024?
500

Yorumlar (33)

GÜNDÜZ:

BU AKP YÜZÜNDEN DÜNYADA ÜLKEMİZİN HİÇ İTİBARI KALMADI.

16
36
yanıtYanıtla
Metinm@m.m:

ABD buna izin verecekmi

11
38
yanıtYanıtla
taraksenianem16@mynet.com:

senn gibi tipler ollursa zor dostum.

yanıt0
yanıt0
GERÇEK OLABİLİR:

RİVAYETE GÖRE PUTİN DEMİŞ Kİ KENDİ MİLLETİNE SAYGI DUYMAYAN AKP RUS MİLLETİNE Mİ SAYGI DUYACAK DEMİŞ TÜRKİYEDEN GELEN MALLAR YA SAHTE YA DA GDO-LU DEMİŞ AKP-YE GÜVENMEDİĞİMİZ İÇİN KOTA UYGULUYORUZ DEMİŞ

15
31
yanıtYanıtla
BÜLENTbulentkaracam@hotmail.com:

SEVGİLİ KARDEŞLERİM SİZİN GİBİLER RÜŞVET VERİR YOLSUZLUK YAPAR ADAM KAYIRIR VATANI KARIŞTIRIR BUNU DA BAŞKALARI YAPIYORMUŞ GİBİ HÜKÜMETİ KARALARSINIZ. SİZ NASIL BİR RUH HALİNDESİNİZ VEYA ŞÖYLEMİ DEMELİ ARTIK CEPLERİNİZ ESKİSİ GİBİ FAİZDEN RÜŞVETTEN DOLMUYORMU Kİ BÜTÜN KİN NEFRETİNİZ AK PARTİYE. YAZIK YAZIK. . .

yanıt0
yanıt0
burak:

allah türk milletinin yardımcısı olsun

35
3
yanıtYanıtla
FERİT:

DÜNYA ARTIK ŞAİBELİ OLAN AKP DÜNYA GÜVENMİYOR BİZE GALLAEŞLİK YAPARMI DİYE

14
22
yanıtYanıtla
40 Atlikarsli36_ufuk@hotmail.com:

Ya siz ne yazdiginizin Farkindamisiniz ! Sorum Akp degil zaten bütün derdiniz bu da ama Akp düsmanligini birakin da Türkiyeyi lekelemeden yazin yazdigini iyi ce bi düsün sonra ne yazdigina sen karar ver . Adamlar Hacli seferberligi olmus Türkiyeyi istimlak altinda almaya calisiyor siz hala Akp düsmanligi yapin bu vatanini madem ki seviyorsan Akpenin pesinde olacaksin secimlerden sonra düsmanlik yapin bir elin amerikalisi kadar da olamiyorsunuz yuh size !!!

yanıt0
yanıt0
orta yol:

Türkiye''nin büyüyen dev bir güç olarak büyümeye geçtiği aşikar, . Bundan korkan yahudi, hristiyan her ne olursa artık Türkiyeyi sevmeyen her ne kadar ülke varsa ilerlememesi için elinden geleni yapar, . Şuan bu devirdeyiz Aman Dikkat. !

26
4
yanıtYanıtla
since1453:

moronlar toplanmış yine. . yok akp yok bilmem. . kendi tarihlerinize bi bakın. . bu ülkeye ne getirdiniz?? açıklıktan eylem yapan insanlar, şimdi karınları doyunca yediği kaba tükürüyor. . hey gidi günler heyyy. .

16
8
yanıtYanıtla
Tüm 33 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title