Haberler

Erdemir Gözünü Otomotiv Sektörüne Çevirdi

Erdemir Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır, yaptıkları üretimle cari açığın kapatılmasına destek olduklarını, otomotiv sektörünün ihtiyaçlarını karşılamak üzere yeni yatırımlar yapacaklarını söyledi.

Erdemir Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır, yaptıkları üretimle cari açığın kapatılmasına destek olduklarını, otomotiv sektörünün ihtiyaçlarını karşılamak üzere yeni yatırımlar yapacaklarını söyledi.

Erdemir Grubu'nun ilk çeyrek sonuçlarını açıklamak üzere düzenlenen toplantıda konuşan Pandır, " Türkiye'de başta otomotiv sanayi olmak üzere birçok sektörde geniş ebatlarda ürüne ihtiyaç duyuluyor. Biz de gerçekleştirmeyi planladığımız yeni yatırımlar ile bu ihtiyacın önemli bir bölümünü karşılamayı hedefliyoruz" dedi ve Erdemir'in 300 milyon dolarlık yatırım planı olduğunu belirtti.

Türkiye'deki ham çeliğin yüzde 24'ünü, yassı çeliğin de yüzde 65'ini ürettiklerine işaret eden Pandır, "2013 yılında tüketilen yassı çeliğin yüzde 51'i yurt içi üretim ile yüzde 49'u ise ithalat ile karşılandı" dedi ve ekledi:

"İthal edilen her ton yassı çelik ürünü nedeniyle cari açığımız en az 100 dolar büyüyor. Temel girdilerimiz ithal olsa da, yurt içinde ürettiğimiz sıvı çelikle yapılan her bir ton yassı çelik ürünü nedeniyle cari açığın kapatılmasına katkıda bulunuyoruz. Yılın ilk üç ayında elde edilen başarılı finansal sonuçların sürdürülebilir olması için dünya ve Türkiye'deki sektörel gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Türkiye'nin tek entegre yassı çelik üreticisi ve yüzde 100 Türk sermayeli bir kuruluş olma özelliğimiz ile ülke ekonomisine katkımız büyük. 2014 yılı ilk çeyrek itibariyle elde ettiğimiz 625 milyon lira (282 milyon dolar) faiz ve vergi öncesi kar, aynı zamanda Türkiye'nin cari açıkla mücadelesinde önemli bir katma değer anlamına geliyor" dedi.

OTOMOTİV SEKTÖRÜ

Çelik sektörünün, otomotivden beyaz eşyaya, ısı sanayiinden, makine imalatına kadar hayatın her alanında Türkiye sanayisinin gelişmesine öncülük ettiğine vurgu yaparak, "Erdemir Grubu olarak Türkiye'nin en büyük ve lider çelik üreticisiyiz. Türkiye'de başta otomotiv sanayi olmak üzere birçok sektörde geniş ebatlarda ürüne ihtiyaç duyuluyor" dedi ve ekledi:

"Biz de gerçekleştirmeyi planladığımız yeni yatırımlar ile bu ihtiyacın önemli bir bölümünü karşılamayı hedefliyoruz. Özellikle mevcut galvaniz üretim kapasitemizi iki katına çıkarmayı planladığımız yatırımla, bugüne dek üretemediğimiz farklı ebatlardaki galvanizli ürünleri de üretme imkanına sahip olacağız. Müşterilerimizin geliştirdiği teknolojileri takip edip, ihtiyaçlarına uygun ürünler geliştirerek ve ithalata karşın lojistik avantajımızı daha etkin kullanarak, ülkemize daha da yüksek katma değer yaratmayı hedefliyoruz. Yeni yatırımlarımız mevcut durumda Türkiye'de üretilemeyen mamul kalitelerini üretebilecek ve ihracatımızı artırma hedeflerimizi de destekleyecek"

Pandır, 2014 yılında satışlarından yüzde 7 büyüme öngördüklerine dikkat çekti ve "Önceki yıllarda ihracatın satışta yüzde 10 olan payını bu yıl yüzde 15'e yükseltmeyi hedefliyoruz" dedi. Yurtdışında ofisler açarak küresel satışı ağlarını genişleteceklerini de aktaran Pandır, yurtdışında satın alma fırsatlarına her zaman baktıklarını ama bu konuda gündemde bir şey olmadığını belirtti. Pandır ayrıca Kısa vadede paslanmaz çeliğe yönelik her hangi bir planları olmadığını söyledi.

İLK ÇEYREK FİNANSAL SONUÇLARI

Erdemir Grubu'nun finansal sonuçlarına göre, 2014 yılı ilk çeyrek sıvı çelik üretimi 2.1 milyon ton, nihai ürün üretimi ve satışları 2.0 milyon ton olarak gerçekleşti. Erdemir Grubu satışlarının yüzde 83'ü yassı, yüzde 17'si ise uzun ürünlerden oluştu. Toplam satış gelirleri 2.9 milyar lira (1.3 milyar USD) olarak gerçekleşen Erdemir'in 2014 yılı ilk çeyrek net dönem karı ise yüzde 52 büyümeyle 432 milyon liraya yükseldi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Erdemir Grubu Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title