Haberler

Irak'ta Enfal katliamının 36. yılı anma etkinliği düzenlendi

Güncelleme:

Irak'ta devrik lider Saddam Hüseyin'in talimatıyla başlatılan Enfal katliamının 36. yılı dolayısıyla Süleymaniye'de anma etkinliği gerçekleştirildi. Katliamın üzerinden 36 yıl geçmesine rağmen hala hayatını kaybedenlerin aileleri ve mağdurlara tazminat ödenmediği belirtildi. Enfal Operasyonları olarak da bilinen katliamda yaklaşık 182 bin kişi hayatını kaybetmişti.

Irak'ta devrik lider Saddam Hüseyin'in talimatıyla başlatılan Enfal katliamının 36. yılı dolayısıyla Süleymaniye'de anma etkinliği gerçekleştirildi.

Süleymaniye'nin Çemçemal ilçesindeki "Enfal Şehitler Anıtı"nda yapılan törene yetkililer, hayatını kaybedenlerin yakınları ve vatandaşlar katıldı.

Enfal araştırmacısı Fatih Sengavi, burada AA muhabirine yaptığı açıklamada, katliamın üzerinden 36 yıl geçmesine rağmen hala hayatını kaybedenlerin aileleri ve mağdurlara tazminat ödenmediğini, toplu mezarların bulunması gibi durumların yanı sıra bu katliamın uluslararası alanda bir soykırım olarak tanınmadığını söyledi.

Sengavi, "Bu katliamda içler acısı durumlar yaşandı. Askeri kışlada tutulan ve orada doğum yapan kadınların bebekleri atılıyordu." diyerek, annelerin tarifsiz acılarla karşı karşıya bırakıldığını hatırlattı.

80 yaşındaki Kafiye Ali de katliamda ailesi ve akrabalarından toplamda 150 kişinin öldürüldüğünü belirterek, "Bize karşı yapılan büyük bir zulümdü." dedi.

Enfal katliamı

Irak'ta Baas rejimi tarafından 1980 ile 1988 arasında gerçekleştirilen ve "Enfal Operasyonları" olarak da bilinen katliamda yaklaşık 182 bin kişi hayatını kaybetmişti.

Söz konusu operasyonlarda Süleymaniye, Erbil, Kerkük ve Duhok vilayetlerinde bulunan 4 bin 500 köy yakılıp yıkılırken, can güvenliği nedeniyle çok sayıda Iraklı Kürt, başta Türkiye olmak üzere İran gibi komşu ülkelere kaçmak zorunda kalmıştı.

Irak'ta her yıl 14 Nisan'da Enfal katliamında hayatını kaybedenler için anma etkinlikleri düzenleniyor.

Kaynak: AA / Güncel

Saddam Hüseyin Irak İnsan Hakları Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs hangi yollar kapalı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda İstanbul'da hangi yollar açık olacak? Alternatif güzergahlar neresi? 1 Mayıs'ta METRO ve OTOBÜS çalışıyor mu? İşçi Bayramı'nda otobüs ve metrolar açık mı? #128653 1 Mayıs'ta hastaneler açık mı? 1 Mayıs'ta aile hekimleri çalışıyor mu? Eczaneler, sağlık ocağı ve hastaneler açık mı? 1 MAYIS KAPALI YOLLAR VE ALTERNATİF GÜZERGAHLAR | #9940 1 Mayıs'ta kapalı olan yollar hangisi? İstanbul alternatif güzergahlar neler? SON DAKİKA: 1 MAYIS'TA TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ?#128653 1 Mayıs'ta otobüs, metro, metrobüs, marmaray bedava mı? #128669 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda okullar tatil mi? #128226 1 Mayıs Çarşamba okullar kapalı mı? BAHAR son bölümde ne oldu? Bahar 11. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? BAHAR yeni bölüm fragmanı izle! İSTANBUL GENELİ: 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı? #128669 İstanbul'da 1 Mayıs'ta alternatif yollar hangileri? #128651 1 Mayıs İstanbul'da kapalı olan yollar ve alternatif güzergahlar hangisi? #9940 1 Mayıs'ta hangi yollar açık? 1 Mayıs'ta vapur seferleri olacak mı? 1 Mayıs vapur seferleri iptal edildi mi? Şişli'de 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Şişli'de alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar! Beşiktaş'ta 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Beşiktaş'ta alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar! 1 Mayıs'ta Beyoğlu'nda hangi yollar kapalı olacak? Beyoğlu'nda alternatif güzergâhlar nereler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif yollar! 1 Mayıs'ta Fatih'te hangi yollar kapalı olacak? Fatih'te alternatif güzergâhlar nereler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif yollar! 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? İstanbul'da kapalı olacak yollar nereler? Fatih, Şişli, Beşiktaş, D-100 Karayolu
title