Haberler

Emekli Albay Temizöz'ün Yargılanması

Eski Kayseri Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Cemal Temizöz'ün de aralarında bulunduğu 5'i tutuklu 8 sanığın yargılandığı davaya devam edildi Sanık Burhanettin Kıyak'tan alınan imza örneğinin, dosyadaki belgelerde yer alan "Yavuz" kod adlı kişinin imzalarıyla laboratuvarda karşılaştırıldığı ve inceleme sonucunda imzaların Kıyak'a ait olduğunun tespit edildiği bildirildi

Eski Kayseri Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Cemal Temizöz'ün de aralarında bulunduğu 5'i tutuklu 8 sanığın yargılandığı davaya devam edildi. Duruşmada, sanık Burhanettin Kıyak'tan alınan imza örneğinin, dosyadaki belgelerde yer alan "Yavuz" kod adlı kişinin imzalarıyla laboratuvarda karşılaştırıldığı ve inceleme sonucunda imzaların Kıyak'a ait olduğunun tespit edildiği bildirildi.

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada, tutuklu sanıklar Cemal Temizöz, Adem Yakın, Fırat Altın (Abdulhakim Güven), Hıdır Altuğ ve Burhanettin Kıyak ile tutuksuz yargılanan Kamil Atağ hazır bulundu. Tutuksuz yargılanan sanıklar Tamer Atağ ve Kukel Atağ ise duruşmaya katılmadı.

Mahkeme başkanı önceki celsede sanık Burhanettin Kıyak'tan dosyada "Yavuz" kod adıyla yer alan imzalarla karşılaştırılmak üzere imza örneği aldıklarını ve alınan imza örneklerinin Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı Diyarbakır Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğü incelemesi sonucu hazırlanan ekspertiz raporunda, "Yavuz" kod isimli imzaların Burhanettin Kıyak'a ait olduğunun tespit edildiğini açıkladı.

"Daha önce imzalar için tanık olarak dinlendim şimdi ise sanığım"

Sanık Burhanettin Kıyak, imzaların kendisine ait olduğunun tespit edilmesinden dolayı yaptığı savunmasında, tutanaklara atılan imzalarla ilgili olarak daha önce 4.  Ağır Ceza Mahkemesince tanık olarak dinlendiğini ve o yönde soruşturmasının yapıldığını ancak şimdi bu imzalardan dolayı sanık olarak yargılanmasının çelişkili kararlardan ibaret olduğunu savundu.

Duruşmada söz alan mağdur avukatlarından Tahir Elçi, tanık beyanlarının ve elde edilen delillerin tümünün "Yavuz" kod isimli uzman çavuşun o dönemde yaşanan tüm öldürülme olaylarının başında yer aldığını gösterdiğini öne sürerek, "Katılanlar avukatları olarak 'Yavuz' kodunu sürekli araştırıyorduk. Elde ettiğimiz tüm verilerde imzaların 'Yavuz' kod isimli Burhannettin Kıyak'a ait olduğu anlaşılıyordu. Önceki celselerde de bu kod isminin attığı imzaların Kıyak'a ait olduğunu söyledik. Taleplerimiz doğrultusunda o dönemde tutanaklara atılan imza ile Kıyak'ın imzaları incelendi. Yapılan incelemeler sonucunda ise 'Yavuz' kod isminin attığı imzaları Kıyak'ın attığı tescillendi" dedi.

Mahkeme başkanı, önceki celsede duruşmaya gelmeleri için talimat gönderdikleri tanıklardan Veysi Özcan ile Salih Candoruk'un hazır edildiğini söyledi. Mahkeme başkanı tanıklardan Özcan'ın şikayet dilekçesini o dönemde neden Cizre Savcılığına gönderdiğini ve sanıklardan kimseyi tanıyıp tanımadığını sordu.

Tanık Özcan ise tutuklu bulunan sanıkları tanımadığını, sadece jandarmayla bağlantılı olan Şeyhmus Ceylan'ı tanıdığını ve bu kişinin kendisini kömür alacak müşteri olarak gösterdiğini ileri sürerek, yakalanan kömürlerin içinde ele geçirilen silahlar nedeniyle şikayet dilekçesi yazdığını ifade etti.

O dönem, kardeşi Ömer Candoruk öldürülen Salih Candoruk tanık olarak dinlendi. Candoruk, Agit Malgaz isimli şahısın kardeşini zorla bir araca bindirdiğini gördüğünü bu nedenle davacı olduğunu kaydetti.

Cumhuriyet savcısı hazırladığı mütalaasında sanıkların, TCK'nın "adam öldürmek", "cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak" ve "adam öldürmeye azmettirmek" suçlarını işlediklerinin toplanan deliller, tanıkların ifadeleri ve kuvvetli suç şüphelerinin olması ayrıca delilleri karartma ve kaçma şüphesinden dolayı tutuklu bulunan sanıkların ayrı ayrı tutukluluk halinin devamı yönünde görüşünü bildirdi.

-Temizöz'ün savunması

Sanık Temizöz ise olayların yaşandığı dönemde yurt dışında olduğuna dair tüm belgeleri mahkemeye sunduğunu hatırlattı.

Mahkemeye sunduğu bazı belgelerin avukatlar tarafından basın yoluyla çarptırıldığını ileri süren Temizöz sözlerini şöyle sürdürdü:

"Davanın önceki celsesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi Akil İnsanlar Heyeti tarafından da izlendi. Daha duruşma bitmeden heyet sadece kendilerine verilen bilgilerden ibaret olarak adliye çıkışında kamuoyuna görüşlerini anlattılar. Olaya tam hakim olmadan heyetin böyle bir açıklama yapması doğru değildir. O dönemlerde kent her an saldırıya uğrayacak durumdaydı. Ben PKK militanlarına yönelik olarak tüm sorumluluklarımı yerine getirdim. Dönemin zor şartlarında her şeyi göze aldım. Çünkü sorumluluklarımdan kaçmadım. Sorumluluklarımdan dolayı ben yargılanıyorum. Sorumluluğumun sefasını da başkaları sürüyor. Onlar itibarlaştı, ben ise itibarsızlaştırıldım."

İddianameden

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, sanıkların TCK'nın "adam öldürmek", "cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak" ve "adam öldürmeye azmettirmek" suçlarından cezalandırılmaları isteniyor.

Sanık Cemal Temizöz'ün 1993'te Cizre'de "terörle mücadele ediliyor" görüntüsü altında "korucu, itirafçı ve uzman çavuşlardan bir grup oluşturduğu, grubun süreç içinde asli görevinden ayrılarak, terör örgütü PKK'ya yardım ettiğinin değerlendirildiği ya da özel sebeplerden dolayı gözaltına aldıkları kişileri sorguladığı" ileri sürülen iddianamede, grubun sorgulanan bu kişilerden bir kısmını öldürdüğü belirtiliyor. - Diyarbakır

Kaynak: AA / Güncel

Cemal Temizöz Kayseri Cizre Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title