Haberler

Dünyada 925 Milyon İnsan Aç

Bursa'nın İnegöl ilçesine, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü kutlandı.

Bursa'nın İnegöl ilçesine, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü kutlandı.

Ziraat Odası tarafından Atatürk anıtı önünde tören düzenlendi. Törende konuşan Oda Başkanı Sezai Çelik, "Avrupa Birliği uyum kanunları çerçevesinde çıkarılan mevzuatlara rağmen bitki ve hayvan sağlığı standartları ile özellikle hayvan hastalıklarında sıkıntı yaşamamız kaçınılmaz görülüyor. Gıda güvenliği son yıllarda dünyanın en önemli meselelerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle son dönemlerde gelişmekte olan birçok ülkede yaşanan gıda yetersizliği, zirai üretimin hayati önemini bir kez daha ortaya koyuyor. Yaşanan küresel mali krizler, bu meseleyi daha da şiddetlendiriyor ve bazı ülkelerde gıdaya talebin artmasıyla fiyatlar yükseliyor. Son 15 yılda dünyada açlık ve yetersiz beslenmeden etkilenen insan sayısı azalmak bir yana 850 milyondan 925 milyona yükseldi" dedi.

Dünyada artan gıda fiyatlarından halihazırda çiftçilerin değil, pazara hakim olan uluslararası büyük şirketlerin kazançlı çıktığının bir gerçek olduğunu dile getiren Başkan Çelik, "Birçok bilim adamı ve siyasetçi, gıda ve suyun dünya siyasetinde petrolden bile önemli, ülkelerin bağımsızlıklarını dahi etkileyecek olduğunda hemfikirdir. Ülkemizde geçmişten günümüze tarıma iyi niyetle ve devletin imkanları ölçüsünde önem veriliyor. Sektörümüzde küçümsenemeyecek birçok gelişmeye rağmen, tarımımızı gelişmiş ülkelerin tarımıyla kıyasladığımızda, bir yerlerde bazı yanlışlarımız olduğunu ve politikalarımızın yetersiz kaldığını da görüyoruz. Yetersizlikleri aşmak için biz de tarımımıza stratejik bir önem atfetmeli; bulunduğumuz coğrafyadan da kaynaklanan avantajlarımızı ve çevremizdeki ülkelerin gıda üretimi konusunda bizim kadar şanslı olmadıkları hususunu çok iyi değerlendirmeliyiz. Bu çerçevede dünya tarım ürünleri piyasasında hedeflerimizi büyütmemiz ve buna uygun politikalarla tarımımızı desteklememiz gerekir. Bu bakımdan su kaynaklarımız, tarım alanlarımız, meralarımız başta olmak üzere tabii kaynaklarımızın korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilir kullanımı büyük önem taşımaktadır" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından bu yıl İnegöl'de toplanan ilk kiraz Kaymakam Aziz İnci'ye ve beraberindekilere ikram edildi. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Dünya Çiftçiler Günü İnegöl Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title