Haberler

DTP: Birçok Yerde Seçmene Baskı Var

DTP Tarafından Seçimleri İzlemek Üzere Oluşturulan Kriz Masası Yetkilileri, Türkiye'nin Birçok Yerinde Seçmenlerin 'Bin Umut' Adaylarına Oy Vermemeleri Yönünde Baskı ve Tehdide Uğradığını İddia Etti.

Demokratik Toplum Partisi (DTP), Türkiye'nin birçok yerinde "Bin Umut" milletvekili adayları için oy kullanmak isteyen vatandaşların baskılara maruz kaldığını öne sürdü.

DTP tarafından seçimleri izlemek üzere oluşturulan Kriz Masası yetkililerinin ANKA'ya yaptığı açıklamaya göre, Türkiye'nin birçok yerinde seçmenler "Bin Umut" adaylarına oy vermemeleri yönünde baskı ve tehdide uğradı. Kriz Masası yetkililerinin seçmenlere yönelik baskı yapıldığına ilişkin iddiaları ise şöyle:

"-Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde polislerin oy kullanılan sandıkları götüreceklerine dair duyumların yayılması üzerine yaklaşık 200 kişi karayollarını işgal etti. Hiçbir polis aracının geçişine izin vermeyen kalabalık, polis araçlarını da kontrol etmek istedi. Görevinden alınan Cizre Belediye Başkanı Aydın Budak ve DTP'li yöneticiler araya girdi. Gerginlik ve bekleyiş sürüyor.

-Diyarbakır'ın Hazro İlçesi'nde tüm seçmenler oylamanın yapıldığı odalara konulan polisler tarafından üst aramasından geçirildi.

-Siirt'in Aydınlar İlçesi'ne bağlı Dereyamaç Köyü'nde sandık başına konulan asker ve korucular, oyların gizli kullanılmasına izin vermediği için tüm oylar açık kullanıldı.

-Siirt'in Kurtalan İlçesi'ne bağlı Bölüktepe Köyü'nde askerler köylüleri açık oy kullanmaları yönünde tehdit edildi. Bağlıca Köyü'nde de açık oy tehdidi nedeniyle oy kullanma işlemi yaklaşık 2 saat durdu.

-Gaziantep İl Seçim Kurulu'na bağlı sandık başkanı Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından Türkiye'ye seçimleri takip etmek amacı ile gönderilen heyete, "Kanıma dokunuyorlar, Türkiye bağımsız bir ülkedir" diyerek, heyetin gözlem yapmasına izin vermedi.

-İzmir'de "Bin Umut" adayı Abdullah Levent Tüzel için görevli olan müşahit sandık başına alınmazken, 2 seçmen ise yanlarında örnek oy pusulası bulunduğu gerekçesiyle gözaltına alındı.

-Tekirdağ'ın Çerkezköy İlçesi'nde oy kullanmak isteyenlerden TC Kimlik Numarası istendi, kimlik numarası olmayanların oy kullanması engellendi.

-Mardin'in merkez ve Midyat ilçelerinde vatandaşlar "Bin Umut" adaylarına oy verilmemesi yönünde asker ve korucular tarafından tehdit edildi.

-Balıkesir'de oy kullanmaya toplu halde gidenler engellenerek, çıkan arbedede İrfan Akman adlı bir kişi gözaltına alındı.

-Ankara'nın Sincan İlçesi'ne bağlı Saraycık Köyü'nde, okuma yazma bilmeyen Nabile Demir (60) adlı seçmene yardım eden yakınları Vedat Demir ve Celal Demir, şikayet üzerine propaganda yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alındı. Dr. Nafiz İlköğretim Okulu'nda sandık başkanının izniyle okuma yazması olmayan Nabile Demir'e yardımcı olan 2 kişi Fatih Jandarma Karakolu'na götürüldü.

-Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nin Dağlıca bölgesinde köylüler, askerler tarafından oylarını açık kullanmaları yönünde tehdit edildiklerini belirtti.

-Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'ne bağlı ve 270 seçmeni bulunan Yeşiltaş Köyü'nde seçmenler, korucubaşı ve muhtarın baskıları nedeniyle sandık başına gitmedi. "Bin Umut" Adayı Hetem İke, Yüksek Seçim Kurul'na başvuruda bulundu.

-Adana, Mersin ve Gaziantep'te son 4 saat içinde "Bin Umut" Adayları'nın görevli müşahitleri ve DTP yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 18 kişi, "seçmenleri yönlendirdikleri ve okuma yazma bilmeyen kişilere okul önlerinde oylarını nasıl kullanacaklarını" gösterdikleri gerekçesiyle gözaltına alındı.

-Mardin'in Savur İlçesi'nin Şenocak Köyü'nde "Bin Umut" adaylarının müşahitleri Fikri Ökmen ve Ercan İlhan'ın köy muhtarı tarafından açık oy kullanılacağı yönündeki baskılara tepki göstermesi üzerine okuldan çıkarıldı. Müşahitler okul bahçesinde eski köy muhtarı Mehmet Emin Aslan'ın akrabalarının saldırısına uğradı. Saldırıda Fikret Ökmen'in kolu kırılırken, Ercan İlhan ise başından yara aldı. Köye gidip incelemelerde bulunmak isteyen İtalyan heyete ise izin verilmezken, Nusaybin İlçesi'ne bağlı Girmeli beldesi ve Odabaşı Köyü'ne ise İtalyan heyetin girmesine askerlerce izin verilmedi.

-Denizli Mahallesi'nde bulunan Özel Akdeniz Lisesi'nde "Bin Umut" Adana Bağımsız Milletvekili Adayı Nazmi Gür'ün müşahidi olan 20 kişi, polisler tarafından "vatandaşları yönlendirdikleri ve bilgi verdikleri" gerekçesiyle okuldan dışarı çıkartıldı. Söz konusu müşahitler duruma tepki gösterip polislerle tartışırken, çevrede bulunan seçmenler de polisi alkışlarla protesto etti.

-Bin Umut Mersin Bağımsız Milletvekili Adayı Orhan Miroğlu, seçmen kütüğünün Ankara'nın Çankaya ilçesinde olmasından dolayı oy kullanamadı.

-İstanbul Gaziosmanpaşa İlçesi Esentepe Mahallesi'ndeki Esentepe İlköğretim Okulu'nda MHP'ye bağlı müşahitler 'Bin Umut' İstanbul 2. Bölge Adayı Doğan Erbaş'ın müşahitlerine saldırdı. Kısa süren arbedenin ardından polis Erbaş'ın müşahitlerinden Murat Bolcu, Cumali Bahçe ve Ramazan Yılmaz'ı gözaltına aldı." (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title