Haberler

DSP Genel Başkanı Türker Açıklaması

"Rusya ikna edildi.Her halükarda Esed gidiyor" dedi.

Cüneyt Ateş - DSP Genel Başkanı Masum Türker,

"Rusya ikna edildi. Her halükarda Esed gidiyor" dedi.

Türker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Suriye'de Beşşar Esed'in görevi bırakması konusunda ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Rusya'yı ikna ettiğini ve detayların görüşüldüğünü belirten Türker, "ABD kendi iç yapılanmasını sürdürürken öyle insanlar seçti ki bu üç insanın kendine özgü nitelikleri var. Dışişleri Bakanı Kerry, Rusya ile samimi ve Rusya ile sıcak ilişkileri var. ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, Türkiye'ye yakın bir bakan ve Ortadoğu konusunda uzman. Yeni CIA Başkanı John Brennan ise soğuk harp uzmanı ve bunu çok güzel yönetebiliyor" diye konuştu.

Türker, şunları kaydetti:

"Dışişleri Bakanı Kerry, Rusya ile mutabakata girdi ve bu sağlandı. Şu anda ayrıntılı görüşmeler yapılıyor. Rusya Beşşar Esed'in değişmesine 'evet' dedi. Görev bırakma ile ilgili ilk seçenek Beşşar Esed'in kendiliğinden çekilip Rusya'nın himayesinde Moskova'ya gitmesi. İkincisi Rusya'nın telkini ile görevi bırakması. Üçüncüsü ise hiçbir asker Suriye toprağına ayak basmadan Suriye'nin Libya'da olduğu gibi bombalanması.

NATO Avrupa Müttefikleri Komutanı ABD'li Oramiral James Stavridis, ABD Temsilciler Meclisi'nde yaptığı konuşmada, 'Biz Suriye için her an hazırız' dedi. Bunun üzerine istihbarat komitesi başkanı 'Vurun gitsin' dedi.

Rusya, Suriye'de İslami bir devlet yapısı istemiyor. Bütün Ortadoğu'nun Türkiye'deki laik yapıyı örnek almasını istiyor. O nedenle Savunma Bakanı Chuck Hagel, Türkiye'ye övgülerde bulunuyor."

-ABD kararlı-

"ABD bu işi yapacak buna kararlı" diyen Türker, şöyle devam etti:

"ABD bunu yaparken ablukayı kuzeyden Türkiye, güneyden İsrail ile sağlayacak. ABD, Suriye savaşının uzaması ihtimaline karşı Türkiye'yi yanında görmek için İsrail'i özür diletti. Obama ve Netanyahu askeri karavandan Erdoğan'ı aradığı gün, ABD Dışişleri Bakanı Kerry de Maliki'yi arayıp 'Bizi çok şaşırttınız' dedi. Suriye'ye silah transferini yönettiği için Maliki durdu. Bunun üzerine ABD, Rusya'ya da Maliki'ye silah satabileceğini söyledi.

Özrün yapıldığı gün Golan Tepeleri bombalandı. Ürdün Kralı 2. Abdullah Türkiye'ye geldi. 'Burayı ya ben kontrol edeyim, ya da siz alın' dedi. Böylelikle kendine pay çıkarmak istedi ama red cevabı aldı. Red cevabı alınca Ürdün'e dönüp

'Başbakan Erdoğan çok diktatördür' açıklamasını bu nedenle yaptı."

-"Papa, Haçlı Seferi istemedi"-

Türker, Suriye ile ilgili süreçte El Kaide militanlarının Türkiye'nin, giriş çıkışlara müdahil olmaması üzerine ABD'nin rahatsız olduğunu ve bunun üzerine konuyu Katar'a verdiğini savundu.

Türker, şunları anlattı:

"Görevin Katar'a verilmesi, işin içine Fransa'nın da müdahil olması demek. Fransa'nın müdahil olması Suriye'ye yapılan operasyonun bir Haçlı Seferi kimliğine bürünmesi anlamına geliyor.

Buna Vatikan'daki eski Papa Benedict izin vermedi. Eski Papa'nın ayrılmasının 2-3 nedeninden birisi budur. Suriye'ye müdahaleye Haçlı Seferi görüntüsü verilmesinden ciddi rahatsız oldu. İnsanların öldürülmemesi meselesini öne çıkardı.

Ben böyle diyorum diye programı değiştirmezlerse Yeni Papa büyük olasılıkla Kuzey Irak'ı ziyaret edecek."

Yayıncı: Ebubekir Gülüm - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Masum Türker Beşşar Esed Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title