Haberler

Diyarbakır Kırklar Dağı'nda 6 Yılda Yapılan Konutlar Böyle Yıkıldı, Dağın Düzü Ortaya Çıktı

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde türkülere ve efsanelere konu olan tarihi Kırklar Dağı'nda, 6 yıl önce yapımına başlanan, daha sonra mahkemelik olan 725 lüks konutu 70 günlük bir çalışma ile tamamen yıkıldı.

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde türkülere ve efsanelere konu olan tarihi Kırklar Dağı'nda, 6 yıl önce yapımına başlanan, daha sonra mahkemelik olan 725 lüks konutu 70 günlük bir çalışma ile tamamen yıkıldı. Kırklar dağındaki konutların yıkılması ile şarkısında adı geçen, Kırklar dağının düzü ortaya çıktı. Büyükşehir Beledile Başkan Vekili Ciumali Atilla, Ucube yapıların yıkılması sade bir yıkım değil, bu şehrin kültürüne ve mirasına sahip çıkmaktırdedi. Diyarbakır Kültür, Turizm ve Musiki Derneği (DİKTUMDER) Başkanı Kenan Aksu ise, başından beri karşı oldukları Kırklar Dağındaki konutların yıkılmasına sevindeklirini belirterek, Başkanvekili Atilla'ya teşekkür etti. Tarihi Sur ilçesinden geçen Dicle Nehri'ne hakim tepede bulunan ve türkü ile efsanelere konu konu olan tarihi Kırklar Dağı'nda, 6 yıl önce yapımına başlanan daha sonra mahkeme kararıyla inşaatı durdurulan 725 konutun yıkımı tamamlandı. Tartışmalar eşliğinde 6 yılda tamamlanan lüks konutlar, iş makinaları tarafından 29 Aralık 2017 tarihinde yıkılmaya başlanmış ve bugün itibariyle tamamen yıkıldıkları belirtildi. Dicle nehrini ve tarihi surlara karşyıdan bakan Kırklar Dağında şimdi moloz kaldırma çalışması sürerken, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Cumali Atilla, yıkımın tamamlanmasını sosyal medya hesabından paylaştı.

Atilla, Kırklar dağının efsanelere, kürtülere konu olmuş şehrin kültür mirası olduğunu belirterek, Yıkım çalışmalarının tamamlanması ile Kırklar dağının düzü yeniden ortaya çıktı. Ucube yapıların yıkılması sade bir yıkım değil, bu şehrin kültürüne ve mirasına sahip çıkmaktır. Kırklar Dağı bu şehirde yaşayan herkesin ortak mirasıdır. Şehrimizin kadim kültüründe önemli bir yere sahip olan Kırklar Dağı, yeniden tüm diyarbakır'lıların olmuşturdedi.

Diyarbakır Kültür, Turizm ve Musiki Derneği (DİKTUMDER) Başkanı Kenan Aksu ise, Kırklar Dağındaki konutlar yapıldığında bunun yanlış olduğunu dillendirdiklerini, Kent konseyi toplantılarında eski Belediye Başkanı Osman Baydemir'e 3 toplantıda sorduğunu belirtirek, Buraya verilen imar izninin mantığının açıklanmasını istedik. Baydemir bize 'Benim keşkelerimin arasındadır' diye bir yanıt verdi. O dönemde biz bunu yazdık, çizdik, kampanyalar ile tepkimizi gösterdik. O günden bu güne bir kamuoyu oluştu. Çnükü, Kırklar dağı bizim için çok önemlidir. Diyşarbakır bir seyir terasıdır ve bu konutları bu seyir tepesine saplanan hançer gibi görüyoruz. O kadar kötü bir görüntüsü vardı ki; Surların ve Hevsel bahçelerinin silüetini bozuyordu. Eninde sonunda yıkılacak dedik ve yapılan yanlış imar yıkıldı. Türkü'de de diyorya, 'Kırklar Dağının düzü ziyaret çarptı bize' biz onların ziyareti olduk ve çarptık. Kamuoyu ve sivil toplum ile yıktırdık. Bizim için önemli bir yer. Çünkü Krıklar Meclisinin toplandığı, Kırklar Klisesinin olduğu, orada önemli bir evliyanın makamı olduğunu biliyoruz. Bu yıkıldan sonra önemli olan taihi ve kültürel dokusuna uygun yapının yapılmasıdır. Bununla ilgili endişelerimiz var. Kırklar Dağını Belediye başkanımız, yani kayyum yıktı biz teşekkür ediyoruzdedi.

DİKTUMDER Başkanı Aksu, sur içinde kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan yerlerde kentin tarihi dokusu ve mimarisini yansıtmayan betorname evler yapıldığını da ifade ederek, Onlarında yıkılması için gereken girişimlerde bulunduk. Konu ile ilgili dava açacağız, Çünkü, Sur'da yapılan yapılar, kentin tarihi ve k77ültürel yapısına uygğun değil. Betorname bir yapı yapılıyor. taşlarlma kaplanıyor. Kimseye sormadan, kendilerine göre iş yapmışlar. Korkunç kötü bir yapılaşma var, şu anda Alipaşa Mahallesinde devam ediyor. Tepkimizi gösterdik, dönemin Bakanı Mehdi Eker, Bakanlar ve Milletvekilleri yanlış yapıldığını söylemelerine rağmen ne hikmet ise halen devam ediyor. Diyarbakır'ğın sit alanı olan yerlerinde suç işleniyor. Yapılan yanlıştır ve mahkemeye vereceğiz. Biz bilirkişi ile oluşan bir heyet ile bu işlerin yapılmasını istiyoruzdiye konuştu.

dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Osman Baydemir Kenan Aksu Diyarbakır Dicle Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title