Haberler

Diyarbakır'daki 103 STK: AKP İŞİD'e Karşı Tavrını Netleştirmeli

Güncelleme:

DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle, AKP hükümetinin IŞİD'e desteğinin devam ettiğini belirterek, "AKP, IŞID'e karşı tavrını netleştirmeli ve bunu deklere etmelidir" dedi.

Diyarbakır'da bulunan ve aralarında siyasi parti, sivil toplum örgütü temsilcileri, gazeteciler ve kanaat önderlerinin de bulunduğu 103 kurum DTK öncülüğünde Suruç'ta yaşanan katliama karşı ortak açıklama yaparak, katliamı kınadı. Ortak açıklamayı okuyan DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle, AKP hükümetinin IŞİD'e desteğinin devam ettiğini belirterek, "AKP, IŞID'e karşı tavrını netleştirmeli ve bunu deklere etmelidir" dedi.


Suruç'ta SGDF'li gençlere yönelik bombalı saldırıya ilişkin tepkiler sürerken, Diyarbakır, tek ses olup katliamı kınadı. Diyarbakır'da bulunan ve aralarında siyasi parti, sivil toplum örgütü temsilcileri, gazeteciler ve kanaat önderlerinin de bulunduğu 103 kurum DTK öncülüğünde ortak basın açıklaması ile katliamı protesto etti.

DTK binası önünde düzenlenen ortak basın açıklamasına 103 kurum temsilcisinin yanı sıra çok sayıda yurttaş da katıldı. Çoğu yurttaşın siyah giymesi dikkat çekti. Hazırlanan ortak basın açıklaması Türkçe ve Kürtçe okunurken, Türkçe açıklamayı DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle okudu. Yaşanan saldırıya dikkat çeken Dicle, "Söz konusu saldırının tecavüzcü, barbar İŞİD çeteleri tarafından yapıldığı gelen ilk bilgiler arasındadır. Bu vahşi ve insanlık dışı sadırı ile hedef alınan açıktır ki; Rojava Devrimi, Kürt Halkı ve dostlarının Kobane'de büyük bir direnişle elde ettiği zafer ve başlayan yeniden inşa süreci olmakla birlikte; elde edilen kazanımların Türkiye ve tüm dünya halklarınca kabul görmesi, destek ve dayanışma gösterilmesidir" dedi.

'AKP'nin IŞİD'e Desteği Sürüyor'

Saldırıların Kürt halkının kazanımlarına ve Kürt halkı ile dayanışmaya dönük olduğunu ifade eden Dicle şunları söyledi:


"Tecavüzcü barbar İŞİD çeteleri , Kürt Halkı'nın kazanımlarına ve verilen eşitlik, özgürlük mücadelesinin yarattığı enternasyonalist ruha planlı ve organize saldırılarını sürdürmektedir. Bu saldırılar daha önce Halkların Demokratik Partisi'nin Adana ve Mersin İl Başkanlıkları ile Diyarbakır Seçim Mitingi'nde, Kobani'de ve şimdi de Suruç'ta vücut bulmuştur. Söz konusu patlamalar sırasında ülkeyi yöneten AKP Hükümeti, Adana, Mersin ve Diyarbakır'da IŞID saldırılarına karşı önlem almadığı gibi vatandaşlarının ölmesini kınamakla yetinmiştir. AKP Hükümeti'nin IŞİD'e karşı olan tavrı herkesçe bilinmektedir. İŞID çetelerinin Türkiye'den Rojava'ya rahatlıkla giriş çıkış yaptıkları, yaralıların sınır illerinde tedavi edildiği ve IŞİD çetelerinin Türk askeriyle boy boy fotoğrafları sıklıkla basında yer almaktadır. Ayrıca Adana'da savcılık tarafından durdurulan MİT TIR'larında yapılan arama ile Suriye'ye insani yardım adı altında silah gönderildiği de ayyuka çıkmıştır. AKP Hükümeti'nin IŞİD'e karşı gösterdiği müsamahakar tutum karşısında ABD ve Avrupa Birliği, Türkiye'ye uyarıda bulunmuş IŞİD'e karşı net bir tavır alınması, araya mesafe konulması ve sınır güvenliğinin sağlanmasını istenmiştir. Ancak bu uyarılar ve Türkiye toplumu'nun her kesiminden yükselen itirazlara rağmen bu tutum devam etmiştir."

'AKP, IŞID'e Karşı Tavrını Netleştirmeli ve Bunu Deklere Etmelidir'

Dicle şöyle devam etti: "Katledilen SGDF üyesi gençler, yaptıkları yazılı açıklama ile 19-24 Temmuz tarihleri arasında Kobane'de olacaklarını, yeniden inşa sürecine büyük bir heyecanla katılacaklarını kamuoyu ile paylaşmışlardır. Ancak 19 Temmuz tarihinde Suruç Kaymakamlığı'nca Kobane'ye geçişlerine izin verilmemesinin ardından Suruç'ta bir gece konaklamak zorunda kalan gençlerin, 20 Temmuz'da geçişlerine izin verilmemesi ile ilgili basın açıklaması yaparken bu vahşi saldırının hedefi olmaları düşündürücüdür. Ayrıca alışılmışın dışında, yapılan basın açıklamasında hiç bir güvenlik önleminin alınmamış olması da sorgulanması gereken diğer bir husustur. Gerçekleşen bunca planlı saldırı karşısında vatandaşın can güvenliğini sağlamakla yükümlü hükümet tarafından, benzer saldırıların olabileceği ön görülmesine rağmen gerekli tedbirler alınmamıştır. Söz konusu saldırının ve yaşanan can kayıplarının sorumlusu hükümettir. AKP hükümeti öncelikle IŞID'e karşı tavrını netleştirmeli ve bunu deklere etmelidir"


'AKP, Savaş Kararı Vermiştir'


Dicle yaşanan sürece de dikkat çekerek şunları söyledi: "Aynı zamanda Türkiye Toplumu'nun İmralı Adası'nda var olan kısmi diyalog sürecinin müzakereye dönüşmesini beklediği bir süreçte, Sayın Öcalan'a uygulanan tecritte ısrar edilmesi, Kürdistan'da ve demokratik muhalefetin ortaya konulduğu Türkiye illerinde uygulanan ve OHAL'i andıran güvenlik tedbirleri, toplu gözaltılar, ırkçı saldırılar, seçim öncesinde başlayan ve sonrasında devam eden bombalamalar, kontra güçlerin gerçekleştirdiği saldırılar, sınır ötesi hava operasyonları ve sınır içerisinde gerçekleştirilen kara operasyonları göstermektedir ki; AKP Hükümeti sonuçlarının ne olacağını bildiği halde bir kez daha savaş kararı vermiştir."

Ulusal ve Uluslar Arası Dayanışma İçin Seferberlik Çağrısı

Dicle açıklamasının sonunda şu çağrıyı yaptı: "Bilinmelidir ki; Kürdistan halkları, diğer kardeş halklar ve insanlığa karşı gerçekleştirilen bu kanlı oyunu ve barbarlığı boşa çıkartacak yüksek bir iradeye, sağduyuya, mücadele azmine, güç ve deneyime sahiptir. Bu anlamda, halklarımıza karşı gerçekleştirilen bu vahşi katliamı yapanları , destekleyenleri ve sessiz kalanları şiddetle kınıyor ve protesto ediyoruz. Yaşanan katliama inat tüm dünya halklarını Kürt halkı ile seferberlik ruhuyla dayanışmaya çağırıyoruz. Ulusal ve uluslararası kamuoyuna özelikle belirtmek isteriz ki; ne pahasına olursa olsun, halklarımızın bir arada eşit, adil, özgür ve onurlu birlikteliğine ve geleceğine vahşice ve barbarca yapılan bu saldırılara kaşı sessiz kalmayacak boyun eğmeyeceğiz."

Kaynak: Temsilci / Güncel

Hatip Dicle Diyarbakır Türkiye Rojava Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title