Haberler

Diyarbakır'da Ele Geçirilen Leopar

Çınar'da bir çoban tarafından öldürülen leoparın, doldurulduktan sonra Diyarbakır'da sergilenmesi isteniyor Dicle Üniversitesi, leoparın üniversite bünyesindeki Zooloji Müzesinde sergilenm...

Çınar ilçesinde bir çoban tarafından öldürülen leoparın, içi doldurulduktan sonra Diyarbakır'da sergilenmesi isteniyor.

Diyarbakır'daki Dicle Üniversitesi  (DÜ) ve bazı sivil toplum kuruluşları, 3 gün önce Solmaz köyü kırsalında çoban Mahmut Kaplan'ın av tüfeğiyle öldürülen leoparın Diyarbakır'da sergilenmesini talep ediyor.

Dicle Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi, leoparın fakülte bünyesindeki Zooloji Müzesinde sergilenmesi için Orman ve Su İşleri Bakanlığına başvuruda bulundu.

Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ali Satar, yöre halkının ve öğrencilerin bilinçlenmesi için Çınar'da öldürülen leoparın, Zooloji Müzesinde sergilenmesini istediklerini söyledi.

Müzede, kaza sonucu yaşamını yitiren yabani hayvanların sergilendiğini kaydeden Satar, şöyle konuştu:

"Üniversite öğrencilerimize teorik eğitim verilen müzemizi halka açık tutuyoruz. Ziyaretçilere müzedeki yaban hayvanlarını anlatıp, nesli tehlike altında olan kanatlı, sürüngen ve vahşi hayvanların önemine dikkat çekiyoruz.  Bu nedenle müzemiz sadece gezi amaçlı kullanılmıyor. İstanbul'da doldurulacak leoparın bize verilmesini istiyoruz. Bu kapsamda Orman ve Su işleri Bakanlığına başvuruda bulunduk. Eğer başvurumuz olumlu sonuçlanırsa leoparı müzede sergileyip, yöre halkını leopar konusunda bilgilendireceğiz. Bu sayede bu tür hayvanlara zarar verilmemesi konusunda uyarı yapacağız."

"Bu leopar artık Diyarbakır'a mal olmuştur"

Diyarbakır Turizm Platformu Derneği Başkanı Mustafa Tanrıkulu ise Çınar'da ele geçirilen leoparın öldürülmesinden büyük üzüntü duyduklarını söyledi.

Nesli tükenmekte olan hayvanlar arasında bulunan leoparın bu nedenle büyük önem taşıdığını kaydeden Tanrıkulu, "Leopar, Diyarbakır'da ele geçirildiği için burada sergilenmeli. Yetkililerin bu konuda duyarlı davranmasını istiyoruz. Leoparın Ankara'da sergileneceğine ilişkin duyumlar aldık. Umarım bu doğru değildir. Leoparın başka bir kentte sergilenmesini istemiyoruz. Bu leopar artık Diyarbakır'a mal olmuştur" dedi.

"Diyarbakır veya Çınar ilçesinde sergilenmeli"

Diyarbakır Kültür, Turizm ve Musiki Yaşatma Derneği Başkanı Kenan Aksu ise biyolojik çeşitlilik açısından son derece önemli bir tür olan leoparın ölü ele geçirilmesinin üzüntü verici olduğunu vurgulayarak, "Ölü ele geçirildiği için çok üzüldük. Ancak anlaşılan çoban mecbur kaldığı için ateş etmek zorunda kalmış. Leopar Diyarbakır'da ele geçirildiği için doldurulduktan sonra buraya getirilmeli. Diyarbakır veya Çınar ilçesinde sergilenmeli" diye konuştu.

Bu arada leoparın öldürülmesi olayı ile ilgili  Orman ve Su işleri Bakanlığınca başlatılan soruşturmanın sürdüğü belirtildi. - Diyarbakır

Kaynak: AA / Güncel

Dicle Üniversitesi Mahmut Kaplan Diyarbakır Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title