Haberler

Bakan Fidan'dan Blinken'a: İran-İsrail geriliminin temelinde Gazze'deki savaş yatıyor, ateşkes olmazsa kriz büyür

Güncelleme:

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran ve İngiltere Dışişleri Bakanları ile görüşmesinin ardından ABD'li mevkidaşı Antony Blinken'la da görüştü. İsrail ve İran arasındaki gerilimin temelinde Gazze'deki savaşın yattığını söyleyen Bakan Fidan, ateşkes olmadıkça krizin büyüyerek devam edeceğini vurguladı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a İsrail- İran sorununun temelinde Gazze'deki savaşın yattığını, ateşkes gerektiğini, aksi halde krizin büyüyerek devam edeceğini hatırlattı.

İRAN İSRAİL'E İHA VE FÜZELERLE SALDIRDI

İran'ın İsrail'e İHA ve füzelerle saldırmasının ardından bölgedeki gerilim tavan yaparken, Türkiye tansiyonu düşürmek için diplomatik çabalara devam ediyor. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan veBirleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Cameron ile görüşmesinin ardından son olarak ABD'li mevkidaşı ile görüştü.

BAKAN FİDAN, ABD'Lİ MEVKİDAŞI İLE GÖRÜŞTÜ

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Fidan ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, telefon görüşmesinde, İran'ın İsrail'e yönelik misilleme saldırısı sonrasında bölgedeki mevcut durumu ele aldı.

Bakan Fidan'dan diplomasi trafiği: İran-İsrail geriliminin temelinde Gazze'deki savaş yatıyorDışişleri Bakanı Hakan Fidan

"GAZZE'DEKİ KRİZ BÖLGESEL ÇATIŞMAYA DÖNÜŞME RİSKİ TAŞIYOR"

Bakan Fidan, ABD'li mevkidaşına Türkiye'nin bölgedeki krizin tırmanma ve yayılma ihtimalinden endişe duyduğunu vurgularken, Türkiye'nin Gazze'deki krizin başlangıcından bu yana bunun bir bölgesel çatışmaya dönüşme riski taşıdığını "defalarca belirtmiş olduğuna" dikkati çekti.

"GAZZE'DE ATEŞKES İLAN EDİLMEZSE KRİZ BÜYÜYEREK DEVAM EDER"

İsrail-İran sorununun temelinde Gazze'deki savaşın yattığını belirten Fidan, Blinken'a acilen ateşkes ilan edilmesi ve Gazze'ye "kesintisiz insani yardım" ulaştırılması gerektiğini, aksi halde krizin büyüyerek devam edeceğini hatırlattı. Fidan ayrıca, İsrail üzerinde etkisi olan ülkelerin de gerilimin tırmandırılmaması için en doğru mesajları vermesi gerektiğini ifade etti.

Bakan Fidan'dan diplomasi trafiği: İran-İsrail geriliminin temelinde Gazze'deki savaş yatıyorABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken

İRAN-İSRAİL GERİLİMİ

İsrail, İran'ın Şam'daki konsolosluk binasına 1 Nisan'da hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2'si general rütbesinde toplam 7 kişi ölmüştü. İran, İsrail'in konsolosluk saldırısının ülkesinin topraklarına saldırı anlamına geldiğini ve misillemede bulunacaklarını duyurmuştu. İsrail de İran'ın saldırılarına karşılık vereceğini bildirmişti.

İran dün İsrail'e yüzlerce kamikaze insansız hava aracı, balistik ve seyir füzesiyle saldırı başlatmış, bazı askeri hedeflerin vurulduğunu açıklamıştı. İsrail ise saldırıların çoğunun hava savunma sistemlerince önlendiğini ancak güneydeki bir askeri üsse füze isabet ettiğini belirtmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Antony Blinken Hakan Fidan İsrail Gazze İran Politika Dünya Güncel Haberler

500

Yorumlar (8)

Alfakurt:

Hiçbir ülke israile saldırmaz biz bunu gördük bırakın Allah aşkına, sadece bir ülke saldırabilir oda büyük FİLİSTİN devleti onlarda savaştalar tek başlarına.

85
9
yanıtYanıtla
Yakup SGZ:

İsrail’in güvenliği için kurulan Kürecik Radar Üssünü Kapatalım İncirliği kapatalım Bari bu adımları atalım şimdilik Fatih Erbakan

55
20
yanıtYanıtla
lkma lkmaa:

Müslüman kim. Hangi mesheb. Sünni, şii, harici, Hanefi, maliki, şafi, hambeli, zahiri, ceriri, Caferi, sünni, alevi, nusayri, selefiyye, caferiye, zeydiyye, ismailiyye, eşariyye, maturidiyye. Daha ne mezhepler var. Hepsi doğru din bizimgi der, hocalar mürit kapma yarışında, meshepler düsman olur, birbiriyle savaşır. Eeee işte gavur bizi bu yüzden füzeler. Aslında müslüman hep yalnizdir birlik olmak imkansız.

15
1
yanıtYanıtla
Son Yörük:

Iran yıllardır ambargo yedi teknoloji alanında da okadar iyi değil israil vede amerika ikilisine hatta ingilterede dahil olur bu gruba yenilirler bunu biliyorlar gururlarınıza ezdiremiyorlar izin alarak bir şeyler yapıyorlar Türkiye olsa nasil olur gerçekçi olmak zorundayız bizde işin içinden çıkamayız sadece israil yok arkasındaki ülkeler belli şahsi fikrim rusya çin iran hindistan Türkiye pakistan 5 lisi ile bunların hepsini siler supurur.Taraflar hemen hemen belli gibi 3.dünya savaşı olabilir

6
4
yanıtYanıtla
faruk :

yine sözde kalmaz umarım söylenenler..millet çok duydu bu sözleri artık görmek istiyor icraatı

4
0
yanıtYanıtla
A.EMRAH EREN:

Vay be bunu halen anlamayan koyun lar var demek ki bakan Hakan Fidan açıklama yapmış konu hakkında çok şaşırmadık anlamaması normal bazı kesimin bunu

1
0
yanıtYanıtla
Zafer ÖZEVLİ:

Allah İsrail in balasını versin diyelim mi.

1
0
yanıtYanıtla
Selim Adanalı:

bizim sözümüz ne zaman geçti ki boş siyaset yapıyoruz

1
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title