Haberler

Dışı karpuza, içi kavuna, tadı salatalığa benziyor! Şanlıurfalılar patentini alacak

Güncelleme:

Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde yetiştirilen dışı karpuza, içi kavuna, tadı ise salatalığa benzeyen 'şelengo'nun coğrafi işaret tescili için patent başvurusu yapıldı.

Viranşehir Ziraat Odası Başkanı Bahri Ekinci, yaptığı açıklamada, mayıs ayında ekimi yapılan, temmuzda ise hasat edilen 'şelengo'nun Viranşehir Ovası'na özgü olduğunu söyledi.

Dışı karpuza, içi kavuna, tadı ise salatalığa benzeyen 'şelengo'yu Viranşehir'de tarlası olan hemen herkesin yetiştirdiğini belirten Ekinci, ürünün tezgahtaki kilogram fiyatının 5 lira olduğunu kaydetti.

Gübre ve ilaç kullanılmadan susuz arazide yetiştirilen ürünün ülke genelinde tanıtımının yeterince yapılamadığına dikkati çeken Ekinci, şöyle devam etti:

"Tarladan koparıldıktan sonra 2-3 gün içinde tüketilmesi gerekiyor. Şelengodan salata, turşu, dolma ve cacık da yapılıyor. İlçemizde ve civar illerde çok ilgi görmektedir. Hatta Almanya'da yaşayan Viranşehirli hemşehrilerimiz buradan hasat mevsiminde sürekli sipariş üzerine ürün götürüyor. İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde yaşayan vatandaşlarımız da buradan sürekli otobüslerle bu ürünü temin etme telaşına giriyor."

Dışı karpuza içi kavuna tadı salatalığa benziyor! Şanlıurfalılar patent başvurusu yaptı

"TANITIMI İÇİN YOĞUN BİR ÇABA HARCIYORUZ"

Şelengo için patent başvurusunda bulunduklarını bildiren Ekinci, "Tanıtımı için yoğun bir çaba harcıyoruz. Türk Patent ve Marka Kurumuna Viranşehir ilçesinin yöresel ürünü olan şelengonun coğrafi işaret tescili için patent başvurusu yaptık. Olumlu sonuç alacağımıza inanıyoruz. Bu ürünün bundan sonraki süreçte daha iyi tanımını yapacağımıza inanıyoruz" dedi.

Dışı karpuza içi kavuna tadı salatalığa benziyor! Şanlıurfalılar patent başvurusu yaptı

"YOĞUN İLGİ GÖRÜYOR"

Üreticilerden Musa Akman da yaklaşık 100 yıldır bölgede Şelengo üretiminin yapıldığını söyledi.

Yöre halkının sebzeye yoğun ilgi gösterdiğini belirten Akman, "Viranşehir bölgesinde kavundan, karpuzdan daha fazla şelengo tüketiliyor. Üretim aşamasında gübre de kullanılmadığı için oldukça doğaldır. Daha çok ülkenin kuzeyindeki bölgelerde ekim alanı yaygın" diye konuştu.

İlçede şelengo satışı yapan Mehmet Ziya Diken ise sebzenin ilçe dışında daha fazla tanıtılmasını istediklerini kaydetti.

Ürünün fiyatının ucuz olduğunu anlatan Diken, "Vatandaştan çok rağbet görüyor. Viranşehir dışındaki arkadaşlarımıza sürekli gönderiyoruz. İlk kez gönderdiklerimiz de çok beğeniyor, talep her geçen yıl daha fazla artıyor. Sürekli ilgi görüyor, daha fazla tanıtılmasını istiyoruz" ifadesini kullandı.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Viranşehir Ekinci Haberler

500

Yorumlar (43)

NOLACASA:

BİLDİGİN KELEK

16
2
yanıtYanıtla
mardınızade:

kardeşim bu mardin bölgesinde kıyamet gıbı yetışıyor ve mardın acuru denıyor. acı olanı da var tatlı olanıda. şelengo nedır uydurma bır ısım bu. .

11
3
yanıtYanıtla
CİMBOM:

le bu bizim turşu yaptığımız kelek her yerde var

10
3
yanıtYanıtla
sasa:

bildiğimiz acur işte

9
2
yanıtYanıtla
osmaniye:

ELEKTRİK BELEŞ SU BELEŞ VERGİ YOK KİRA YOK DEVLET HEÇ YOK. . . . . . . . BİZİM GİBİ GARİBAN ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞANIN DA 3 KURUŞ KIDEM TAZMİNATINA GÖZ DİKSİN DEVLET. ADALET Mİ LA BU ALLAH RIZASI İÇİN DEYİN ADALET BUNUN NERESİNDE

5
6
yanıtYanıtla
EDESSA:

Sen hangi ülkede yaşıyorsun kardeş, sorsalar urfanın yolunu bilmezsin, bi yerlerinden uyduruyorsun bir şeyler, gel o beleş elektriği bize de ver, sen dağıtıyorsun ya. . . kurtulamadınız bu ön yargıdan. . .

yanıt2
yanıt0
ZIRT:

Teknoloji cahillerin eline düşünce böyle olur. Birde üstüne oturunca neye benziyormuş denesin.

6
2
yanıtYanıtla
Ah ah ahhhh...:

her memlekette olan kavun keleği. Nedir bu milleti aptal yerine koymak da pes artık. Şeytanlık had safhada.

4
2
yanıtYanıtla
Ttt:

Keleği şelongo diye yuttutacaklar

4
1
yanıtYanıtla
m:

Bu konyanın hırtlağı ya :D

4
0
yanıtYanıtla
Tüm 43 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title