Haberler

Dha Yurt Bülteni-5

1)7'NCİ ORDU'DAKİ DARBE GİRİŞİM DAVASINA DEVAM EDİLDİTERÖR örgütü FETÖ/PDY'nin 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin aralarında Malatya'da dönemin 2'nci Ordu Komutanı Adem Huduti ile 7'nci Ana Jet Üssü Komutanı Tuğgeneral Emin Ayık'ın da bulunduğu 26'sı tutuklu 76 sanığın yargılandığı davanın...

1)7'NCİ ORDU'DAKİ DARBE GİRİŞİM DAVASINA DEVAM EDİLDİ

TERÖR örgütü FETÖ/PDY'nin 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin aralarında Malatya'da dönemin 2'nci Ordu Komutanı Adem Huduti ile 7'nci Ana Jet Üssü Komutanı Tuğgeneral Emin Ayık'ın da bulunduğu 26'sı tutuklu 76 sanığın yargılandığı davanın ikinci duruşmasında ikinci oturum başladı. Malatya 1'inci Ağır Ceza Mahkemesince Yakınca Spor Salonu'nda görülen duruşmaya dönemin 7'nci Ana Jet Üssü Komutanı Tuğgeneral Emin Ayık ile birlikte 11 tutuklu sanık getirildi. Elleri kelepçeli olarak cezaevi araçlarından çıkarılan tutuklu sanıklar, geniş güvenlik önlemi altında salona alındı. Dönemin 2'nci Ordu Komutanı tutuklu sanık Adem Huduti tutuklu bulunduğu Düzce T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumundan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlanırken, dönemin 2'nci Ordu Kurmay Başkanı tutuksuz sanık Avni Angun duruşmaya katılmadı. Davanın '1 numaralı' sanığı Adem Huduti, tutuklu bulunduğu Düzce T Tipi Cezaevi'nden SEGBİS ile duruşmaya bağlandı. Spor salonunun girişinde kontrol noktası oluşturup çevrede güvenlik önlemi alan polis ve özel harekat ekipleri, avukatların yanı sıra tutuksuz sanıklar ve yakınları, müştekileri ve izleyicileri X-ray cihazından geçirerek üst araması yaptıktan sonra içeri aldı. Yargılamanın başladığı 7 Mart'tan bu yana aralarında dönemin 2'nci Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti ve 2'nci Ordu Kurmay Başkanı Tümgeneral Avni Angun'un da bulunduğu 52 sanık savunma yaptı. Geçen ay görülen davanın ilk duruşmasında, tutuklu yargılanan dönemin 2'nci Ordu Kurmay Başkanı Avni Angun ile dönemin 2'nci Ordu Komutanı Huduti'nin Koruma Astsubayı Hacı Eyyüp Özcan, adli kontrol şartıyla tahliye edilmişti. OrgeneralHuduti'nin darbe girişimi sırasında telefonla görüştüğünü iddia ettiği Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın tanık olarak dinlenilmesine karar verilmişti.

Hazırlanan 176 sayfalık iddianamede sanıkların 'Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önleme girişiminde bulunmak', 'Cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya TBMM'yi görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engelleme girişiminde bulunmak', 'cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini kısmen veya tamamen engelleme girişiminde bulunmak' suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis ve 'FETÖ terör örgütü üyesi olmak' suçundan da 15'er yıl hapisle cezalandırılmaları isteniyor.

Görüntü Dökümü

------------

-Adliye önünden

-Zanlılar cezaevi araçlarıyla adliyeye getirilirken

MALATYA/DHA

======================================================

2)CHP'Lİ PEKŞEN: ANAYASA KİTABINI KİM HAZIRLADI?

CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, Anayasa kitabının kim tarafından yazıldığını öğrenmek istediklerini söyledi.

CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, partisinin referandum çalışmalarına katılmak üzere geldiği Şanlıurfa'da basın toplantısı düzenledi.

Anayasa Mahkemesi başkanının istifa etmesi gerektiğini ifade ederek Anayasa kitapçığını kimin tarafından hazırlandığını öğrenmek istediklerini belirten Pekşen şunları söyledi:

"İlk günden beri söylüyorum bu Anayasa teklifini kim yazdı. Türkiye'ye ihanet belgesini kim hazırladı. Birisi çıksın desin ki ben yazdım bunu. Bunu öğrenmek istiyoruz. Bu ülkeye yapılacak olan ihanetin hesabını vermesi gerekir. Madem bu kadar savunuyorlar neden birisi çıkıp ta ben yazdım diyemiyor. O Anayasa mahkemesi başkanı orada oturmuyor. O kanun hükmünde kararnameleri yargılamam kararı orada durduğu sürece Türkiye'nin başı dertten kurtulmaz. MİT bir yıl önce ByLock listesini takip ediyormuş. Bir yıl önce ele geçirdiği, farkında olduğu, takip ettiği bu yazışmalarla ilgili niçin 15 Temmuz'dan önce gereğini yaptırmadı ve niçin engel olmadı. Bu kontrollü bir kalkışma mıdır? 10 CHP milletvekili ile bir bakını ziyaret ettik bunu kendisi de söyleyebilir. Ziyaret ettiğimiz de bize 80 ByLock'cu milletvekili var dedi benim duyduğum budur. Kulaklarımla bunu duydum. 80 ByLock'çu milletvekili var. Benim meşgul olduğum tek bir şey var devletin elindeki bu listeyi ben bilmek istiyorum. Eğer ByLock'cu milletvekili aynı zamanda teröristse o zaman bu Anayasaya evet verende bir terör örgütü elemanı o zaman."

Görüntü Dökümü

----------------------------------

Toplantıya katılanlar

Haluk Pekşen'in konuşması

Genel ve detay görüntüler

Haber: Kamera: Ömer PINAR-ŞANLIURFA-DHA)

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 381 MB

==========================================================

3)DOĞUŞTAN KOLLARI YOK, HEDEFİ 2020 OLİMPİYATLARI

DOĞUŞTAN KOLLARI OLMAYAN DENİZ KIZININ HAYALİ OLİMPİYATLARA KATILMAK

Doğuştan kolları olmayan Sevilay Öztürk'ün en büyük hayali, 2020 Olimpiyatları'na katılıp birincilik kürsüsüne çıkmak.

14 yaşındaki Sevilay Öztürk, Rio 2016 Paralimpik Oyunları'nda finalde yarıştı. Azmin ve başarının sembolü Sevilay yüzerek engellerini kaldırdı. Arkadaşlarının "Deniz Kızı" dediği Sevilay için babası Bülent Öztürk işini bıraktı, hayatını kızına adadı.

Kahramanmaraş'ta yaşayan Bülent-Hülya Öztürk çiftinin ilk çocuğu olan Sevilay, doğuştan iki kolu olmadığı için günlük yaşamında ailesinin desteğine ihtiyaç duyuyor. Kendisi gibi iki kolu olmayan milli yüzücü Beytullah Eroğlu ile tesadüfen hastanede karşılaştıktan sonra yüzmeye başlayan Sevilay, 2 yılı aşkın süredir birçok başarıya imza attı. Baba Bülent Öztürk, her gün antrenmana götürdüğü kızını havuzdan çıktıktan sonra havluyla kuruluyor, elbiselerini giydiriyor.

Azmi ve gayretiyle dikkat çeken Sevilay, sadece yüzme sporunda değil derslerinde de çok başarılı. Arkadaşlarının "Deniz Kızı" dediği Sevilay'ın yüzme sporu dışında ki en büyük tutkusu ise bisiklete binmek. Sevilay, "İnsan isterse her şeyi başarır" diyerek, en büyük hayali olan 2020 Olimpiyatları'na emin adımlarla ilerliyor.

Görüntü Dökümü

---------------------

-Hazırlanan filmden görüntü

KAHRAMANMARAŞ/DHA

====================================================

4)DUMLUPINAR ŞEHİTLERİ ANILDI

DONANMA Komutanlığı'nda düzenlenen törenle 4 Nisan 1953 tarihinde Çanakkale Boğazı'nda yük gemisi ile çarpışarak batan Dumlupınar Denizaltısı'nda şehit olan 81 denizci anıldı.

4 Nisan 1953 tarihinde Çanakkale Boğazı Nara Burnu açıklarında İsveç bandıralı 'Naboland' isimli yük gemisi ile çarpışarak batan Dumlupınar denizaltısında 81 denizci şehit oldu. Dumlupınar denizaltısında şehit olanlar bugün Kocaeli'nin Gölcük İlçesi'nde Donanma Komutanlığı'nda Deniz Şehitleri Anıtı'nda düzenlenen törenle anıldı. Törene Donanma Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğamiral Yalçın Payal, Gölcük Tersanesi Komutanı Tuğamiral Aydın Eken, Denizaltı Filosu Komutanı Tuğamiral Bülent Turan, Gölcük Deniz Ana Üs Komutanı Tuğamiral Baybars Küçükatay, Deniz Hava Komutanı Tuğamiral Berker Emre Tok, Dumlupınar denizaltısının hayattaki son personeli gazi emekli astsubay 99 yaşındaki Hüseyin Akış, şehit aileleri, gaziler ve emekli denizaltıcılar katıldı. 81 denizaltıcının anısına Deniz Şehitleri Anıtı'na çelenkler bırakıldı. Yapılan konuşmaların ardından kabirleri deniz olan şehitler için Denizaltı Filosu Komutanlığı'nın önünden denize çelenk bırakıldı. Daha sonra TCG Sakarya ve TCG Yıldıray denizaltıları ziyarete açıldı.

Görüntü Dökümü

-----------------------

Törenden görüntüler

Anıta çelenklerin bırakılması

Hüseyin Akış'tan görüntü ve konuşması

Denize çelenk bırakılması

Denizaltıdan görüntü

Soner GÜLEZER/GÖLCÜK(Kocaeli),

=====================================================

5)DUMLUPINAR ŞEHİTLERİ ANILDI

ÇANAKALE Boğazı'ndan geçerken, 64 yıl önce, Nara Burnu önlerinde İsveç şilebi Naboland ile çarpışıp batan Dumlupınar Denizaltısı'nda şehit düşen 81 denizci için anma töreni düzenlendi. Son sözleri, "Vatan Sağ olsun" olan Dumlupınar şehitleri, denizaltının battığı bölgeye çelenk bırakılarak anıldı.

Dumlupınar Denizaltısı şehitleri için düzenlenen anma töreni, Çanakkale Boğaz Komutanlığı Nara Kalesi'nde başladı. Nara Barbaros Şehitliği'ndeki saygı duruşu ve İstiklal Marşı'yla başlayan törene; Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Tayyar Ertem ile askeri personel katıldı. Vali Tavlı ile Tuğamiral Ertem, gaziler ve şehit yakınları şehitliği ziyaret edip karanfil bıraktı.

Daha sonra 'TCG Çanakkale' denizaltısına geçen Tavlı ve Ertem, 'TCG Dumlupınar'ın 64 yıl önce battığı noktaya çelenk bıraktı. Çanakkale denizaltısındakilerle 'TCG Türkeli' gemisinde töreni takip eden askerler ve gaziler, 1 dakika boyunca çalan siren eşliğinde selam durarak Dumlupınar Denizaltısı şehitlerini andı.

Şehitlerden Er Ahmet Günal'ın oğlu Mustafa Günal, 4 yıldır düzenlenen törenlere katıldığını söyledi. Olay meydana geldiğinde 4 yaşında olduğunu belirten Günal, "Babamı ölmeden önce 2 kez gördüm. Onu da hayal meyal hatırlıyorum. Birinde yaz aylarında beyaz bir askeri üniformayla gelmişti. Sonrasında siyah bir elbiseyle geldi, kıştı. Babamla ilgili hatırladığım bu iki anı var. Burada bulunmak ve törene katılmak çok özel bir duygu" dedi.

Nara Kalesi'ndeki tören, panel ve Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanlığı Bando konseriyle tamamlandı.

DUMLUPINAR KAZASI

Donanmaya katılışına müteakip muhtelif görevler alan ve onları başarıyla yerine getiren Dumlupınar, en son 1'inci 'İnönü Denizaltısı' ile birlikte Ege'de icra edilecek 'Blue Sea' isimli NATO Tatbikatı'na katılmak için 1953 yılında Gölcük'ten hareket etti. İki gün süren görevin ardından dönüşe geçen Dumlupınar Denizaltısı, 3 Nisan'ı 4 Nisan'a bağlayan gece, Çanakkale Boğazı'nı girdi. Burada Marmara Denizi'nden boğaza giriş yapan İsveç Bandıralı 'Naboland' isimli ticaret gemisiyle çarpışarak batan Dumlupınar Denizaltısı'ndaki 81 denizci şehit oldu.

Görüntü Dökümü

-----------------------

Nara Barbaros şehitliğindeki törenden görüntü

Vali ve Boğaz Komutanının şehitliklere karanfil bırakmasından görüntü

Çanakkale Boğazında Dumlupınar deniz altısının battığı bölgeye çelenk bırakılmasından görüntü

Haber-Kamera: Mustafa SUİÇMEZ / ÇANAKKALE,

=========================================

6)GAZİANTEP'TE; 'İNME MERKEZİ' AÇILDI

GAZİANTEP Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, 6-8 dakikada 10 milyon nüfuslu bölgede bir kişinin inme geçirdiğini ve bunun erken müdahale ile önlenebileceğini söyledi.

Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi fuaye alanında 'Mehmet Ali Topçuoğlu Nöroloji Yoğun Bakım ve İnme Merkezi' açıldı. Merkezin açılışı nedeniyle düzenlenen törene, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, hayırsever iş adamı Mehmet Ali Topçuoğlu, akademisyenler ve davetliler katıldı. Merkezin açılışında konuşan, Rektör Ali Gür, Dünya Sağlık Örgütü'nün rakamlarına göre, her 10 milyon nüfusa sahip bölgede, 6–8 dakikada bir insanın inme geçirdiğini belirterek, "Bu ünitenin ne anlama geldiği buradan daha iyi anlaşılıyor. İnmelerde iki şey olur. ya inmeden, felçten sonra ani müdahale yaparak önlersiniz. ya da, olduktan sonra hızlı tedavilerle tekrar hayata döndürürsünüz. Bunları yapmazsanız da uzun süre yatağa bağımlı kalır, topluma yük olur veya komplikasyonlardan dolayı ölür. O yüzden şu anda Türkiye'de dördüncüsü açılan; Ankara, İzmir, Eskişehir'den sonra, dördüncüsü hastanemizde açılan merkezimiz bölgemizdeki büyük bir eksikliğe cevap veriyor. İnme merkezimiz hastalar için büyük bir şans. 14 yataklı nörolojik yoğun bakım ve inme merkezimizin doluluk oranı yüzde yüz" şeklinde konuştu.

Hayırsever işadamı Mehmet Ali Topçuoğlu ise merkezin Gaziantep ve çevresi için büyük bir şans olduğunu kaydetti.

Görüntü Dökümü

-----------------------

Nöroloji merkezi

Açılışa katılanlar

Rektör Ali Gür'ün konuşması

Mehmet Ali Topçuoğlu'nun konuşması

Merkezin açılışının yapılması

Genel ve detay görüntüler

Haber -Kamera: Ahmet SOYDOĞAN-GAZİANTEP-DHA)

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 164 MB

======================================================

7)HESTOUREX KAPILARINI AÇIYOR

DÜNYA Sağlık Spor Kongre ve Fuarı (HESTOUREX), 06- 09 Nisan tarihlerinde Antalya Expo Center'da düzenlenecek.

Dışişleri Bakanlığı çatısı altında Ekonomi Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı tarafından desteklenen HESTOUREX, 150 ülkeden 4 bin kişilik satın alma heyetinin katılımıyla kapılarını açacak. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun himayesinde, bir araya gelecek sağlık sektörünün önde gelenleri ile spor ve turizm temsilcileri, dünyanın en iyi destinasyonları arasında yer alan Antalya'nın sadece yaz sezonunda değil, yılın 12 ayında da ziyaret edilebilecek bir kent olduğunu gösterecek.

HESTOUREX Danışma Kurulu, fuar öncesi son değerlendirme toplantısını Antalya Expo Center'daki Papatya Salonu'nda yaptı. Toplantıda davetli sayısı, stantlar, katılımcı ülkeler ve fuar günlüğü hakkında son bilgiler aktarıldı. Türkiye Sağlık Turizmi Konseyi Kurucu Başkanı Emin Çakmak, "Hem sektörümüze hem ülkemize fayda sağlaması için gece gündüz çalıştık. Antalya bunu hak ediyor. Sağlık ve spor turizminin öncü kuruluşları, tur operatörleri, turizm acenteleri, spor kulüpleri ve başkanları hepsi Antalya'ya gelip tüm tesislerimizi yerinde inceleme şansı bulacak" dedi.

Bu organizasyonun daha önce hiçbir ülkede yapılmadığına değinen Çakmak, "Ülkemizin güvenli, önemli bir turizm destinasyonu olduğunu sadece deniz, kum ve güneşten ibaret olmadığını, tüm çeşitlerini, rafımızda duran o mücevherlerimizi bu sayede sergilemeye olacağız. Bu organizasyon ülke ve turizm ekonomisinin canlanması yönünde katkıda bulunacak" diye konuştu.

Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Necat Yılmaz da Türkiye'nin gerek coğrafi yapısı, gerekse doğal güzellikleri ve tabiatıyla sağlık ve spor turizmine çok elverişli bir ülke olduğunu belirtti. Prof. Dr. Necat Yılmaz, "Etrafımızdaki ülkelerde sağlık harcaması yapabilecek ama yeterli kalitede sağlık hizmetine ulaşamayan büyük bir nüfus yaşamakta. Biz bu nüfusu sağlık turizminde hedef kitle olarak seçmiş bulunuyoruz. Bu kongre ve fuarda etrafımızdaki coğrafyada Ortadoğu'dan, Balkanlardan, Afrika'dan ve Avrupa'dan katılımcılar olacaktır" dedi.

Prof. Dr. Yılmaz, turizmde yaşanan olumsuzluklara rağmen sağlık turizminde devamlı yükselen bir trendin devam ettiğine dikkati çekti.

"SPOR TURİZMİNİN GELİŞİMİNİ SAĞLAYACAĞIZ"

HESTOUREX'in Genel Sekreterliğini üstlenen Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Burhanettin Hacıcaferoğlu da bu tür geniş kapsamlı etkinliklerin ülke turizmini ve tanıtımını sağlandığını belirterek, "Antalya, golf ve futbol başta olmak üzere birçok kampın ve turnuvanın yapıldığı il. Bunu diğer branşlara da yaymak ve gelişimini sağlamak asıl amacımız. Bu kongre ve fuarın ilimize çok büyük katkıları olacaktır" dedi.

FUARIN VİTRİNİ 68 YAŞINDAKİ ALİ BIDI

Fuarın gerçekleşeceği Antalya Expo Center'ı işleten ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı ise fuarda adeta bir vitrin görevi görecek. Almanya ve Türkiye'deki yaşantısında yıllarca ilaç kullanan ve birçok hastalık geçiren 68 yaşındaki Ali Bıdı, son 10 yılda geçirdiği değişimi ve nasıl triatlon şampiyonu olduğunu yerli ve yabancı misafirlere anlatacak.

ŞEHRİN POTANSİYELİ

Antalya'nın deniz, kum ve güneşe bağlı ciddi bir turizm potansiyeli olduğunu ancak kentin sadece bundan ibaret olmadığını belirten Vali Münir Karaloğlu ise şöyle konuştu:

"Antalya'nın en büyük problemlerinden birisi pazarı diğeri ise turizmi çeşitlendirmek. Antalya'da bu konuda hep bir gayret var zaten. HESTOUREX ile Antalya'nın deniz, kum, güneşin dışında sağlık ve spor turizmi ve alternatif turizm dallarındaki potansiyelini ortaya koyacağız. Bu şehrin hem sağlık hem spor için büyük avantajlarının olduğu göstereceğiz. Bu şehrin macera ve alternatif turizm açısından ciddi bir potansiyeli olduğunu bu fuarla birlikte dünyaya yeniden ilan etmiş olacağız."

Yunanistan'daki sağlık hizmetlerinde yaşanan problemlerin Antalya'daki sağlık turizmine katkı sağlayacağına da değinen Vali Münir Karaloğlu, "Yunanistan'daki bu sağlık problemi hem Türkiye'nin hem Antalya'nın sağlık turizminden pay almasını sağlayacaktır ama sadece Yunanistan olarak bakmamak lazım. Antalya'dan dünyanın 240 noktasına direkt uçuş yapılabiliyor" dedi. Spor Turizmi Birliği Başkanı Şamil Yaşacan da sağlık ve spor kongrelerin yanı sıra katılımcıların sahaya çıkarılacağına değindi.6 Nisan Perşembe günü saat 11.00'da kapılarını açacak kongre ve fuar, 9 Nisan Pazar günü sona erecek.

Görüntü Dökümü

--------------------

Röp1: Antalya Valisi Münir Karaloğlu röportaj

Toplantıdan detay

Röp2: Prof. Dr. Necat Yılmaz (Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri)

Röp3: Ali Bıdı (ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı)

Röp4: Emin Çakmak (Dünya Sağlık Turizm Konseyi Kurucu Başkanı)

40 kişilik ekibin çalışması

Yabancı dillerde görüşme yapmaları

Hestourex tanıtım filmi

Süre: 15.04 Boyut: 918 Mb.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Dumlupınar Antalya Malatya Ordu Politika Güncel Haberler

title