Haberler

Dha Yurt Bülteni-5

1)ŞIRNAK'TA AĞIR HASAR GÖREN 2 BİN 44 EV YIKILDI, 6 BİN YENİ KONUT YAPILACAKŞIRNAK merkezde 14 Mart'ta ilan edilen sokağa çıkma yasağının kaldırılmasının ardından, daha önceden evlerini terk edenlerin dönüşü bugün de sürdü.

1)ŞIRNAK'TA AĞIR HASAR GÖREN 2 BİN 44 EV YIKILDI, 6 BİN YENİ KONUT YAPILACAK

ŞIRNAK merkezde 14 Mart'ta ilan edilen sokağa çıkma yasağının kaldırılmasının ardından, daha önceden evlerini terk edenlerin dönüşü bugün de sürdü. Sıkı güvenlik kontrolü ardından vatandaşlar, kent merkezine alınırken, Şırnak'ta her köşe başında polis ekipleri bekletiliyor. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü kapalı Spor Salonu'nda ise vatandaşlar hasar tespit çalışması için başvurularını yapıyor. Operasyonun sona ermesinin ardından devam eden sokağa çıkma yasağı süresince 14 bin 727 evde yapılan zarar tespit çalışmalarında, 2 bin 44 evin ağır hasar görerek yıkıldığı belirtilirken, Şırnak merkezde toplam 6 bin konut yapılarak hak sahiplerine dağıtılacağı belirtildi.

EŞYASI ZARAR GÖREN VATANDAŞA EN AZ 5 BİN LİRA ÖDENECEK

Kapalı Spor Salonu'nda ev ve iş yerleri zarar gören vatandaşlar için kurulan stantlarda, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, zarar tespit komisyonu, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından vatandaşlara hizmet veriliyor. Ev ve iş yerlerinde hasar meydana gelen vatandaşlar, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Zarar Tespit Komisyonu'na başvuru yaparken, kira ve gıda yardımı almak isteyen vatandaşlar ise, Sosyal ve Dayanışma Vakfı'na başvuruyor. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü standında ise, il müdürlüğü tarafından yapılacak çalışmalar hakkında bilgi veriliyor. Evi terör olaylarında yıkılan vatandaşlara, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce belirlenen şartlar uyarınca yeni evleri teslim edilene kadar her ay 560 lira kira yardımı yapılacak. Kentte eşyaları zarar gören her vatandaşa da 5 bin liradan az olmamak şartıyla zarar gören eşyasının bedelinin ödeneceği belirtildi.

2 BİN 44 EV YIKILDI

Operasyonun sona ermesinin ardından devam eden sokağa çıkma yasağı süresince 14 bin 727 evde yapılan zarar tespit çalışmalarında ağır hasarlı olduğu tespit edilen 2 bin 44 ev yıkıldı. Şırnak merkezdeki Gazi Caddesi'nde 960 konut yapılacağı ve genelde yapılan toplum konut sayısının 6 bin olacağı belirtildi. Şırnak merkez de sokağa çıkma yasağından sonra Şırnak Valiliği ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü personellerince yapılan hasar tespit çalışmalarında evleri ve iş yerleri zarar gören vatandaşların hem hasar tespit hem de hasar tespitlerine yapılan itirazlar Çevre Şehircilik Bakanlığı'nın çeşitli illerden görevlendirdiği personeller tarafından Valilik koordinesinde yapılıyor. Ayrıca evleri ve iş yerleri hasar gören vatandaşlara çevre şehircilik Bakanlığınca projeleri yapılan ve ihale aşamasında olan Şırnak merkezde yapılacak olan konut ve iş yerleri hakkında tanıtım ve bilgi veriliyor.

ESNAFA YARDIM TALEBİ

İş yeri ve evi zarar gören Şırnaklı esnaflardan Cumali Külter, esnaf ve vatandaşın mağduriyetlerinin önlenmesi için devletin biran önce yardım elini uzatması çağrısı yaparak, "Öncelikle bizim taleplerimiz Şırnak'ta bulunan hasarların giderilmesi. Millet mağdur durumdadır. Evsiz durumdadır. Millet dışarıda. Ev bulamıyorlar. Biran önce devletimizin bunlara yardım etmesini istiyoruz. Çoğu insanımız dışarıda. Başka illerde yaşıyorlar. Barınacak hiçbir yer yok. Esnaflarımızın dükkanlarının hepsi yıkılmış. Devletimizin biran önce esnafımıza ve milletimize yardım etmesini istiyoruz. Benimde evim ve iş yerim zarar gördü. Hasarlarımın karşılanması için şuanda başvuru yapıyorum" dedi.

13 KİŞİLİK AİLESİYLE ORTADA KALDI

Dicle Mahallesi'nde 2 katlı bir evde 13 kişilik bir aile olarak yaşadıklarını anlatan Yahya Cesur ise, Türkçe bilmediği için Kürtçe yaptığı konuşmada, evlerinin tamamen yıkıldığını ifade ederek, "2 katlı evimiz yıkıldı. Mağduruz. Daha ne diyeyim mağduriyetimiz çok fazla. Biz öncelikli olarak eğitim istiyoruz. Çocuklarımızın hepsi eğitimsiz kalmış durumda. Çocuklarımız uzun süre eğitimsiz ve öğretmensiz kaldı. Benim en öncelikli isteğimin çocuklarının eğitimin tam olarak verilmesi. Özellikle altını çizerek söylüyorum. Öğretmenlerimizin çocuklarının eğitimine dikkat etmesini istiyorum. 2 isteğim ise, milletimiz çok mağdur durumda. Bu mağduriyeti devletimiz nasıl karşılayacak, hangi şekilde karşılayacak diye kafamda soru işretleri belirliyor. 50-60 bin insan mağdur durumda. Acaba kaç gün, kaç ay, kaç yılda bu milletin mağduriyetini giderecekler. Ben merak ediyorum. İstiyorum ki biran önce vatandaşlarımızın talepleri yerine getirilsin. Milletimiz işsiz ve mağdur. Milletimize A'dan Z'ye kadar yardım yapılması lazım" diye konuştu.

"ÜNİVERSİTEYE GİDEN 8 ÇOCUĞUMLA MAĞDUR OLDUM"

Dicle Mahallesi'nde 4 katlı evlerinin yıkıldığını anlatan Fatma Örgen de, 8 kişilik ailesi ile Diyarbakır'da 650 liraya kiraladıkları bir evde yaşamak zorunda kaldıklarını belirterek, "Yasak başladığından beri ne bir yardım ne bir para aldık. 650 TL'ye ev kiraladık. 4 dairemiz vardı. Zarar tespit komisyonunda 2 dairemiz yazılmış. Arsamızı yazmamışlar. Listelerde ismimiz yok. Hakkımızı istiyoruz. Hiçbir şeyim kalmamış. Evimin içinde bütün eşyalarım varken yakılmış her şey yok olmuş. Ne yapacağımı bilmiyorum. Şimdi taleplerimi iletmeye geldim. Şimdi ne yapacaklar ne verecekler bilmiyorum. Ben kendi hakkımı istiyorum. Hakkımdan başka bir şey istemiyorum. 8 çocuğum var. 8'ide okuyor. Üniversiteye gidenler var. Hepsi şu anda mağdur durumda. Ne devletten, ne belediyeden hiçbir yardım almadım. Ümit ediyoruz ki devletimiz bizi unutmasın. Bizi hatırlasınlar. Hakkımızı versinler" dedi.

Görüntü Dökümü

-------------------------

-Şırnak kapalı Spor salonundan görüntü

-Başvuru yapanlar

-Başvuru yapan vatandaşlarla röportaj

-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Sekvan KÜDEN/ŞIRNAK,

=======================================================

(GÖRÜNTÜ BİLGİSİYLE YENİDEN)

2)KAYSERİ ADLİYESİ ÖNÜNDE SİLAHLI VE BIÇAKLI KAVGA: 2 YARALI

KAYSERİ'de adliyesinde boşanma davasının ardından, tarafların yakınları arasında çıkan kavgada, Recep Yıldız bıçak ve sopa darbeleriyle, oğlu Bülent Yıldız ise tabancayla bacağından yaralandı. Kavganın ardından 1 kişi gözaltına alındı.

Merkez Kocasinan İlçesi Mevlana Mahallesinde bulunan adliye binası önünde meydana gelen olayın, Aile Mahkemesinde görülen bir boşanma davasının ardından çıktığı belirlendi. Adliye binasından çıkan ve Pınarbaşı ilçesinde oturan akraba oldukları belirlenen 2 grup arasında başlayan tartışma kısa sürede kavgaya dönüştü.

Tabanca, sopa ve bıçakların kullanıldığı 50 yaşındaki Recep Yıldız sopa ve bıçak darbeleriyle, oğlu 23 yaşındaki Bülent Yıldız ise sol bacağından tabanca kurşunuyla yaralandı.

Yaralılar Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Polis olay sonrası adliye çevresinde güvenlik önlemlerini sürdürdü, olayla ilgili 1 kişi gözaltına alındı.

Görüntü Dökümü

--------------------------

-Olay yeri

-Olay yeri inceleme görüntüsü

-Olay yerindeki tabanca ve sopanın görüntüsü

-Olay yerindeki yaralıdan görüntü

-Eğitim ve Araştırma Hastanesine gelen yaralıların görüntüsü

-Genel detaylar

Haber-Kamera: Zafer BARIŞ-Gökhan KURT-Olcay DÜZGÜN /KAYSERİ, DHA)

DV 3 DOSYA, 6 dakika 00 saniye/866 MB

=========================================================

3)POLİSİN VURDUĞU GÖSTERİCİNİN AĞABEYİ DE ÇATIŞMADA ÖLMÜŞ

ADANA'da geçen pazar günü polise molotofkokteyli atarken, ayağından vurularak yakalanan 17 yaşındaki H.Y.'nin ağabeyi 25 yaşındaki Ferdinat Yıldırım'ın, geçen Nisan ayındı korsan gösteri sırasında çatışmaya girdiği polis tarafından vurularak öldürüldüğü ortaya çıktı.

HDP ve BDP'lilere yönelik operasyonları protesto etmek isteyen bir grup, geçtiğimiz pazar günü merkez Seyhan İlçesi'nin Gürselpaşa mahallesinde yol kapatıp korsan gösteri düzenledi. Bölücü terör örgütü lehine slogan atıp, lastik yakan göstericilere polis müdahale etti. Müdahaleye katılan zırhlı araçlar ve TOMA'lara molotofkokteyli atan yüzü maskele göstericilerden H.Y., ayağından silahla vurularak yakalandı.

Hayati tehlikesi bulunmayan H.Y.'nin tedavisi sürerken olayla ilgili çalışma başlatan polis, H.Y.'nin ağabeyi Ferdinat Yıldırım'ın da 18 Nisan'da öldüğünü belirlendi. Ferdinat Yıldırım'ın Dikili Şehitlik caddesi üzerinde kimlik kontrolü yapan PKK'lılar ile polis arasında çıkan silahlı çatışmada vurulduğu anlaşıldı. Polisle çatışmaya girip yaralanarak kaldırıldığı hastanede ölen gösterici Ferdinat Yıldırım'ın bir çok suçtan kaydı bulunduğu da belirlendi.

Görüntü DÖkümü

-------------------

-Polise molotkof atarken ayağından vurulan gösterisinin görüntüsü dün geçilmişti

Fatih KARAÇALI/ADANA,

=========================================================

ADANA'DA FETÖ/PDY OPERASYONU: 19 GÖZALTI (EK)

4KURBAN BAĞIŞLARINI KESMEMİŞLER

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında örgüt adına faaliyette bulunma, terör örgütüne üye olma ve terör örgütüne finansman sağlama suçlamalarıyla bu sabah 19 yöneticisi gözaltına alınan Kimse Yok mu Derneği Adana Şubesi'nde ele geçirilen belgeler ve dijital veriler inceleniyor. Kimse Yok mu Derneği tarafından yapılan mali iş ve işlemlerde usulsüzlükler yapıldığı, dernek kayıtlarında olması gereken bağış, burs bilgilerine rastlanılmadığı belirtildi.

Dernek tarafından gerçekleştirilen alımların sadece dernek üyelerine ait şirketlerden yapıldığı belirtilen raporda, 2010 ve 2011 yılında derneğe yapılan kurban bağışlarıyla ilgili de usulsüzlük tespit edildi.

Kahramanmaraş'ta Noter tasdiki ile yapılmış gösterilen 'kurban kesme' işinin yapılmadığı tespitlerine yer verilirken, 2010 yılındaki bağışlara ilişkin Noter kaydığının bulunduğu ancak dernekte kurban kesimine ilişkin herhangi bir belgenin bulunmadığı, 2011 yılında ise bağışlanan kurbanların kesimleriyle ilgili ne noter kaydının ne de dernekte buna ilişkin belgelerin bulunduğu kaydedildi.

DHA-Güvenlik - Türkiye-Adana - ADANA,

===================================================

5)VAN'DA FETÖ OPERASYONU; 121 POLİS AÇIĞA ALINDI

VAN merkez ile Çatak, Muradiye ve Çaldıran ilçelerinde Fethullahçı Terör örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında aralarında 2 ilçe emniyet müdürü ve 1 amirin de bulunduğu 121 polis açığa alındı.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan FETÖ/PDY soruşturması kapsamında Van merkez ile Çatak, Muradiye ve Çaldıran İlçelerinde, aralarında Çaldıran İlçe Emniyet Müdürü Bülent Ünal, Muradiye İlçe Emniyet Müdürü Bahri Keskin, Çatak İlçe Emniyet Amiri Mustafa Kaydım ile komiser ve komiser yardımcılarının da bulunduğu 121 polis açığa alındı.

Aynı soruşturma kapsamında çeşitli tarihlerde açığa alınan 19 polis memurunun ise göreve iade edildiği belirtildi.

Orhan AŞAN/VAN,

====================================================

6)17 FETÖ ZANLISI DAHA ADLİYEYE GÖNDERİLDİ

KAYSERİ'de FETÖ/PDY terör örgütü soruşturması kapsamında gözaltına alınan 17 şüpheli daha nöbetçi mahkemeye çıkartıldı.Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele (TEM) ekipleri tarafından 5 gün önce FETÖ soruşturması çerçevesinde kişilere yönelik operasyon düzenledi. Gözaltına alınan şüphelilerden 17'sinin daha sorgusu tamamlandı. Elleri kelepçeli olarak Adli Tabipliğe sağlık kontrolüne getirilen şüpheliler, daha sonra nöbetçi mahkemeye çıkartılmak üzerere adliyeye gönderildi. Gözaltındaki İki şüphelinin ise sorgusu sürüyor.

Görüntü Dökümü :

--------------------

Gözaltına alınan şüphelilerin sağlık kontrolüne getirilmesi

-Detaylar

(Haber-Kamera: Gökhan KURT/KAYSERİ, DHA)

1 DOSYA 2.06 DK 66 MB

=========================================================

7)İZMİT'TE 5 KADIN ÖĞRETMEN ADLİYEYE SEVK EDİLDİ

İZMİT'te, Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında özel okullarda görev yapan Bylock kullandıkları tespit edilen 5 öğretmen adliyeye sevk edildi.

Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü FETÖ/PDY soruşturması kapsamında Kocaeli Emniyet Müdürlüğü ekipleri FETÖ'ye bağlı kapatılan okullarda görev yapan 5 öğretmeni gözaltına aldı. Bylock kullandıkları tespit edilen 5 kadın öğretmen emniyetteki işlemlerin ardından bugün Kocaeli Adliyesi'ne sevk edildi.

Görüntü Dökümü

------------------------

Adliyeye sevk edilmeleri

Selda Hatun TAN/İZMİT(Kocaeli),

==========================================================

8)ESKİŞEHİR'DE YAKALANAN EL NUSRA ÜYESİ 5 KİŞİ ADLİYEYE SEVK EDİLDİ

ESKİŞEHİR'de El Nusra terör örgütü mensubu oldukları iddiasıyla gözaltına alınan 5 kişi adliyeye sevk edildi.

Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerinin yaptıkları çalışma neticesinde Eskişehir'den çatışmaların olduğu Suriye ve Irak'a illegal yollarla gitmek istedikleri belirlenen ve El Nusra mensubu oldukları öne sürülen S.Y. (30), Ö.K. (23), Y.Y. (22), H.H. (21) ile T.Ç. (20) Sivrihisar ilçesinde yakalandı. Gözaltına alınan şüphelilerin bulunduğu kamyonette yapılan aramada 1 adet tablet bilgisayar, 1 adet örgütsel yayın ve 1 adet kılıç ele geçirildi.

Götürüldükleri Eskişehir Emniyet Müdürlüğü'nde sorgulamaları tamamlanan 5 şüpheli, 'Terör örgütüne üye olmak' suçundan bugün adliyeye sevk edildi.

Görüntü Dökümü

------------------------

-Şüphelilerin polisler tarafından adliyeye getirilmesi,

-Adliye binasının dışından çekilen görüntü bulunuyor.)

Haber-Kamera: Eyüp KELEBEK-ESKİŞEHİR,

==========================================================

9)SAMSUNLU ASKERİN, 15 TEMMUZ GECESİ DARBEYİ ÖNLEME ÇABASI KİTAPTA YER ALDI

İZMİR'de 15 Temmuz darbe girişimi gecesi, İzmir'de 2'inci Jandarma Komando Tugay Komutanlığı'nda er olarak vatani görevini yapan Emre Ev'in darbenin önlenmesi konusunda yaptıkları, Balyoz Davası mağduru emekli Jandarma Kurmay Albay Mustafa Önsel 'Aşil'in Topuğu FETÖ'nün o gecesi' adlı kitabında yer aldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Marmaris'teki otelde suikast girişiminde bulunan ve ardından kaçan özel timin yakalanması için yapılan operasyona da katılan Emre Ev'e bu nedenle 'Takdir Belgesi' verildi. Terhis olduktan sonra memleketi Samsun'a gelen 22 yaşındaki Emre Ev, darbenin önlenmesi için o gece yaptıklarının kitapta yer almasının kendisini çok gururlandırdığını söyledi.

İzmir'de, 2'inci Jandarma Komando Tugay Komutan Vekili Jandarma Albay Semih Okyar'ın habercisi olarak vatani görevini yapan Samsunlu Er Emre Ev'in 15 Temmuz gecesi yaptıkları, Balyoz Davası mağduru emekli Jandarma Kurmay Albay Mustafa Önsel 'Aşil'in Topuğu FETÖ'nün o gecesi' adlı kitabında yer aldı. Kitapta, 2'inci Jandarma Komando Tugay Komutan Vekili Jandarma Albay Semih Okyar'ın habercisi Er Emre Ev'in darbe girişimi sırasında komutanından aldığı emirleri harfiyen yerine getirerek önemli görev yaptığı anlatıldı. Kitapta Er Emre Ev'in, bazı komutanların Tugay'da toplantı yaptıklarını ve darbeden söz ettiklerini komutanı Albay Semih Okyar'a anlatttığı yer aldı. Bunun üzerine Jandarma Albay Semih Okyar'ın emri ile Emre Ev'in Tugaydaki bütün zırhlı ve diğer araçların tamamının anahtarlarını, ayrıca silahların bulunduğu cephaneliklerin anahtarlarını alıp kimsenin görmeyeceği bir şekilde toprağa gömdüğü belirtildi. Ayrıca yine komutanının emri ile tugayda bulunan yaklaşık 150 komando askeri alarak, tugay dışındaki ormanlık alana götürüp askerlerin geceyi burada geçirmelerini sağladığı anlatıldı. Kitapta, yaşanan bu gelişmelerin ardından darbeci komutanların tugaydan kaçtıkları kaydedildi.

TAKDİR BELGESİ ALDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Marmaris'teki otelde suikast girişiminde bulunan ve ardından kaçan özel timin yakalanması için yapılan operasyona da katılan Er Emre Ev'e, bu nedenle takdir belgesi verildi.

Vatani görevini tamamlayıp 2 Kasım'da memleketi Samsun'a dönen ve mesleği bilgisayar teknisyenliği olan Emre Ev, kitabı alıp kendisi ile ilgili yazılanları okuduğunda şaşırıp gururlandığını söyledi. Evmre Ev 15 Temmuz gecesi yaşadıklarını şöyle anlattı: "O gece komutanımın bana verdiği emirleri yerine getirdim. Önce tugaydaki bütün zırhlı ve diğer araçların anahtarlarını ve cephaneliklerin anahtarlarını toplayıp tugayda kimse görmeyecek şekilde toprağa gömüp sakladım. Ardından 150 komandoyu komutanımın emriyle tugayın arkasındaki dağda ormanlık alana götürdüm ve sabaha kadar burada bekledik. Hiçbir olaya karışmadık. Tugaydaki diğer komutanlar emir verecek hiç bir asker ya da kullanacakları hiç bir silah bulamadılar. Gün ışıdığında Türkiye'de neler olduğunu daha açık bir şekilde gördük. Belki de olabilecek kötü olayları komutanımızın emriyle önledik. Kitapta ismim ve soy ismim verilerek yaşadığım olayların anlatılması beni gururlandırdı. Benim en çok gururlandığım olay komutanlarımın beni takdir etmesi. Bunu hayatım boyunca unutmayacağım. Çocuklarıma torunlarıma anlatacağım bir gurur oldu benim için."

Görüntü Dökümü:

-------------------

-Emre Ev'in kitabı okuması

-Emre Ev'den detay

-Detaylar

(SÜRE: 7.52 Dk) (BOYUT: 251.27 MB)

Haber-Kamera: Yaprak KOÇER/SAMSUN,

======================================================

10)ULUDAĞ'A KAR VE TURİST BİRLİKTE GELDİ

TÜRKİYE'nin en önemli kış turizm merkezlerinden Uludağ, kar yağışıyla birlikte beyazlara büründü. Kar kalınlığının 10 santimetreye yükseldiği Uludağ'ın yeni sezondaki ilk ziyaretçileri de Arap turistler oldu.

Marmara Bölgesi'nde lodosun ardından hava sıcaklığının düşmesiyle dün geceden itibaren Uludağ'da kar yağışı başladı. Sarıalan ve Oteller Bölgesi'nde 10 santime yükselen kar kalınlığı en çok, sezon hazırlığı yapan zirvedeki işletmecileri sevindirdi.

Bu arada, karlı zirvenin ilk konukları da Arap turistler oldu. Arap ülkelerindeki 10 günlük tatili fırsat bilerek Bursa'ya gelen Arap turistler, Sarıalan bölgesinde kar motoruyla gezip bol bol fotoğraf çektirerek, ilk karın tadını çıkardılar.

Hava sıcaklığının sıfırın altında 7 dereceye düştüğü Uludağ'da kar yağışının aralıklarla devam etmesi bekleniyor.

Hazırlıklarını sürdüren Oteller ise Aralık ayından itibaren sezonu açıyor.

Görüntü Dökümü

------------------------

Araplardan görüntüler

Kar yağışından ve kar birikintilerinden görüntüler

Çocukların kar oynaması, kar motorlarından görüntü

SÜRE: 2,10 saniye BOYUT: 65 MB

==========================================================

11)BARTIN'DA MOLOZ DÖKÜLEN ALANDA TARİHİ KALINTILAR BULUNDU

BARTIN'ın Amasra İlçesi'nde inşaat hafriyatlarının döküldüğü alanda tarihi değeri olduğu düşünülen kalıntılar bulundu. Amasra Müze Müdürlüğü inceleme başlattı.

Amasra Küçük Liman mevkisinin üst tarafında moloz ve çöplerin döküldüğü alanda, üzerinde figürler bulunan tarihi kalıntıları görenler Amasra Müze Müdürlüğü'ne haber verdi. Zaman zaman inşaat kazılarında çıkan hafriyatların döküldüğü bölgede bulunan tarihi kalıntılarla ilgili inceleme başlatıldı. Amasra Müze Müdürü Baran Aydın, ilçede nereyi kazarsanız mutlaka tarihi esere rastlandığını belirterek şöyle konuştu:

"Sonuçta kentin altındaki her yer tarih kaynıyor. Bu bizim için sürpriz olmadı. Arkadaşlarımız çöplük alanda bulunan kalıntıları ve başka bulunan kalıntıları da inceliyor. Şu anda hangi döneme ait oldukları konusunda net bir bilgimiz yok. Rapor hazırlandıktan sonra bu bilgiye ulaşabiliriz. Burada bulunan eserleri önümüzdeki günlerde oradan alacağız. Biz de Amasra Müze Müdürlüğü olarak gereken çalışmaları yapmak için arkadaşlarımızla birlikte görev başındayız" dedi.

Görüntü Dökümü

--------------------

-Çöplük detay

-Tarihi eserlerden görüntü

-Vatandaşlarla röp.

-Kırılan eserler

Süre: 4.30 Boyut: 144 MB

Haber-Kamera: Ayhan ACAR/BARTIN,

=========================================================

12)İNŞAAT ÇALIŞMALARINI İZLERKEN KAMYON ALTINDA ÖLDÜ

BOLU'da, belediye binası inşaat alanına girerek çalışmaları izleyen 58 yaşındaki Mustafa Ülkü, geri manevra yapan hafriyat kamyonunun altında kalarak öldü.

Kaza, 09.00 sıralarında meydana geldi. Mustafa Ülkü, iddiaya göre Belediye Meydanı'nda devam eden yeni belediye binası inşaatı çalışmalarını merak edip izlemek için içeriye girdi. Araçların giriş çıkış yapması için açık bırakılan yerden şantiyeye girip çalışmaları izleyen Mustafa Ülkü'ye, bu sırada geri manevra yaparak içeriye giren Bilal Candan yönetimindeki 14 EG 418 plakalı hafriyat kamyon çarptı.

Mustafa Ülkü, olay yerinde hayatını kaybetti. Kaza yerine güvenlik şeridi çekerek önlem alan polis, çevrede toplanan kalabalığı uzaklaştırdı. Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, kaza yerine gelerek görevlilerden bilgi aldı. Cumhuriyet savcısının yaptığı incelemeden sonra Mustafa Ülkü'nün cesedi İzzet Baysal Devlet Hastanesi Köroğlu Ünitesi morguna kaldırıldı. Kamyon sürücüsü ifadesi alınmak üzere karakola götürülürken soruşturma sürdürülüyor.

Görüntü Dökümü

--------------------

-Kaza yeri

-Kamyon ve yerdeki ceset

-Polisin çevredekileri uzaklaştırmaya çalışması

-İnşaat alanı

Haber-Kamera: Ersin ERCAN/ BOLU,

===========================================================

13)SURİYELİ AİLE, KAS ERİMESİ HASTASI 4 ÇOCUKLARIYLA YAŞAM SAVAŞI VERİYOR

HATAY'ın Reyhanlı İlçesi'nde yaşayan Suriyeli aile, kas erimesi hastası olan 4 çocuklarıyla yaşam mücadelesi veriyor.

Suriyeli Abdulkadir Habbal, eşi Emine Hatip ve kas erimesi hastası 24 -30 yaş arası olan 1'i kız 4 çocukları ile birlikte 4 yıl önce Reyhanlı İlçesi'ne sığındı. Bir taraftan parasızlık diğer taraftan hasta çocuklarıyla yaşam mücadelesi veren anne Emine Hatip, "Çocuklarımı sulu yiyeceklerle kendi ellerimle beslemek zorundayım. Bizim için çok zor oluyor. Ancak onlar bizim çocuklarımız. Kendi imkanları ile yemek yiyemiyorlar, hatta sulu yiyecek dışında yemek veremiyorum. Çünkü kas erimesi hastalığı nedeniyle oturamıyorlar ve yemeği çiğneyip yutamıyorlar, 4'üne yedirdiğim için her öğün yemeğin süresi yaklaşık 2 saat sürüyor" dedi. Baba Abdulkadir Habbal, çocuklara Manar (30), Mustafa (28), Ahmet (27) ve Emced'in (24) yatalak hale geldiğini ve hayırseverlerin yardımına muhtaç olduklarını söyledi.

Görüntü Dökümü

------------------------

Yerde yatan hasta çocuklar

Çocukların tek ve yakın plan görüntüsü

Anne çocuklarına yemek yedirirken

Baba yardımcı olurken

Anne ve çocuklardan görüntü

Annenin konuşması

Babanın hastalıkla ilgili bilgi vermesi

Aileden detaylar

BOYUT: 158 MB SÜRE: 04'45"

Haber-Kamera: Ferhat DERVİŞOĞLU/REYHANLI(Hatay),

====================================================

14)15 YAŞINDAKİ MİLLİ KAYAKÇIDAN DUYGULANDIRAN BAĞIŞ

MERSİN TED Koleji 9'uncu sınıf öğrencisi 15 yaşındaki Göksu Yeşildağ, kayak yarışmasında aldığı para ödülüyle memleketi Mut İlçesi'ndeki yoksul öğrencilere 89 bot ile bir bisiklet hediye etti.

Milli kayakçı Göksu Yeşildağ, en son katıldığı iki okul yarışmasında 2 birincilik bir de ikincilik elde etti. Bu dereceler için verilen para ödülü ve babasının da maddi desteğiyle 89 bot ile 1 bisiklet alıp, memleketi Mut İlçesi'ndeki yoksul öğrencilere götürdü. Babası Mersin Noterler Birliği Temsilcisi Ahmet Yeşildağ, Kaymakam Mehmet Ali Akyüz, Belediye Başkanı MHP'li Nebi Yılmaz ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Harun Gergin'in de eşlik ettiği genç sporcu, botları ihtiyaç sahibi öğrencilere tek tek dağıttı.10 yıldır kayak sporu yaptığını belirten Göksu Yeşildağ, "Yurt dışında ülkemizi temsil ettim. Onun dışında ulusal olarak birçok derecem var. En son katıldığım iki okul yarışında verilen para ödülüyle ihtiyaç sahibi öğrenciler için bot ve bisiklet hediye ettim"dedi.

GÖRÜNTÜ GEÇİLECEK

Murat SÖZERİ-MUT

========================================================

15)ERDEMİR'DE TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ PROTESTOSU

ZONGULDAK'ın Ereğli İlçesi'nde faaliyet gösteren Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları'nda (Erdemir) çalışan işçiler, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden sonuç çıkmaması üzerine sabah fabrika girişinde servislerden inip toplu halde iş yerlerine ıslıklarla yürüyerek protestoda bulundu.

Erdemir işçileri, 08.30-16.30 vardiyası için sabah servis araçlarıyla fabrikaya hareket etti. Her zaman fabrikanın ana giriş kapısından içeriye giren servis araçları, bu sefer girişte durdu. Araçlardan inen işçiler, toplu halde yürüyerek ıslıklarla görüşmelerin sonuçsuz kalmasını protesto etti. İşçiler, 'Türk Metal, güçlü güçlü Türk Metal' sloganları ile iş yerlerine gitti. İşçiler, Türk Metal Sendikası ile işveren arasında 4 bin 700 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin sonuçlanmasını istediklerini söyledi.

Önceki gün İstanbul'da gerçekleşen 26'ncı Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde, sendika yöneticileri ilk 6 ay yüzde 12'lik artış, takip eden üç 6 ay için enflasyon oranında zam ve refah payı istedi. Türk Metal Sendikası'nın talebi, Erdemir adına görüşmeleri yürüten Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası tarafından kabul görmedi.

Görüntü Dökümü:

------------------------

-Fabrikası ana giriş kapısı

-Servisten inen işçilerin turnikeden geçmeleri

-Turnikeden geçen ve fabrika sahasında toplanan işçiler

-İşçilerin ıslıklı protestosu

-İşçilerin yürümesi

-Fabrika sahasında işçilerin sloganlarla yürümesi

Süre: (2.24) Boyut: (74 MB)

Haber-Kamera: Sinan KABAETEPE/EREĞLİ(Zonguldak),

========================================================

16)ESKİ PARALAR KURSİYERLERE GELİR KAPISI OLDU

MANİSA'da Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi'nin gümüş takı işlemeciliği kursuna katılan kadınlar, Osmanlı, eski Yunan ve Roma dönemine ait paraların dökümlerini kullanarak bilezik, kolye, yüzük, küpe gibi hediyelik eşyalar hazırlıyor ve ek gelir elde ediyor.

Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi'nin gümüş takı işlemeciliği kursunda Osmanlı, eski Yunan ve Roma dönemine ait paraların dökümleri kullanılarak üretilen bilezik, kolye, yüzük ve küpe gibi hediyelik eşyalar, Amerika, Hollanda ve Almanya gibi ülkelere de ihraç ediliyor. Şehzadeler İlçesi Tarihi Yeni Han'daki atölyede 12 kursiyerin yer aldığı kursta eğitim veren Nilgün Bilgiç Çavdur, "Örme tekniği kullanarak 980 ayar 40 mikrontellerle tarihi paraların etrafını örüyor. Örülme işleminin ardından tarihi paralar kullanılarak hazırlanan bilezik, kolye, yüzük ve küpe gibi hediyelik eşyalardan elde edilen gelir ise kursiyerlerin arasında eşit bir şekilde dağıtılıyor" dedi.

Gümüş takı işlemeciliği öğretmeni Nilgün Bilgiç Çavdur, kurs sonunda verilen belgelerle kadınlara istihdam sağlandığını belirterek, "Ülkemizin çeşitli turistlik yerlerinin yanısıra Amerika, Hollanda, Almanya'ya buradan satış yapıyoruz. Elde edilen gelirler kursiyerlere eşit olarak veriliyor. Aynı zamanda Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi tarafından verilen belgelerle de kursiyerlerimize istihdam sağlamış oluyoruz" dedi.

Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Kanca, kursiyerleri desteklediklerini belirterek "El sanatlarını ortaya çıkarmak istiyoruz. Burada Osmanlı, eski Yunan ve Roma dönemine ait paraları kalıplara döktürerek, kursiyerlerimiz bilezik, kolye, yüzük ve küpeye çeviriyor. Halk Eğitim Merkezi olarak, kursiyerlere çalışmalarında başarılar diliyorum" diye konuştu.

Görüntü Dökümü :

--------------------

-Paralar ateşte işlenirken görüntü,

-Teller incelirken görüntü,

-Kursiyerlerden çalışmasından görüntü,

-Kursiyerler örme işlemi yaparken görüntü,

-Üretilen hediyelik eşyalardan görüntü,

-Gümüş Takı İşlemeciliği Öğretmeni Nilgün Bilgiç Çavdur röportaj,

-Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Kanca, röportaj.

( Haber-Kamera: Ersan ERDOĞAN/MANİSA,

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

14 Mart Amasra Politika Güncel Haberler

title