Haberler

Dha Yurt Bülteni-12

1)ANTALYALI SERİNLİK ARIYORANTALYA'da 40 dereceyi bulan hava sıcaklığından bunalanlar, kent meydanında fıskiyelerde suyla serinlemeye çalıştı.

1)ANTALYALI SERİNLİK ARIYOR

ANTALYA'da 40 dereceyi bulan hava sıcaklığından bunalanlar, kent meydanında fıskiyelerde suyla serinlemeye çalıştı. Fıskiyenin keyfini en çok çıkartanlar ise çocuklar oldu. Antalya'da yüzde 77 oranındaki yoğun nem nedeniyle hissedilen sıcaklık 40 dereceye ulaştı. Kentte sıcak havadan bunalanlar genellikle kapalı ve serin mekanlarda vakit geçirmeyi tercih etti. Dışarı çıkmak zorunda kalanlar ise caddelerde gölge alanlarda yürümeyi tercih etti. Vatandaşlar şemsiye, gözlük, şapka kullanarak güneşe karşı önlem aldı. Bazı vatandaşlar parkta ağaç gölgeleri ile süs havuzlarının yakınında serinlemeye çalıştı.

Kentin turistik bölgelerinden Saat Kulesi önündeki su fıskiyeleri de tarihi Kaleiçi'ni gezen tatilcilerin ilgi odağı oldu. Su fıskiyelerinde oynayan çocuklar hem serinledi hem de eğlenceli vakit geçirdi. Çocukların eğlencesine yoldan geçenler de fıskiyelerde su savaşı oynayarak eşlik etti. Bazı restoranlar ise müşterilerini serinletmek için su püskürtmeli vantilatör kullandı. Antalya'da sıcaklığın yarın 42 derece, cumartesi günü 43 dereceye yükselmesi bekleniyor. Pazar gününe kadar 4 derece daha artması beklenen sıcaklığın pazartesiden itibaren mevsim normallerine dönmesi öngörülüyor. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri vatandaşlara 10.00-16.00 saatlerinde güneşe maruz kalmamaları, bol su tüketmeleri ve açık renkli elbiseler tercih etmeleri uyarısında bulundu. Tansiyon ve kalp hastalarının bu saatlerde dışarı çıkmasından kaçınmaları gerektiği vurgulandı.

Görüntü Dökümü

-------------

Bir restoranda müşterilere su püskürten vantilatörden görüntü

Köpeklerden görüntü

Restorandaki müşterilerden görüntü

Bir müşteriyle röportaj

Üç Kapılar'dan dış plan göründü

Parkta oturan vatandaşlardan, turistlerden detay görüntü

Saat Kulesi önünde fıskiyede serinleyen çocuklardan

Fıskiyede serinlemeye çalışan 2 kadın

Serinlemeye çalışan kadınla röportaj

Çocukların ailesiyle röportaj

Detaylar

252 MB /// 03.42ö

HABER: Tolga YILDIRIM- KAMERA: Emrah GÜL/ANTALYA,

==================================================

2)ŞANLIURFA'DA BELEDİYE SICAK NEDENİYLE HAVUZLARI ÜCRETSİZ YAPTI

HAVA sıcaklığının gölgede 46 derece olduğu Şanlıurfa'da,  Büyükşehir Belediyesi, işlettiği havuzları ücretsiz yaptı. Bunun üzerine vatandaşlar havuzlara akın etti. Çöl sıcakları etkisi altında bulunan Şanlıurfa'da termometreler gölgede 45 derecenin üzerine çıktı. Gündüz saatlerinde etkili olan sıcaklardan korunmaya çalışanlar gölgeliklere, parklardaki ağaç diplerine, camilere akın etti. Gölgelerde yer bulan yaşlılar genellikle uyumayı tercih ederken, bir kısım ise gölgelikte zaman geçiriyor. Kent merkezinde kalan çocuklar süs havuzları ve belediye havuzlarını tercih ederken kırsalda yaşayan çocuklar ise, Türkiye'nin en uzun sulama kanalı bulunan DSİ'ye ait kanallarda yüzerek serinlemeye çalışıyor. Uğurlu Mahallesi'nden geçen DSİ'ye ait sulama kanalında tehlikeye aldırış etmeyen yüzen çocuklar, "Hava çok sıcak, tarlada çalıştıktan sonra bu kanallara girerek serinlemeye çalışıyoruz" dedi.

HAVUZLAR ÜCRETSİZ

Sıcakların başlamasıyla birlikte Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, 3 ay boyunca belediyeye ait 18 yüzme havuzunun ücretsiz olarak hizmet vereceğini açıkladı. Sulama kanallarındaki boğulma vakalarının önüne geçmek için kentin 18 bölgesinde yüzme havuzları yaptıklarını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, vatandaşların sulama kanallarından uzak durmaları konusunda uyararak şunları söyledi:

"Gençlerimizin, çocuklarımızın sulama kanaletlerinde yüzmelerini istemiyoruz. Bunun için gerekli önlemler alınmasına rağmen halen birçok vatandaşımız bu kanallarda yüzmeyi tercih ediyor. Belediye olarak gençlerimizin, çocuklarımızın bu kanallarda boğulmasını istemiyoruz. Onun için yaz dönemi boyunca bütün havuzlarımızı ücretsiz hale getirerek vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Bu havuzlarımızda uzman hocalar nezaretinde kurs veriyoruz ve tekniğini de vermiş olacağız. Artık kanaletlerden ve göletlerden boğulma olaylarının ortadan kalkması lazım. Şanlıurfa çok sıcak ve insan nefes alamıyor. Fakat imkanlar gelişti 18 yüzme havuzu Şanlıurfalı halkımızın hizmetindedir."

Görüntü Dökümü

-----------------------------------

Sulama kanalı

Kanalda yüzen çocuklar

Sudan çıkmak için otlara tutunanlar

Yüzme havuzları

Havuzda yüzenler

Başkan Nihat Çiftçi ile röportaj

Genel ve detay görüntüler

( Haber-Kamera: Ömer PINAR-ŞANLIURFA-DHA)

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 410 MB

===================================================

3)SİVEREK'TE SICAKLIKTA HAVUZ KUYRUĞU

ŞANLIURFA'nın Siverek İlçesi'nde, etkisini gösteren sıcak havada gençler ve çocuklar belediyenin ücretsiz yüzme havuzuna akın etti. Termometrelerin 55 dereceyi gösterdiği ilçede vatandaşlar park ve yeşil alanları tercih ederken, sıcaktan bunalan gençler ve çocuklar ise Yenişehir Mahallesi'nde bulunan Şanlıurfa Büyükşehir belediyesine ait Yarı Olimpik Yüzme Havuzu'na akın etti. Görevliler tarafından 1'er saatlik arayla havuza alınan gençler ve çocuklar havuzda yüzerken bir sonraki saati bekleyen gençler ise havuz dışında uzun kuyruk oluşturdu. Görevliler tarafından havuza alınan gençler cankurtaran gözetiminde havuzda yüzerek serinledi. Yarı olimpik ilçenin tek havuzunda günlük ortalama 2 bin kişinin yüzdüğü belirtildi.

Görüntü Dökümü

-----------------------------------

Oluşan uzun kuyruk

İçeri alınanlar

Havuzda yüzenler

Görevlilerin geçleri içeri alması

Havuz dışında kuyrukta bekleyenler

55 derece termometre

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Mehmet SEZGİN-ŞANLIURFA-DHA)

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 444 MB

======================================================

4)SICAKTAN BUNALAN TURİSTLER DENİZE SABAH GİRDİ

ANTALYA'nın Manavgat İlçesi'nde tatilci ve turistler bunaltıcı sıcaktan kurtulmak için denize sabah saatlerinde girmeyi tercih etti. Side Plajı tatilcilerle dolarken, ortaya 'iğne atsan yere düşmez' dedirten manzara çıktı.

Antalya'da hava sıcaklığı 40 dereceyi bulurken, sıcak hava ilçelerde de etkili oldu. Tatilci ve turistlerin en çok tercih ettiği ilçelerin başında yer alan Manavgat'ta da sıcak hava turistleri bunalttı. Yer yer 40 dereceyi bulan sıcağın etkisinden kurtulmak isteyen tatilciler sabah saatlerinde denize girmeyi tercih etti. Sabah saatlerinde hava sıcaklığı 33 derece olurken, Side Plajı tatilcilerle doldu. Plajda tatilciler şezlonglarda uzanıp kumların üzerinde güneşlendi. Plajdaki yoğunluk nedeniyle ortaya 'iğne atsan yere düşmez' dedirten manzara çıktı.

Görüntü Dökümü

-------------

Sahilden genel görüntü

Denizdeki bir kadının görüntüsü

Sahilden genel

Paraşütten görüntü

Yüzenlerden detay

28.8 MB /// 00.54ö

HABER- KAMERA: Mithat ABAKAN/MANAVGAT (Antalya),

======================================================

5)BUCAK'TA BAKIM MERKEZİNDE ENGELLİ GENCE DARP İDDİASI

BURDUR'un Bucak İlçesi'nde yüzde 90 zihinsel engelli 26 yaşındaki Hasan Yalvaç'ın, kaldığı bakım merkezinde dövüldüğü ve çenesinin 6-7 yerden kırılıp, gözünün morartıldığı iddiasıyla babası tarafından suç duyurusunda bulunuldu. Merkezin kurucu müdürü Sefa Pamuk, iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtirken, Hasan Yalvaç'ın merdivenlerden düştüğünü, düştüğü gün de hastanede tedavi edildiğini söyledi.

Bucak'ta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı Özel Burdur Bucak Bakım Merkezi'nde kalan yüzde 90 zihinsel engelli Hasan Yalvaç'ı görmek için Ramazan Bayramı'nda gelen ailesi, çenesi ve gözü morarmış halde buldu. Yetkililere durumu soran aile "merdivenden düştü" cevabı aldı. Hastaneye götürülen Hasan Yalvaç'ın çenesinde 6-7 kırık olduğu, gözünün de kan topladığı tespit edildi. Baba 55 yaşındaki Seracettin Yalvaç, önceki gün Bucak Şehit Emin Kepçe Polis Merkezi'ne giderek olayla ilgili şikayetçi oldu.

YÜZDE 90 ZİHİNSEL ENGELLİ

Emekli Seracettin Yalvaç, Balıkesir'de oturduklarını belirterek, "Oğlum Hasan'ın yüzde 90 zihinsel özrü bulunmakta. Hasan'ın 8 ay öncesine kadar evde bakımını biz yapmaktaydık. Eşimin rahatsızlanmasından dolayı oğlumun bakımı için devlete müracaat ettik ve oğlumu İzmir'de bir bakım merkezine yerleştirdik. Yaklaşık 2 ay kadar kaldıktan sonra yer sorunu nedeniyle oğlumun bakımı için Burdur Bucak İlçesi Özel Bakım Merkezi'ne yönlendirildik" dedi.

"SAĞ VE SOL ÇENESİNDE 6-7 KIRIK"

Oğlunun yaklaşık 6 aydır Bucak'taki merkezde kaldığını anlatan Seracettin Yalvaç, şöyle dedi:

"Fırsat buldukça Bucak'a gelerek oğlumu ziyaret ettim. En son yaklaşık 2 ay önce geldiğimde oğlumun durumu iyi gözüküyordu. Bayram nedeniyle 27 Haziran günü saat 10.30 sıralarında Hasan'ı ziyaret için geldim. Bakım merkezine girdiğimde Hasan'ın elleri arkadan bağlı şekilde oturuyordu. Beni görmeleri üzerine buradaki görevliler hemen oğlumun ellerini çözdü. Oğlumun sol gözü mor, kan toplamış ve şiş vaziyette, sol çenesinde şişlik vardı. Oğlum aşırı derecede kilo kaybederek zayıf düşmüştü. Oğlumun darp edildiğini düşünüyorum. Burada bulunan görevliyle görüştüğümde bakım merkezi sahibinin ve müdürünün tatilde olduğunu, yetkili kimse olmadığını söyledi. Bu hale nasıl geldiğini sorduğumda 23 Haziran günü oğlumun merdivenlerden düştüğünü, hastaneye giderek tedavi ettirdiklerini söylediler. Bu durum üzerine oğlumun darp edildiği gerekçesiyle durumu polise bildirdim. Oğlumu Bucak Devlet Hastanesi'ne götürerek tedavi ettirdik. Yapılan kontrolde sağ ve sol çenesinde 6-7 kırık olduğu, gözünün kan topladığı tespit edildi. Oğlumun tedavisinin ardından gerekli işlemler için emniyete geldik. Oğlum Hasan Yalvaç konuşamamakta ve el kol hareketleri de dahil olmak üzere kendisini hiçbir şekilde ifade edememektedir. Bakım merkezinde bulunduğum sırada burada bulunan diğer bir özürlü çocuk benim oğlumu işaret ederek yumruklarını gösterdi ve yumruklarını hareket ettirerek 'dövdü dövdü dövdü' şeklinde söylemde bulundu. Oğlumu tedavisi için yanıma alıp Balıkesir ya da İstanbul'a plastik cerrahiye götürerek gerekli tedavisini yaptıracağım. Bu olaydan dolayı Bucak Bakım Merkezi sorumlularından ve oğlumun bu hale gelmesine sebep olan sorumlu şahıs ve/veya şahıslardan davacı ve şikayetçiyim."

SOSYAL MEDYADAN PAYLAŞTI

Konuyla ilgili Hasan Yalvaç'ın amcası İsmail Yalvaç da sosyal medyada paylaşımlarda bulundu. Hasan Yalvaç'a rehabilitasyon merkezinde işkence yapıldığı iddiasıyla yapılan paylaşımlar kısa sürede yüzlerce yorum aldı. Paylaşımda Hasan Yalvaç'ın göründüğü bir video görüntüsüne de yer verildi. Görüntüyü çeken kişinin baba Seracettin Yalvaç olduğu belirtilirken, "Benim çocuğumu ne hale getirmişler. Bu çocukların haline bak, merhametsizler, vicdansızlar, kitapsızlar yazık günah değil mi? Çocuğu niye bu hale getirdiniz" söylemleri de görüntüde duyuldu.

"DÖVÜLMEDİ MERDİVENLERDEN DÜŞTÜ"

Bucak Özel Bakım Merkezi Kurucu Müdürü Sefa Pamuk ise iddiaların tamamıyla yalan ve yanıltıcı olduğunu söyledi. Merkezde kalan Hasan Yalvaç'ın merdivenlerden düştüğünü, düştüğü gün de Bucak Devlet Hastanesi'nde tedavi edildiğini ve her şeyin tüm kayıtlarıyla mevcut olduğunu vurgulayan Sefa Pamuk, "Hasan bizim çocuğumuz, kendi evladımız gibi baktığımız çocuğumuz merdivenden düştü. Kaşında bir açılma oldu. Biz anında müdahale edip doktora götürdük. Ailesi olayın üçüncü günü geldi, çocuklarını görünce tepki göstermeye başladılar. Biz de 'anne yüreğidir' diyerek tepkilerine karşılık 'inanmıyorsanız gider adli mercilere müracaat edebilirsiniz sonucuna bakarak hareket edebilirsiniz' dedik. Sosyal medyaya vermeleri tamamen yanlış, böyle bir olay zaten yoktu, olmadı. Bu olay ile ilgili bütün evrakları Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Burdur İl Müdürlüğü'ne teslim ettik. Ayrıca Bucak Cumhuriyet Savcılığı bütün kamera kayıtlarımızı aldı. Böyle bir darp olayı yoktur, kesinlikle yanlış ve yalan" dedi.

"KAYITLAR HASTANEDE MEVCUT"

Konuyla ilgili tazminat ve iadeyi itibar davası açacaklarını kaydeden Sefa Pamuk, şöyle dedi:

"Hasan Yalvaç isimli çocuğumuz merdivenlerden düştüğü gün ilk etapta sağlıkçılarımız müdahale ettikten sonra anında Bucak Devlet Hastanesi'ne götürülmüştür. Kayıtlar da hastanede mevcut. Hasan Yalvaç yaklaşık 1 yıldır kurumumuzda bakılıyordu. Zihinsel engelli ve bağlama raporu olan bir engellimiz. Hasan'ın ailesi ve annesi, babası çocuklarını fazla ziyaret etmezdi. 1 yıl içerisinde iki kez gelmişler, ilk geldiklerinde teşekkür etmişlerdi. Ama son geldiklerinde böyle bir olay ile karşılaştık. Bakım merkezimizde bulunan engellilerimizin bakımı, bireysel bakımı, temizlikleri her şey dört dörtlük yapılmaktadır. Bunun takibini de Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü yapmaktadır. Gıda, diyetisyen ve her türlü bakım kontrolleri Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nce denetlenmektedir. Bu olay afaki, bu olay ferdi davranıp bir şeyler çıkarmak, belki de nemalanma için uğraşıyorlar ama elleri boş çıkacak. Bakım merkezinde kalan engellilerimizi gündüz saatlerinde herkes gelip ziyaret edebilir. Nasıl bakıldıklarına, ne yiyip içtiklerine ve nasıl kaldıklarına herkes istediği saatte gelerek, ziyaret edip bakabilir."

Burdur Valiliği'nin konuyla ilgili adli ve idari soruşturma başlattığı belirtildi.

Görüntü Dökümü

-----------------------

Bakım merkezi dış plan görüntü

RÖP: Sefa Pamuk (Bakım Merkezi sahibi ve Kurucu Müdürü)

( HABER- KAMERA: Mesut MADAN- Halim AKCA/BUCAK (Burdur),

Görüntü Dökümü (2)

--------------

Baba Seracettin Yalvaç'ın çektiği cep telefonu görüntüleri

HABER- KAMERA: Mesut MADAN- Halim AKCA/BUCAK (Burdur),

======================================================

6)YAZ SPOR OKULLARI AÇILDI

BURDUR'da Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen Yaz Spor Okulları'nın açılış töreni gerçekleştirildi. Hüsnü Bayer Spor Salonu'ndaki törene Vali Şerif Yılmaz, Ak Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ömer Faruk Şiran ile öğrenciler ve aileleri katıldı.Vali Şerif Yılmaz, "Gençlik ve Spor Bakanlığımız tarafından her yıl ve bütün spor branşlarında olmak üzere kurslarımız devam etmekte. Bu kurslarımızı bugün açıyoruz ama yaz kış devam ediyor. Ağırlıklı olarak gençlerimizin, çocuklarımızın yaz tatilinde daha fazla zaman ayırması nedeniyle böyle bir programı gerçekleştirdik. Ancak biliniz ki ailelerimizin ve çocuklarımızın talepleri olduğu sürece bu kurslarımız devam ediyor. Bu kurslarımız ücretsizdir. Velilerimize özellikle seslenmek istiyorum, yüzme hariç diğer bütün branşlarda verdiğimiz hizmetler ücretsizdir" dedi. Çağın en büyük problemlerinden birinin obezite olduğunu aktaran Vali Yılmaz, şöyle dedi: "Daha önce yabancı ülkelerde görülüyordu, maalesef Türkiye'de de görülüyor ve obeziteyle ilgili mücadele etme dönemi başladı. Onun için de bizim çocuklarımıza spor alışkanlığını küçük yaştan vermemiz lazım. Sağlıklı beslenmenin yanında spor alışkanlığıyla beraber daha sonra telafisi mümkün olmayacak hastalıklara düşmeden çocuklarımızı şimdiden kurtarmamız lazım. Bunun uğraşını vermemiz lazım. Bugün itibariyle İl Spor Merkezlerimize 20 branşta toplam 1983 yavrumuz spora başlıyor." Vali Yılmaz'ın konuşmasının ardından Yaz Spor Okullarına katılan sporculara spor merkezlerinde kullanacakları kıyafetleri protokol üyeleri tarafından verildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

--------------

Salondan detay

Vali Yılmaz'ın konuşması

Detay

HABER- KAMERA: Mesut MADAN/BURDUR,

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Şanlıurfa Antalya Burdur Yalvaç Politika Güncel Haberler

title