Haberler

Dha İstanbul Bülteni - 4

1- TÜRKİYE'NİN İSRAİL BÜYÜKELÇİSİ KEMAL ÖKEM TELAVİV'E GİDİYORHaber-Kamera: Faik KAPTAN - Murat ÇAKIR /İSTANBUL DHATürkiye'nin İsrail Büyükelçisi Kemal Ökem görevine başlamak üzere bu akşam ailesiyle birlikte İstanbul'dan Tel Aviv'e gidiyor.

1- TÜRKİYE'NİN İSRAİL BÜYÜKELÇİSİ KEMAL ÖKEM TELAVİV'E GİDİYOR

Haber-Kamera: Faik KAPTAN - Murat ÇAKIR /İSTANBUL DHA

Türkiye'nin İsrail Büyükelçisi Kemal Ökem görevine başlamak üzere bu akşam ailesiyle birlikte İstanbul'dan Tel Aviv'e gidiyor.

THY'ye ait bir uçakla bu akşam önce saat 17.00'de Ankara'dan İstanbul'a gelen Büyükelçi Kemal Ökem ve ailesi, Atatürk Havalimanı VİP Salonu'nda bir süre bekledikten sonra, saat 18.20'de THY'nin TK-0788 sefer sayılı uçağı ile Tel Aviv'e hareket edecek.

İsrail'in Türkiye Büyükelçisi olarak atanan Eitan Naeh'in Ankara'da göreve başlamasından ardından Büyükelçi Kemal Ökem'in de 12 Aralık Salı günü göreve başlayacağı belirtildi. Ökem 12 Aralık 2016 günü İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin'e güven mektubunu sunacak.

Yeni İsrail Büyüelçisi Kemal Ökem, Başbakanlık Dış Politika Danışmanı. Ortadoğu konusunda uzman olan Ökem, danışmanlıktan önce de Dışişleri'nde Ortadoğu Genel Müdür Yardımcısı olarak hizmet vermişti.

Görüntü Dökümü:

------------

-Otobüsten inen ve VIP Salonu'na giren Ökem ile ailesi

-Ökem ve ailesinin VIP Salonu'nda görüntüleri ve soruları yanıtlamadan gidişi

10.12.2016 - 17.19 Haber Kodu : 161210169

===================================

2- İSTANBUL CUMHURİYET BAŞSAVCISI FİDAN, DARBE KOMİSYONUNA SORUŞTURMALARLA İLGİLİ BİLGİ VERDİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan,

" İstanbul'daki darbeci askerlerin başındaki kişi, Tuğgeneral Özkan Aydoğdu"

"Geçen hafta Silivri Cezaevi'ni ziyaret ettik. Ergenekon ve Balyoz davalarının görüldüğü salonların dışında bir duruşma salonu daha var. Bunun kapasitesi, 350 tutuklu, bir o kadar da tutuksuz insanı yargılamaya müsait"

"Ben de şunu düşünüyorum, bu duruşma salonunu bugünler için hazırladılar. Bu duruşma salonlarında şimdi kendileri yargılanacaklar. Bu da kaderin bir cilvesi diye düşünüyorum"

Haber-Kamera: Ümit TÜRK İstanbul / DHA

TBMM 15 Temmuz ve FETÖ/PDY Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu üyeleri, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nı ziyaret etti. Darbeciler hakkında komisyona bilgi veren İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan, darbecilerin, Silivri'de 700 kişi kapasiteli duruşma salonu inşa ettiklerini belirterek, "Ancak bu duruşma salonlarında şimdi kendileri yargılanacaklar" diye konuştu.

Darbe Araştırma Komisyonu üyeleri İstanbul 15 Temmuz darbe girişiminde bulunan askerler hakkında yürütülen soruşturmalarla ilgili bilgi almak Çağlayan'daki İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nı ziyaret etti. Komisyon üyelerini İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan ile Başsavcıvekili İsmail Uçar karşıladı. Basına açık gerçekleşen ziyarette Başsavcısı İrfan Fidan, komisyon üyelerine darbecilerle ilgili yürütülen soruşturmalar hakkında bilgi verdi.

"ADALET BAKANI BOZDAĞ, 'VATANINIZI SAVUNUN' TALİMATINI VERDİ"

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan, darbecilerin köprüleri işgal etmeye başladığı andan itibaren olayı takip ettiklerini belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin hakim ve savcıları olayın vahametini anlamış ve gerekli tavrı koymuştur. Biz de ilk saatler de emniyet müdürüyle yaptığımız görüşmeler sonrası olayı öğrendik. Kendilerine şifahen yakalama ve gözaltı işlemlerini uygulayacağımızı ilettik. Hatta oradaki arkadaşlarımızla helalleştik. Çünkü bize gerekirse şehit olacaklarını söylediler" dedi. Daha sonra Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ı telefonla aradığını anlatan Fidan, Bozdağ'ın kendisine meclise geçeceğini söyleyerek, 'Vatanınızı savunun, devletinize milletinize sahip çıkın, soruşturmaları başlatın, gereğini yapın' talimatını verdiğini aktardı. Başsavcı Fidan, Adalet Bakanı ile yapmış oldukları görüşmenin ardından Başsavcıvekili İsmail Uçar ile birlikte basın mensuplarını arayarak, bu girişimin hain bir darbe girişimi olduğunu arkasında da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün bulunduğunu bildirdiklerini ifade etti.

"İSTANBUL'DAKİ DARBECİLERİN BAŞINDAKİ KİŞİ"

Fidan, soruşturmalar hakkında da komisyona bilgi verdi. İstanbul'u üç bölgeye ayırdıklarını ve yaşanan olayları tek tek ele alarak davalar açtıklarını anlattı. Darbe girişimine ilişkin şuana kadar Sabiha Gökçen Havalimanı ve Ak Parti İl Başkanlığı'nı işgale giden darbeci askerler hakkında iki dava açtıklarını, diğer davaların da açılmak üzere olduğunu belirtti. Fidan İstanbul'daki darbeci askerlerin başındaki kişinin ise Mekanize 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı'nda yapılan darbe toplantısına da başkanlık eden Tuğgeneral Özkan Aydoğdu olduğu bilgisini de verdi. Başsavcı Fidan, darbenin gerçekleşmesi durumunda Aydoğdu'nun sıkı yönetim komutan yardımcısı olacağını belirtti.

"DARBECİLER SİLİVRİ'DE 700 KİŞİLİK DURUŞMA SALONU YAPMIŞLAR... ŞİMDİ KENDİLERİ YARGILANACAK...

Darbecilere yönelik açılan davaların Silivri Cezaevi'nde hazırlanan duruşma salonlarında görüleceğini belirten Fidan, "Geçen hafta Silivri Cezaevi'ni ziyaret ettik. Ergenekon ve Balyoz davalarının görüldüğü salonların dışında bir duruşma salonu daha var. Bunun kapasitesi, 350 tutuklu, bir o kadar da tutuksuz insanı yargılamaya müsait. Ben de şunu düşünüyorum, bu duruşma salonunu bugünler için hazırladılar. Bu duruşma salonlarında şimdi kendileri yargılanacaklar. Bu da kaderin bir cilvesi diye düşünüyorum" ifadesinde bulundu. Duruşma salonunun estetik kaygılarla inşa edildiğine dikkat çeken Fidan, "Çünkü yargılamayı dünyaya naklen yayınlayacaklardı" dedi.

"TARİHE NOT DÜŞÜLMESİ GEREKEN KAHRAMANLIKLARI DİNLİYOR VE KAYIT ALIYORUZ"

Darbeyi Araştırma Komisyonu Başkanı Reşat Petek de, 15 Temmuz darbe girişiminin bastırılmasında görev yapan kahramanları kendi mahallerinde ziyaret ettiklerini belirtti. Petek, "İki şeyi gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Birincisi tarihe not düşülmesi gereken kahramanlıkları dinliyor ve kayıt alıyoruz. İkincisi bu darbe girişimi karşısında Allah için, millet için, bayrak için, demokrasi ve hukuk devletimiz için canla başla mücadele eden şehit yakınlarımızı ve gazilerimizi ve sivil vatandaşlarımızı kendi mahallerinde ziyaret etmek suretiyle, gelecek nesillere hem TBMM'nin nasıl çalıştığını hem de bu mücadeleyi verenlerle nasıl işbirliği halinde olduğumuzu ifade etmek istiyoruz" dedi.

Türkiye'de eskiden yaşanan darbelerde yargı ve akademik çevrelerin darbecilerin yanında olduklarını anımsatan Petek, 15 Temmuz darbe girişiminde ise Türk yargısının, savcıları ve hakimleriyle birlikte, hukuk anlayışı içinde tarihi bir duruş sergilediklerini söyledi.

Komisyon üyeleri daha sonra darbe girişiminde basılmak istenen Çengelköy Polis Merkezi'ni ziyaret etmek için adliyeden ayrıldılar.

Görüntü Dökümü:

--------------------------

Komisyon üyelerinin adliyeye gelmesi

İstanbul Başsavcısı İrfan Fidan'ın komisyon üyelerini karşılaması

Adliye önünde toplu fotoğraf çekimi

İrfan Fidan'ın komisyona bilgi vermesi

Komisyon başkanı Reşat Petek'in konuşması

Genel ve detay görüntüler

10.12.2016 - 16.06 Haber Kodu : 161210155

=========================

(Aktüel görüntü ile geniş haber)

3- ERDOĞAN: İNŞALLAH YENİ BİR DÖNEMİN BAŞLANGICI OLSUN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,

"(Anayasa değişikliği teklifi ) Teklif bugün parlamentoya sunulacak"

"Temennim odur ki parlamentodan bu, şöyle başarılı bir referandum oylamasıyla şöyle 330'u aşacak şekilde geçer ve ondan sonrada parlamento bunu milletimize taşıyacak, milletimize gelir. Bütün bunlara hazır mısınız?

"İnşallah parlamentomuzda buna hazır olduğumuzu sizlere getirmek suretiyle ortaya koyar. Milletimiz için hayrolsun, ülkemiz için hayrolsun. İnşallah yeni bir dönemin başlangıcı olsun"

"İşte bak El Bab'a girdiler. ÖSO, arkasında komandolarımız. Evelallah durmak yok yola devam. Biz işgalci değiliz. Ama işgalcilerin karşısındayız"

Haber: Özgür ALTUNCU - Gülseli KENARLI - Kamera: Yaşar KAÇMAZ / İstanbul DHA

Cumhurbaşkanı recep Tayyip Erdoğan, Esenyurt'ta yaptığı konuşmasında, AK Parti ve MHP'nin üzerinde uzlaştığı 'yeni anayasa' taslağının bugün Meclis'e bugün parlamentoya götürülmesi konusunda, "Şimdi biliyorsunuz yeni anayasanın çalışmaları var. Bugün yanılmıyorsam hükümet yeni anayasayla ilgili hazırlıkları parlamentoya sunacaklar. Temennim odur ki parlamentodan bu, şöyle başarılı bir referandum oylamasıyla şöyle 330'u aşacak şekilde geçer ve ondan sonrada parlamento bunu milletimize taşıyacak, milletimize gelir. Bütün bunlara hazır mısınız? İnşallah parlamentomuzda buna hazır olduğumuzu sizlere getirmek suretiyle ortaya koyar. Milletimiz için hayrolsun, ülkemiz için hayrolsun. İnşallah yeni bir dönemin başlangıcı olsun" dedi.

"15 TEMMUZ'U TARİHİN AKIŞI İÇİNDE HAK ETTİĞİ KONUMA HAL TAM OTURTAMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUM"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Esenyurt Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan 111 projenin toplu açılış törenine katıldı. Erdoğan konuşmasında, "Pek çok kişinin 15 Temmuz'u tarihin akışı içinde hak ettiği konuma hal tam oturtamadığını düşünüyorum. Gerçekten de bazı hadiselerin önemi zamanla ortaya çıkar. Çanakkale'de gözünü kırpmadan düşmanın üzerine yürüyen askerimiz bunu tarihe geçmek için değil, inancını ve vatanını korumak için yapıyordu. Kurtuluş savaşında artık ayağa kalkamaz diye bakılan bir milleti ve ülkeyi yeniden şahlandıran yeniden ayağa kaldıran yine bu inançla mücadele ediyordu. Aynı şekilde cumhuriyet döneminde verilen mücadelelere baktığımızda bu hadiselerin her birinin milletimizin tarihinde çok önemli kırılma noktaları olduğunu görüyoruz. 15 Temmuz'da ülkemizin ve milletimizin tarihinde işte böyle bir dönümü noktası, böyle bir yol ayrımıdır. Türkiye'nin geçtiğimiz 14 yılda yaşadığı büyük dönüşüm, 15 Temmuz'da hem gerçek yerine oturmuş, hem de yeni bir istikamet kazanmıştır" dedi.

"BATI ŞÖYLE DİYOR, BÖYLE DİYOR BENİ ENTERESE ETMEZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İşte çıldırıyor batı. Niye? Türkiye niçin böyle güçleniyor? Elhamdülillah, şu anda milli geliri itibariyle Türkiye bu yarışın içerisinde ben varım diyor. Kişi başına milli geliriyle ben varım diyor. Onun için çılgına dönüyorlar. Türkiye'nin büyümesini engellemek için silah dahil her türlü yola, kan dökmek dahil her türlü yönteme başvurulabileceğini 15 Temmuz'da hep birlikte yaşayarak gördük. Milletin idam talebine, parlamento kararını verir. Parlamento kararını verdikten sonra bana gelirse, bende bunu onaylarım dedim. Batı şöyle diyor, böyle diyor beni enterese etmez. Ben burada milletime bakarım, hakka bakarım. Bizi yıkmak için vurulan darbeler birliğimizi beraberliğimizi, kardeşliğimizi güçlendirdi. Hala da güçlendiriyor. 1990'ların, gönüllerin ve ideallerin paramparça olduğunu Türkiye'sinde, bugünün, yüreklerin toplu vurduğu 2023 hedefleri için sımsıkı bir araya geldiğimiz bir Türkiye" diye konuştu.

Erdoğan, "Birileri bizim oluklarımızdan kir akıtmaya çalıştıkça, milletimiz, inancıyla, dirayetiyle her seferinde nur akan olukların önünü açmıştır. Elhamdülillah, inşallah önümüzdeki dönemde bir olarak, iri olarak, diri olarak, hep birlikte Türkiye olarak çok daha büyük başarılara sahip olacağız" dedi.

"GECELERİ ETTİKLERİ BEDDUALAR TUTMADI"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişiminin halk tarafından engellendiğini ifade ederek, "Bekledikleri desteği elde edemeyen, çünkü Pensilvanya'dan yardım gelmedi. Pensilvanyalı buraya ulaşmadı. Geceleri ettikleri beddualar tutmadı, tam aksine şu topluluğun duaları onları vurdu. Bütün bunlara rağmen devlete teslim olmak yerine damarlarındaki kana dahi karışmış ihanet virüsüne teslim olup milletin kanını döktüler. Fakat ben milletimle iftihar etmeyeyim de kiminle iftihar edeyim. Benim bu milletim İstiklal Marşını o kadar iyi hazzetmiş ki..." şeklinde konuştu.

MİLLETİN KARŞI DARBESİYLE TOKATI YEDİLER

Halkın darbecilere 15 Temmuz gecesi karşı darbe yaptığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, " Darbecilere yaşattığımız, o büyük mağlubiyet onlara indirdiğimiz karşı darbe...onlar bize darbe indirmeye kalktılar ama milletin karşı darbesiyle tokatı yediler. Bir hesaplaşmanın son perdesidir. 'Türkiyeyi kim kurtarır', 'Türkiye nasıl kurtulur' sorusuna aradığımız cevabı kati olarak bulduğumuzu düşünüyorum. Türkiye'yi ancak millet kurtarabilir. Türkiye'yi ancak milletle hareket ederek kurtarabiliriz.

"FETÖ'CÜLER ZAMANLA KERAMETİ KENDİLERİNDE GÖRMEYE BAŞLADILAR"

Erdoğan, "FETÖ'nün uzun yıllar boyunca milletimizin eğitim hassasiyetini, hayır hasenat, dini, manevi değerlerine saygı hasretlerini istismar ederek bir ur gibi topluma yayıldığını görüyoruz. Tabanı ibadet, ortası ticaret, tavanı ihanet... Bunlar bu. Milletimizin İslam'a ve insanlara yaptıklarını düşündükleri hizmete hürmeten, şahıslarını yönelttiği itibarı yanlış yorumlayan FETÖ'cüler zamanla kerameti kendilerinde görmeye başladılar. Tıpkı kamu kurumlarındaki mensuplarının devlet biziz demeye başlamaları gibi. Bu sapkın yapı bir bütün olarak da millet biziz deme noktasına geldi" dedi.

"TARLA DEĞİL VATAN"

Güneydoğu'da teröre karşı verilen mücadeleyi hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, " Bileceğiz ki bu tarla değil, vatan, vatan... Tarlanın vatan olması uğrunda şehitler olmasıyla bakidir. Yoksa vatan olmaz" dedi.

"İŞGALCİ DEĞİLİZ, İŞGALCİLERİN KARŞISINDAYIZ"

"İşte bak el Bab'a girdiler. ÖSO arkasında komandolarımız" diyerek Fırat Kalkanı harekatına değinen Erdoğan, "Evel allah durmak yok yola devam. Biz işgalci değiliz. Ama işgalcilerin karşısındayız"diye konuştu.

"İNŞALLAH YENİ BİR DÖNEMİN BAŞLANGICI OLSUN"

Anayasa değişikliği teklifiyle ilgili de konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şimdi biliyorsunuz yeni anayasanın çalışmaları var. Bugün yanılmıyorsam hükümet yeni anayasayla ilgili hazırlıkları parlamentoya sunacaklar. Temennim odur ki parlamentodan bu şöyle başarılı bir referandum oylamasıyla şöyle 330'u aşacak şekilde geçer ve ondan sonrada parlamento bunu milletimize taşıyacak, milletimize gelir. Bütün bunlara hazır mısınız? İnşallah parlamentomuzda buna hazır olduğumuzu sizlere getirmek suretiyle ortaya koyar. Milletimiz için hayrolsun, ülkemiz için hayrolsun. İnşallah yeni bir dönemin başlangıcı olsun" dedi.

ESENYURT BELEDİYE BAŞKANI KADIOĞLU'NDAN 15 TEMMUZ HATIRLATMASI

Törende konuşan Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu ise "Birilerine 15 Temmuz gecesi pencerenin kenarından bakıp, kıskıs güllerken şahit olduk. Yahu sende mi dediğimizde, ne olur ne olmaz arabalarıyla köşe bucak kaçıp saklanırken, malına, makamına, servetine zarar gelmesin diye köşe bucak gözden ırak olanlar, bunları gördük. Pınarhisar'dan Beştepe'ye yanınızda dualarıyla olan varoşların insanları, Esenyurtlular o gece sizi yalnız bırakmadılar" diye konuştur.

Görüntü Dökümü:

------------------------

Tören alanından detaylar

Çatılardaki vatandaşlardan detay

Erdoğan'ın açıklamaları

Kurdelenin kesilmesinden genel görüntü

Detaylar

10.12.2016 - 15: 42- Haber Kodu : 161210123

10.12.2016 - 15: 43 - Haber Kodu : 161210124

10.12.2016 - 15: 45 - Haber Kodu : 161210126

10.12.2016 - 15: 47 - Haber Kodu : 161210127

10.12.2016 -17.07 Haber Kodu : 161210162_

===============================

4- RUSYA BAŞKONSOLOSLUĞU'NA SİYAH ÇELENK BIRAKTILAR

Haber: Mustafa ÖZDABAK- Kamera : Özgür EREN İSTANBUL

Kırım Türkleri Derneği, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü'nde, Rusya Federasyonu'nu protesto ettiler. Kırım Tatar Türkleri, Galatasaray Lisesi önünde, Kırım Bayrağı ve Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun posterini açtı. Topluluk, saat 14.00'te, Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolosluğu'na yürüdü. Polisin güvenlik önlemi aldığı binanı kapısına siyah çelenk bırakan topluluk, olaysız dağıldı.

Galatasaray Lisesi önünde toplanan Tatar Türkleri, 'Vatan, Millet, Meclis, Kırım', 'Kırım Türktür, Türk kalacakö diye slogan attı.

Topluluk daha sonra Rusya Federasyonu, İstanbul Başkonsolosluğu'na yürüdü. Burada saygı duruşunun ardından, Türk ve Kırım Milli marşları okundu.

Kırım Türkleri Derneği adına yapılan basın açıklamasında;"Türkiye'de yaşayan Kırım Tatar Türkleri olarak, Rusya'nın zorbaca, haksızca işgal ettiği vatanımız Kırım'dan derhal çıkmasını istiyoruz. Ukrayna'ya bağlı olarak mevcut demokratik hak ve özgürlüklerin yeniden tesis edilmesini, 2014'teki işgalden bugüne gerçekleşen insan hakları ihlallerinin uluslar arası komisyonlarca tespit edilmesini bekliyoruz.Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin uluslar arası mahkemelerce yargılansın" dedi. Topluluk olaysız dağıldı.

Görüntü Dökümü:

-------------

-Grubun Galatasaray Meydanında toplanma görüntüsü

-Grubun Galatasaray Meydanında pankart açması

-Grubun Rusya Konsolosluğuna doğru yürüyüşe geçmesi

-Grubun slogan atarak yürümesi

-Grubun Rusya Konsolosluğunun önüne gelmesi

-Polis ekiplerinin Rusya Konsolosluğu önünde geniş güvenlik önlemi

-Grubun saygı duruşunda bulunması ve İstiklal Marşını okuması

-Grubun Kırım Milli Marşını söylemesi

-Grubun Rusya Konsolosluğu önünde slogan atması

-Elif Bağış'ın basın açıklamasını okuması

-Gruptan bazılarının Rusya Konsolosluğu önüne siyah çelenk bırakması

10.12.2016 - 15.50 Haber Kodu : 161210130

=================================

5- KADINLAR GENÇ KIZA UYGULANAN "ÇIPLAK ARAMA"YI PROTESTO ETTİLER

Haber-Kamera: Hakime TORUN/İSTANBUL,

İstanbul Eyüp'te bulunan bir alışveriş merkezinde bakım ürünleri satan mağaza görevlileri tarafından ruj çaldığı iddia edilen lise öğrencisinin çıplak aranması Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu ve Sivil toplum kuruluşları tarafından protesto edildi.

Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu ve Sivil toplum kuruluşlarından oluşan yaklaşık 100 kişilik protestocu grup, Eyüp'te bulunan AVM'de mağazanın önünde bir araya gelerek, ruj çaldığı iddia edilen lise öğrencisinin mağaza müdürü ve güvenlik görevlileri tarafından mağazanın deposuna götürülerek burada "çıplak aramaya, hakaret ve tehditlere maruz bırakılmasını" protesto etti. Protestocu grup adına basın açıklaması yapan Hülya Zabun, "Tüm kadınları dayanışmaya çağırıyoruz. Kar ve güvenlik hırsıyla kadın bedenine saldıran Mağaza çalışmalarına gerekli yaptırımları uygulamayan bu mağazadan artık alışveriş yapmıyoruz. Faillerin tedbiren görevden uzaklaştırılmasını değil adil şeffaf bir biçimde yargılanmalarını talep ediyoruz. Çıplak arama her koşulda suçtur. Bir kadının güvenlikçiler tarafından çıplak aramaya tabi tutulması cinsel saldırı suçudur. Bu arama emrini veren müdür de aynı suçun ortağıdır. Mağaza müdürü ve güvenlikçiler tarafından genç bir kızın depoya götürülmesi ve çıplak aramaya maruz bırakılması tacizdir, şiddettir, işkencedir. Bahanesi olmaz" diye konuştu.

"ŞİDDETİN, İŞKENCENİN BAHANESİ OLMAZ"

"Şiddetin, işkencenin bahanesi olmaz" diyen Hülya Zabun, "26 Kasım günü mağazanın Eyüp şubesinde ruj çaldığı iddia edilen lise öğrencisi, mağaza müdürü ve güvenlik görevlileri tarafından mağazanın deposuna götürüldü, burada çıplak aramaya, hakaret ve tehditlere maruz bırakıldı. Çıplak arama sırasında mağaza müdürü tarafından fiziksel şiddete de uğrayan genç kız, hırsızlık suçlamasıyla korkutuldu, büyük bir işkenceye tabi tutuldu. Suçlamanın asılsız olduğu ortaya çıktığında ise bırakıldı fakat yaşadığı korkunç anların etkisini belki ömrü boyunca üzerinden atamayacak. Lise öğrencisi bir genç kızı, hırsızlık suçlamasıyla mağaza müdürünün ve güvenlikçilerin depoya indirmesi bile başlı başına bir şiddet biçimiyken, bununla da yetinilmemiş, genç kız çıplak arama gibi bir işkenceye maruz bırakılmıştır. Şiddetin, işkencenin bahanesi olmaz" ifadelerini kullandı.

"TÜM KAMUOYUNDAN ÖZÜR DİLERİZ. PERSONELİMİZİN ŞİRKETİMİZLE İLİŞİĞİ KESİLMİŞTİR"

Öte yandan mağaza yönetimi tarafından yapılan yazılı açıklamada ise, "İstanbul Eyüp'teki bir alışveriş merkezinde bulunan mağazamızda bir genç kızın maruz kaldığı durumdan dolayı üzüntümüzü kamuoyu ile paylaşmak isteriz. Her ne sebeple ve kim tarafından yapılmış olursa olsun mağazamızda yaşanan olay bizim için kabul edilemezdir. Bu davranışa maruz kalan genç kızdan, ailesinden ve ayrıca tüm kamuoyundan özür dileriz. Bu talihsiz olaya neden olan ve alışveriş merkezi güvenlik görevlilerinin davranışını engellemeyerek üzerine düşen görevi yerine getirmeyen personelimizin şirketimizle ilişiği kesilmiştir. Ayrıca, kurum olarak, bundan sonraki süreçte benzer bir olayın yaşanmaması için en üst seviyedeki önlemleri aldığımızı bildiririz. Kamuoyunun bu konuda gösterdiği hassasiyeti içtenlikle paylaştığımızı belirtir, bir kez daha genç kızımızdan, ailesinden ve kamuoyundan özür dileriz" denildi.

Görüntü Dökümü

-----------

-Yapılan basın açıklaması

-Protestocu gruptan genel ve detaylar

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Cumhuriyeti Tel Aviv İsrail Politika Güncel Haberler

title