Haberler

Devrim Şehidi Kubilay Anıldı

Devrim Şehidi Asteğmen Hasan Fehmi Kubilay, Gericiler Tarafından Şehit Edilişinin 80'inci Yılında İzmir Menemen Yıldıztepe'deki Törenle Anıldı.

DEVRİM şehidi Asteğmen Hasan Fehmi Kubilay, gericiler tarafından şehit edilişinin 80'inci yılında İzmir Menemen Yıldıztepe'deki törenle anıldı. Geçen yıllarda gönderdiği mesajın okunması bazı katılımcılar tarafından yuhalanan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, bu kez törene mesaj göndermemesi dikkat çekti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bir gün önce Ankara'dan yazılı açıklama yapmıştı.

Anma törenleri saat 09.30'da, Menemen Tren Garı'nda toplanan grupların, Demokrasi ve Laiklik yürüyüşüyle başladı. Menemen Belediye Bandosu'nun marşlarıyla eşlik ettiği yürüyüşe, CHP Genel Sekreteri Süheyl Batum, CHP Genel Başkan Yardımcısı Alaattin Yüksel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Vali Yardımcısı Ardahan Totuk, Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler, eşi Süheda Taşdeler, CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü, CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, ADD Genel Başkanı Tansel Çölaşan, Menemen, Çiğli, Buca, Seferihisar, Bornova, Foça, Dikili, Karşıyaka, Narlıdere Belediye Başkanları, Menemen Kaymakamı Turgut Subaşı, Kubilay?ın torunları Vedat, Bircan, Kemal, Ayten, Aktuğ, Müjgan ve Mustafa Kubilay, Kubilay Filmi'nde Atatürk'ü canlandıran sanatçı Yalçın Mıhçı ve üst düzey rütbeli subaylarla yaklaşık 3 bin kişi katıldı. Törene AK Parti yöneticilerinden kimsenin katılmadığı görüldü.

380 METRELİK TÜRK BAYRAĞI

Törene katılanlar yakalarında devrim şehidinin resmi, ellerde Atatürk posterleri ve Türk bayrakları taşıdı, 'Türkiye laiktir laik kalacak', 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz' sloganları atıldı. Kortejin sonunda gençler Menemen belediyesi tarafından yaptırılan 380 metre uzunluğundaki Türk bayrağını açtı. Kortej, Kubilay Anıtı'na yürürken, CHP, İP, ADD, Eğitim-İş, CKD, TGB, Muharip Gaziler Derneği, DEÜ CDT (Cumhuriyetçi Düşünce Topluluğu), Ege Üniversitesi ADT, İzci grupları da eşlik etti. Yıldıztepe'deki anıtta düzenlenen törende ise, çelenkler sunuldu, saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okundu.

KILIÇDAROĞLU'NUN OKUNMAYAN MESAJINA ALKIŞ

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'in mesajı Topçu Yüzbaşı Özgür Vatansever tarafından okunurken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun mesaj gönderdiği belirtildi, okunmamasına rağmen bu duyuru kalabalık tarafından alkışlandı. Her yıl metnin okunuşu sırasında vatandaşlarca yuhalanan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, bu kez törene mesaj göndermemesi dikkat çekti. Başbakan Erdoğan dün Ankara'da yazılı açıklama yapmıştı.

Menemen Belediye Başkanı CHP'li Tahir Şahin konuşmasında şunları söyledi:"Aynı zihniyet bugün de devam etmektedir. Ilımlı islam anlayışı, Cumhuriyet döneminde de desteklenmektedir. Yobaz düşüncenin nereden, nasıl destek aldığını biliyoruz. Ülkeyi ortaçağın karanlıklarına götürmek isteyenler yine işbaşında. Ne yazık ki 'ulemaya danışmak' bizim ülkemizde var. Ancak biz ülkemizi kirletmeye, gerici yobaz düşünceye müsade etmeyeceğiz. Canlanan bir ateşin ışığı olacağız. Şeyhlerin korkusu olmaya devam edeceğiz. Vatan topraklarımız asla bölünmeyecek ve bu bayrak gönderden hiç inmeyecektir. Öyle kararlıyız ki, hiç bir sınıf gözetmeden Atatürkçü düşünceyi yaşatacağız. Gerici düşüncenin önünde diz çökmeyeceğiz. Bir gider bin geliriz. Ulu önder Atatürk bizim. Devrim şehitlerimiz rahat uyusun, unutmadık, unutmayacağız."

Şahin'in ardından Kubilay İlköğretim Okulu öğrencisi Murat Ergen de, Kubilay Destanı adlı şiiri okudu.

'ASKERİN GÖĞSÜ SİPER OLACAKTIR'

Topçu Binbaşı Yüksel Tosun ise, 1930 da Menemen'de meydana gelen isyanda Kubilay ve arkadaşlarının büyük bir vahşetle katledildiklerini vurgularayak şöyle konuştu:"Başkomutan Atatürk orduya gönderdiği başsağlığı mesajında, 'Kubilay'ın kanıyla Cumhuriyet güç bulacaktır' demiştir. Onlar, Cumhuriyeti yaşatma uğruna hayatlarını feda etmişlerdir. Onlar rahat uyusunlar, emanetleri olan Cumhuriyeti ve Atatürk ilkelerini kimse yıkamaz. Bu mukaddes emanete yönelecek her türlü saldırılar, ülkemizdeki gençler ve silahlı kuvvetler personelinin göğsüne çarpıp geri dönecektir. Tüm şehitlerimizin ruhları şadolsun."

Menemen Kaymakamı Turgut Subaşı da, "Bu ülke bizim, bu topraklar bizim. Bu vatanı kurtarmak için kefensiz yatan şehitler de bizim. Bu nedenle insanımızın enerjisini daha fazla demokrasiye, Cumhuriyet ülküsünü yükseltmeye, bilgi insanı olmaya, üretime, kalkınmaya yönlendirmeliyiz. Kubilay, Türk milletinin kalbinde yaşamaya devam edecektir" dedi. Konuşmaların ardından Maltepe Askeri Lisesi öğrencisi Yunus Emre Kısak, Atatürk'ün gençliğe Hitabı'nı okudu. Yine Maltepe Askeri Lisesi öğrencisi Enes Hızlı, gençliğin katılımıyla Atatürk?ün gençliğe cevabını okudu.

KUBİLAY AİLESİYLE HATIRA FOTOĞRAFI

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Şehit Üsteğmen Kubilay adına düzenlenen 'Cumhuriyet Şehitleri Ulusal Koşusu'nda dereceye girenlere ödülleri verildi. Tören, İzmir Vali Yardımcısı Ardahan Totuk ve Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler'in anıt özel defterini imzalaması ve Kubilay ailesiyle birlikte hatıra fotoğrafı çektirmesiyle son buldu. Törene katılan protokol daha sonra Kubilay Şehitliği'ndeki askerlerin mezarlarına karanfil bıraktı.

VALİ KIRAÇ YİNE KATILMADI

İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir'de görev yaptığı dördüncü yılda da törene katılmadı. Vali Cahit Kıraç İzmir'deki göreve başladığı 2007 yılında Ankara'ya Vilayetler Birliği toplantısına gitmiş, daha sonra da İzmir dışında olduğu için katılamamıştı. Son 4 yılda Valiliği bir vali yardımcısı temsil ederken Vali Kıraç bu yıl da Çeşme'de ilçe milli eğitim müdürleriyle toplantıya katıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

title