Haberler

Antalya Baro Başkanı: Yardım İstenmişse Polisin Girme Yetkisi Var

Güncelleme:

Antalya Barosu Başkanı Alper Tunga Bacanlı, polisin kapalı alana girme yetkileri konusunda bilgi verdi.

Polisin 'adli' ve 'önleme' olmak üzere iki arama türü olduğunu, savcılık emri veya mahkeme kararı olmadan arama yapabileceği hallerin düzenlendiğini belirten Bacanlı, "Adli Arama ve Önleme Araması Yönetmeliği 8'inci maddesi 'f' bendinde deniliyor ki; 'Toplumu veya herhangi bir kişiyi korumak maksadıyla kapalı yerlerden gelen yardım çağrısı üzerine mesken, konut veya bunun eklentilerine girilebilir' şeklinde bir yasal düzenleme var" dedi.

Olayı her iki ihtimal üzerinde değerlendiren Alper Tunga Bacanlı şöyle konuştu:

"Bir olay size intikal etti, gittiniz kapı kapalı. Eğer içerden yardım isteniyorsa, birisinin vücut bütünlüğü can güvenliği tehlikede ise savcıyı aramadan veya mahkeme kararı olmadan, polisin girme yetkisi var. Gerekirse kapı kırılıp girecek. Tabi ki somut olayın şu an ne şekilde gerçekleştiğini bilemiyoruz ama polis memuru arkadaşımız oraya gittiğinde içerden bir yardım çağrısı gelmiş ise o dakika içeri girip olaya müdahale etme hakkı var. Bu basit bir şikayet de olabilir, asılsız bir ihbar da olabilir. Polisin herhangi bir ön bilgiye sahip olmadan herkesin kapısını kırıp içeri girmesi zaten beklenemez. Son günlerde kamuoyunda tartışılan iç güvenlik paketinde polisin yetkilerinin bu şekilde artırılmasından herkes rahatsız, ancak eğer iddia edildiği gibi polis olay yerine ulaşmadan olay gerçekleşmiş ise emniyetin bir ihmalinden söz edemeyiz. Kapının önüne kadar gelinip içerden yardım çığlığı gelmiş ve müdahale edilmemiş ise orada polis sorumlu olur."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Alper Tunga Antalya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title