Haberler
BBC

İdamları için el kaldıran Demirel, pişman olmuştu! Denizler, 48. ölüm yıl dönümünde anılıyor

Güncelleme:

6 Mayıs 1972'de tutuklu bulundukları cezaevinde idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan; ölümlerinin 48. yılında sosyal medyadaki paylaşımlarla anılıyor. Demirel'in de dahil olduğu idama oy veren siyasetçiler, yıllar sonra bu karardan dolayı pişman olduklarını dile getirmişti.

Türkiye'nin yakın tarihine damga vuran ve 68 kuşağının önde gelen isimlerinden Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan idam edilmelerinin 48. yılında, sosyal medya paylaşımlarıyla anılıyor. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen de paylaşım yapan isimlerden biri oldu. TBMM'de idam kararının uygulanması için oy veren, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in de içlerinde olduğu siyasetçiler, yıllar sonra bu karardan dolayı pişman olduklarını dile getirmişti.

BANKA SOYGUNU SONRASINDA "VUR EMRİ" İLE ARANDILAR

Türkiye'de sağ ile sol gruplar arasındaki çatışmaların yoğunlaşmaya başladığı yıllarda Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu'nu (THKO) kuran üç genç; Ankara'da gerçekleştirdikleri banka soygunu nedeniyle "vur emri" ile aranmaya başlandı. Gezmiş ve Aslan, 12 Mart 1971'deki muhtıradan 4 gün sonra Sivas'ın Gemerek ilçesinde yakalanırken, bundan bir hafta sonra da İnan Kayseri'de yakalandı.

TBMM'DE "3'E 3" GÖNDERMESİ

Yapılan yargılama sonucunda, eski haliyle Türkiye Cumhuriyeti "teşkilatı esasiye kanunun tamamını veya bir kısmını" ortadan kaldırma suçuna idam cezası öngören Türk Ceza Kanunu'nun 146. maddesi uyarınca suçlu bulundular. 27 Mayıs 1960'da askeri darbeyle yönetime el koyulmasından bir yıl sonra eski Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ın idam edilmesine gönderme yapılarak; idam kararı "3'e 3" bağırışları arasında TBMM tarafından da onaylandı. Ankara 1 No'lu Sıkıyönetim Askeri Mahkemesi tarafından yargılanan 68 kuşağının önde gelen isimleri 6 Mayıs 1972'de tutuklu bulundukları cezaevinde idam edildi.

Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan; idam edilmelerinin 48. yılında anılıyor

İDAMA OY VERENLER PİŞMAN OLDU

İlerleyen yıllarda o dönem idama onay veren siyasetçiler duydukları pişmanlıkları dile getirdi. Adalet Parti kökenli siyasetçilerden Nahit Menteşe, "Asker mutlaka idamlarını istiyordu. Deniz Gezmiş ve arkadaşları konusunda yanlış yaptık" dedi. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de yıllar sonra, "O günün şartları öyle icap ettiriyordu" sözlerini kullandı.

YILMAZ BÜYÜKERŞEN DE ANDI

O dönem 25 yaşında olan Gezmiş ve Aslan ile 23 yaşındaki İnan, her yıl 6 Mayıs'ta farklı etkinliklerle anılıyor. 48. ölüm yıl dönümünü unutmayan sosyal medya kullanıcıları, Twitter'da Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan için #6Mayıs1972 ve #Üçfidanüçyürek etiketleriyle mesajlar paylaşılıyor. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen de sosyal medya üzerinden anma paylaşımı yaptı.

Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan, 6 Mayıs 1972'de neden idam edildi?

BBC

Hüseyin İnan Deniz Gezmiş Yusuf Aslan Haberler

Bakmadan Geçme

30 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 30 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 30 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 30 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 30 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! CHP'nin 1 Mayıs Taksim yürüyüşü ne zaman, saat kaçta? CHP Taksim'e yürüyecek mi? Bu haftaki maçlar aynı gün ve saatte mi oynanacak? Maçlar kaçıncı haftadan itibaren aynı gün ve saatte oynanacak? 30 Nisan Kankalar Günü mü? Dünya Kankalar Günü ne zaman? Ligin bitmesine kaç hafta kaldı? Trendyol Süper Lig'de son haftalara girdik 1 Mayıs kurumsal mesaj örnekleri! Şirket çalışanlarınıza gönderebileceğiniz 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü mesajları 1 Mayıs kuaförler açık mı, berberler kapalı mı? X CEO'su Linda Yaccarino kimdir? İşte Yaccarino'nun kariyeri Taksim 1 Mayıs'ta neden yasak? 1 Mayıs'ta Taksim'de kutlamak yapmak niye yasak, Taksim 1 Mayıs'ta neden kapalı? Dabke dansı nedir, dabke dansı yasak mı? 1 Mayıs'ta Taksim kapalı mı? 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları için Taksim açık mı, yasak mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title