Haberler

Davutoğlu'nun Katar Ziyareti

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, yarınki Katar ziyaretinde, ülkenin yeni Emiri ile ilk kez bir araya gelecek.

FEYZA GÜMÜŞLÜOĞLU - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, resmi ziyaret için yarın Katar'a gidiyor.

İki günlük ziyaret kapsamında Bakan Davutoğlu'nun, haziran ayında babası Şeyh Hamad bin Halife Al Sani'den görevi devralarak emir olan şeyh Temim ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Söz konusu ziyaretin, Davutoğlu'nun uzun zamandan sonra Katar'a gerçekleştireceği ilk ziyaret olmasının yanı sıra ülkenin yeni emiri ile ilk kez bir araya gelecek olması bakımından da önem taşıdığı belirtiliyor.

Dışişleri Bakanı sözcüsü Levent Gümrükçü, ziyaret öncesi AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Uzun zamandır ikili ziyaret için Katar'a gidilmemişti. Katar tarafı ile sürekli temas halinde olmamıza rağmen hep uluslararası platformlarda bir araya geliyorduk, epeydir resmi ziyaret yapmamıştık" diye konuştu.

Ziyaretin, Katar yönetimindeki değişiklikten sonraki ilk ziyaret oluşuna dikkati çeken Gümrükçü, Katar ziyaretinin amacının, "Emir ve Dışişleri Bakanı değişimi de göz önüne alarak, gündemdeki konuları değerlendirmek" olduğunu ifade etti.

Davutoğlu'nun Şeyh Temim ve Dışişleri Bakanı Muhammed el Atiye ile bir araya geleceğini kaydeden Gümrükçü, görüşmelerde ağırlıklı olarak Suriye'deki son durumun görüşülmesinin, bunun yanında ikili ilişkilerin de ele alınmasının planlandığını söyledi.

-Katar'da yeni dönem

Şeyh Temim, haziran ayında görevi babası Şeyh Hamad bin Halife Al Sani'den devralmıştı.

Yeni Emir göreve geldikten sonra kabinede de değişiklik yapmış, eski Başbakan ve Dışişleri Bakanı Hamad bin Casim Al Sani'nin yerine Halid bin Muhammed Atiye'yi dışişleri bakanlığına getirmişti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Katarlı yeni mevkidaşı Atiye ile 25 Ağustos'ta İstanbul'da bir araya gelmişti.

Davutoğlu'nun Katar'a son ziyareti, 24. Arap Birliği Zirvesi kapsamında 26 Mart 2013 tarihinde gerçekleşmişti.

-Katar'ın Suriye politikası

Katar'da meydana gelen görev değişikliğinden sonra gözler yeni Emir Şeyh Temim'in izleyeceği dış politikaya çevrilmiş, yeni dönemde Suriye politikasında değişikliğe gideceği iddia edilmişti. Uzmanlar ise, söz konusu iddiaların gerçeği yansıtmadığını, Şeyh Temim'in özellikle Suriye ve Filistin konusunda değişiklik yapmayacağını ve babasının izinden gideceğini savunmuştu.

Nitekim kasım ayı başında Danışma Meclisi'nde yaptığı ilk konuşmasında Şeyh Temim, "Katar, hayat ve onur mücadelesi veren Suriye halkını yarı yolda bırakmayacaktır" diyerek Suriye muhalefetine verilen desteğin devam edeceği mesajını vermişti.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Ahmed el-Carba, temmuz ayında Şeyh Temim'i ziyaret etmiş, ikili görüşmede, Katar Emiri'nin muhalefete desteğe devam sözü verdiği belirtilmişti. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Davutoğlu Suriye Katar Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title