Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan Yüksek Askeri Şura sona erdi! İki bakan ilk kez bu masada yer aldı

Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Yüksek Askeri Şura toplantısı sona erdi. Toplantıya Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ilk kez katıldı. Öte yandan toplantı sürerken Resmi Gazete'nin mükerrer sayısı yayınlandı. Buna göre Genelkurmay Başkanının görev süresi Cumhurbaşkanlığınca yaş haddine kadar uzatılabilecek. Değişiklikle birlikte Yaşar Güler'in Genelkurmay Başkanlığı'na bir yıl daha devam etmesinin önünde mevzuat engeli kalmamış oldu.

Yüksek Askeri Şura, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında bir yıl aradan sonra bugün toplandı. Her yıl olduğu gibi YAŞ üyeleri ve Erdoğan toplantı öncesinde Anıtkabir'i ziyaret etti. Erdoğan, Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalayarak Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün mozolesine çelenk bıraktı.

2 BAKANIN İLK YAŞ TOPLANTISI

Daha sonra Külliye'de toplantı gerçekleştirildi. Basına kapalı Yüksek Askeri Şura toplantısı yaklaşık 1 saat sürdü. Toplantıya, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz katıldı. Öte yandan bu toplantı, geçtiğimiz aylarda bakanlık koltuklarına oturan Nebati ve Özer'in ilk YAŞ toplantısı oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan Yüksek Askeri Şura sona erdi! İki bakan ilk kez bu masada yer aldı

BİR İLK YAŞANABİLİR

Öte yandan geçen ay yürürlüğe giren Askeri Ceza Kanunu'na göre Genelkurmay Başkanı'nın yaş haddi, birer yıllık süreyle 72 yaşına kadar Cumhurbaşkanı'nca uzatılabiliyor. Görev süresi dolan 67 yaşındaki Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'in toplantının ardından görev süresinin bir yıl daha uzatılması bekleniyor. Güler, görev süresinin uzatılması durumunda Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Genelkurmay Başkanı olan Mareşal Fevzi Çakmak'ın ardından 67 yaşından sonra görev yapan ilk genelkurmay başkanı olacak. Güler, 1990'dan sonra dört yıldan fazla Genelkurmay Başkanlığı görevini yerine getiren ilk isim olacak.

MEVZUAT ENGELİ KALMADI

Yüksek Askeri Şura toplantısı sürerken, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında Üst Kademe Kamu Yöneticileri ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Atama Usullerine Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde Değişiklik Yapılması Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayınlandı. Bugünkü 108 Sayılı Kararname ile; Cumhurbaşkanlığı'nın 3 Sayılı söz konusu kararnamesine; 9'ncu maddesinin 3'ncü fıkrasının ikinci cümlesinden sonra gelmek üzere, "Bu süre, birer yıllık sürelerle Cumhurbaşkanlığınca yaş haddine kadar uzatılabilir" cümlesi ilave edildi.

CUMHURBAŞKANI BİRER YILLIK SÜRELERLE UZATABİLECEK

Böylece söz konusu kararnamenin 9'uncu maddesinin üçüncü fıkrasının yeni hali şöyle oldu: "Genelkurmay Başkanı, orgeneral-oramiraller arasından atanır. Genelkurmay Başkanının görev süresi 4 yıldır. Görevdeki kalış süresinin tespitinde, atanmış bulunduğu yılın 30 Ağustos tarihi esas alınır. Bu süre, birer yıllık sürelerle Cumhurbaşkanlığınca yaş haddine kadar uzatılabilir."

7415 SAYILI KANUNLA DA DEĞİŞİKLİK YAPILMIŞTI

AK Parti'nin sunduğu ve TBMM'de 30 Haziran 2022 tarihinde kabul edilen kanun değişikliği ile de 67 olan yaş haddi 72'ye çıkarılmıştı. 7415 sayılı Kanun ile Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasının (h) bendine "Genelkurmay Başkanının yaş haddi birer yıllık süre ile 72 yaşına kadar Cumhurbaşkanınca uzatılabilir" cümlesi eklenmişti. Bugünkü değişiklikle birlikte Org. Yaşar Güler'in Genelkurmay Başkanlığı'na bir yıl daha devam etmesinin önünde mevzuat engeli kalmamış oldu.

Gözde Nur Bayar
Haberler.com - Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024! Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI 2024! 1 Mayıs sözleri neler? 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü sözleri! Anlamlı, kısa ve yeni 1 Mayıs mesajları... Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır?
500

Yorumlar (1)

Hakan Arslanoglu:

Büyük Reis Erdoğan Kralın adamı olmaz, Adamın Kralıdır kendisi..

8
10
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title