Haberler

Çocuklar Hayallerini Zarok Amed'e Taşıdı

Güncelleme:

Diyarbakır'da yaşayan her kesimden çocuk "hayallerini de al gel!" sloganıyla yapılan Zarok Amed toplantısında buluştu.

"Artık Çocuklar Öldürülmesin" "Savaşsız Bir Diyarbakır", "Yeşil alanı kurtaralım", "Sevgi Dolu Bir Amed", "Barış Dolu Bir Amed", "Oyun ve eğlence alanları" ve Amed'in çocuklar için yaşanılır bir kent olması için nice hayaller. Bunlar Diyarbakır'ın her kesimden çocuklarının Zarok Amed toplantısında kentten beklentileri.

BDP Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adaylarının demokratik katılımcı yönetim anlayışının gereği olarak kadın, gençlik, STK'ların ardından yapmış oldukları toplantılar Zarok Amed ile devam etti. Diyarbakır'da yaşayan her kesimden çocuk "hayallerini de al gel!" sloganıyla yapılan Zarok Amed toplantısında buluştu. Çocuklar yerel yönetimlerden beklentilerini resimden, ebruya, Kürt dilinden bilgisayar atölyesine kadar birçok dalda açılan atölyelerde ifade ederken, kurulan serbest kürsüde hayallerini anlattı.

Aralarında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Çocuk Şube Müdürlüğü, Çaça, Eğitim Sen, Eğitim Destekevleri, Sarmaşık, Aram Tigran Kent Konservatuarı, Göç vakfı, Sosyal Hizmetler Derneği, Umut Işığı gibi çocuklara ilişkin çalışma yürüten kurumların organize ettiği Sümerpark Sosyal Yaşam Alanı'nda yapıldı.
BDP İl Başkanı Mehmet Emin Yılmaz, Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı, Sur Belediye Eşbaşkan Adayı Fatma Şık Barut, Yenişehir Belediye Eşbaşkan Adayı Ülkü Baytaş Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Semra Kıratlı'nın refakatinde atölyeleri teker teker dolaştı.

Aralarında engelli çocukların da bulunduğu yüzlerce çocuk Kürt Dili, Fotoğrafçılık, Resim, Bilgisayar, İnsan Hakları, Sanat, Pankart, Doğal Ritim, Matematik, Ebru sanatı gibi atölyelerin yanı sıra bir de Çocuk Meclisi'ne katılarak, kentten ve belediyeden beklentilerini içeren çalışmalar yaptı. Kimisi oyun ve eğlence alanları isterken, kimisi bisiklet yolu istedi.

CEYLAN, BERKİN, UĞUR BURADA!

Atölye çalışmalarında devlet tarafından katledilen çocuklar ön plandaydı. Eşbaşkanların ve üyelerinin bulunduğu Çocuk Meclisi'nde çalışmalar yaşamını yitiren çocukların ismi okunup, yoklama yapılarak başladı. Meclis Başkanı "Berkin Elvan" diye seslenirken çocuklar Elvan'ın fotoğrafını kaldırarak "Burada!" diye yanıt verdi. Yine aynı şeklide aralarında Uğur Kaymaz, Ceylan Önkol, Enes Ata gibi çocukların bulunduğu bir çok isim, okunarak fotoğrafı gösterildi. Pankart Atölyesinde çocuklar istemlerini yazarak belirtti. "Savaşsız Bir Diyarbakır", "Yeşil alanı kurtaralım", "Sevgi Dolu Bir amed", "Barış Dolu Bir Amed" yazılı sloganlara Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Fırat Anlı, "Bila Zarok negrîn, her tim bikenin" sloganını ekledi.

KIŞANAK: BU KENT SİZİN

Ayrıca çocukların kurduğu Dara Xwestekan (Dilek Ağacı)nda da "Biji Berxwedana Hevsele", "Barış İstiyorum", "Çocuk Gelinler Olmasın" ve "Çocuklar Öldürülmesin" şeklinde isteklerini içeren kartlar dikkat çekti. Atölyelerin ardından serbest kürsüde çocuklara hitap eden Gültan Kışanak, "Ben inanıyorum ki Amed'in geleceğini tartışırken en güzel öneriler sizlerden gelecek. Çünkü bu kent sizin" dedi. Kendilerine düşen görevin bu güzel kenti daha da güzelleştirerek, gelecek kuşaklara emanet etmek olduğunu söyleyen Kışanak, "Sizden gelen öneriler bizlere ışık tutacak" dedi. Kışanak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Belki yetişkinlerin bilgi birikimleri, deneyimleri var ama sizlerin tertemiz yüreği var. Henüz bu dünyanın kirletici yönleriyle karşılaşmamışsınız. Fikriniz, düşünceniz, yüreğiniz pırıl pırıl. O nedenle sizin söyleyecekleriniz Amed'in geleceğini daha aydınlık yapmak için son derece önemli olacak." Yaşanan tüm zorluk ve sıkıntılara rağmen çocukların her zaman umut dolu ve neşe dolu olduğunu anımsatan Kışanak, "Amed'de çocuklarımızla gurur duyuyoruz" diye konuştu. Amed'in en çok çocuklara yakıştığını belirten Kışanak, "O nedenle biz istiyoruz ki Amed'in ikinci bir ismi de Zarukistan (Çocuk yurdu) olsun. Sizlerle birlikte bu kenti daha güzel, daha temiz, daha yaşanılır duruma getirmek istiyoruz" diye konuştu.

Çocuklara seslenen Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Fırat Anlı da, "Hepinizi Diyarbakır kadar çok seviyoruz. Çünkü Diyarbakır sizsiniz" dedi. Berkin Elvan, Uğur Kaymaz ve Ceylan Önkol'u anan Anlı, "Onları sizlerin gözlerinde, yüreğinde yaşıyoruz" dedi. Bu kenti, bu coğrafyayı cennete çevirmelerinin tek gayesinin çocuklar olduğunu belirten Anlı, şöyle konuştu:

"Tüm çabamız sizler güzel yaşayın, kendi kimliğiniz, dilinizle onurlu bir biçimde yaşamanız içindir. Kız erkek birlikte, görme engellilerimiz, bedensel engellilerimiz, işitme engellilerimiz hepsi birlikte, aramızda hiçbir fark yok. Burada hepimiz ortak ruhun parçasıyız. Bu ruh Amed'in ruhudur." Anlı, Diyarbakır'ın diğer ilçelerinde de bu çalışmanın yapılması gerektiğini söyleyerek, "Hep beraber daha mutlu bir gelecek kuracağımıza inanıyorum" dedi.

Daha sonra çocuklar serbest kürsüde hayallerini anlattı.

Ayrıca görüşlerini aldığımız çocuklar duygularını şöyle ifade etti.

Zilan Koç

"Sarmaşık Derneğinin 6 yıllık öğrencisiyim. Bu dernekte hem maddi hem manevi olarak bir çok yardım alıyorum. Özellikle şunu belirtmek isterim her çocuk bizim kadar şanslı değil. Çocukların daha iyi bir yaşam imkanına kavuşması için Sarmaşık gibi derneklerin artması gerekir. Çünkü Sarmaşık Derneği biz çocuklara her alanda yardımcı oluyor. Örneğin bu günlerde Diyarbakır sokaklarında yürürken her on adımda bir Rojava, Suriye'den gelen yoksul insanlar ve çocuklarla karşılaşıyoruz. Özellikle biz açık kürsüde bu konuya değindik. Onlara da yardım edilmesini istiyoruz. Çocukların yüzlerinin sürekli olarak güldürülmesini istiyoruz. Mesela bu günkü etkinlikle çocukların yüzü kısa bir sürede olsa güldü. Birçok atölyede eğlendik. Fakat benim eksik bulduğum bazı konularda var. Örneğin her kesimden çocuk yoktu. Sokak çocukları, okuma imkanı olmayan ve çalışmaya mecbur bırakılan çocukların da bu etkinlikte olmasını isterdim. Umarım bu tarz etkinlikler devamı gelir ve bu eksikliklerde tamamlanır. Sarmaşık Derneğine de değinirsem, bu dernek çocuklara, yardıma muhtaç ailelere ve şehit ailelerine her zaman yardımlarda bulunuyor. O yüzden de sizin aracılığınızla bu kuruma da teşekkür etmek istiyorum".

Şilan Eker

"5. Sınıf öğrencisiyim. Ben bu gün burada çok güzel şeylerle karşılaştım ve oldukça mutlu oldum. Fotoğraf çektim ve çok güzel şeyler öğrendim. Ben büyünce doktor olmak istiyorum. Tüm çocuklar eğitim almalı ve eğitim hayatlarına devam etmeliler, bu konuda herkesin özellikle de büyüklerin duyarlı olmasını istiyorum. Çocukların sokaklarda çalışmasını istemiyorum. Herkesin zengin olmasını ve gönlünce yaşamasını diliyorum.

Yegzan Dörtyama

"Bu günkü etkinlikte çocuk meclisinde yer aldım. Çocuk meclisinde özellikle gaz bombaları ve polis kurşunlularıyla ölen arkadaşlarımızın resimlerini taşıyarak onları bir daha hatırlattığımızı düşünüyorum. Bu gün yapılan etkinlik benim açımdan oldukça güzel geçti. Bağlama atölyesine gittim ve bu atölyeyi gezdim. Bu tarz faaliyetlerin devam etmesini istiyorum. Ayrıca tüm çocukların Sümer Park Ortak Yaşam Alanı'na gelip eğitim görmelerini istiyorum"

Kaynak: Temsilci / Güncel

Berkin Elvan Fırat Anlı Güncel Haberler

title