Haberler

Çocuk Hakları Konferansı

Güncelleme:

Şişli Etfal Hastanesi Çocuk Hakları konferansına ev sahipliği yaptı.

Çocuk hak ve özgürlüklerine dikkat çekmek amacıyla İstanbul'da düzenlenen Çocuk Hakları Konferansı'na İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Türkan Dağoğlu'nun konuşması damga vurdu. Dağoğlu, tinerci ve uyuşturucu bağımlısı çocukların veya ensest ilişkiye ve tecavüze maruz kalmış çocukların bu toplumun kanaya bir yarası olduğunu kaydederek, "Bu çocuklar bizlerin, hepimizin çocuklarıdır. Bu çocukları ancak eğiterek rehabilite edebiliriz. Bu çocukları asla ve asla hapse koyarak cezaevlerinde çürüterek veya kimsesizler yurtlarında barındırarak ıslah edemeyiz. Bu çocukları yarın değil bugün hep birlikte sahiplenelim ve geleceğimizi bu çocuklarla birlikte inşa edelim" dedi.

Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde düzenlenen konferansa İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Türkan Dağoğlu'nun yanı sıra İstanbul Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, Şişli Etfal Hastane Yöneticisi Op. Dr. Halil Alış ve çok sayıda sağlık çalışanı katıldı.

Konferansta konuşan Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, tarihinde çocuk hastanesi olarak hizmet veren ilk hastane unvanı taşıyan Şişli Etfal Hastanesinin bu açıdan önemli bir rol üstlendiğini belirtti. Çocukların toplumun dünü, bugünü ve yarını olduğunu ifade eden Dokucu "Her çocuk sağlıklı ve özgürce yaşama hakkına sahiptir. Çocuklarımızın yaşama sevinci ve umudu bizim geleceğimize yapacağımız en büyük yatırımdır. Bizler yetişkin bireyler olarak çocuk haklarını hem hukuki hem de sosyal açıdan müdafaa etmekle sorumluyuz"

Dokucu: "Artık çocuklarımız eskiye göre 40 kat daha sağlıklı"

Dokucu, geçmişe dönüp baktığında çocuklara yönelik yürütülen çalışmaların hızla ivme kazandığını kaydederek, "Bugün çok net olarak şunu ifade edebiliyorum ki, başta yeni doğan ölümleri, aşılama ve çocukluk çağı hastalıkları olmak üzere birçok sağlık kriteri açısından oldukça iyi durumdayız. Bu açıdan Dünya Sağlık Örgütünün takdirini kazandık. Bugün aşılama hizmetleri 40 kat daha fazla önem kazandı. Bu şu anlama geliyor. Artık çocuklarımız eskiye göre 40 kat daha az ölüyor. Yine 18 yaş altı tüm çocuklarımızın sağlık hizmetlerinden tamamen ücretsiz faydalanabilmesi, oldukça kayda değer sonuçlar ortaya koymuştur. Tabi bu yapılan çalışmaların yanı sıra yapılması gerekli görülen bir çok çalışmada söz konusu. Zira, hala yolun başındayız. Yolumuzun üstünde sahipsiz sokak çocukları, tacize uğrayan , sorunlu ailelerde sindirilerek büyütülen yavrularımız, ilaç ve madde bağımlılığı ile mücadele eden ve bu sebeple dışlanmış evlatlarımız var. Bu açıdan çocuk haklarının her daim savunucusu ve koruyucusu olmak zorundayız" diye konuştu.

Milletvekili Dağoğlu, "Yeni doğan bebek ölüm oranları 7,7 oranına kadar geriledi"

Çocuk Haklarına ilişkin yürüttüğü çalışmalarla dikkat çeken İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Türkan Dağoğlu ise, bir toplumun gelişmişliğini gösteren en önemli kriterin yeni doğan bebek ölüm parametreleri olduğuna dikkat çekerek, bu konuda Türkiye'nin önemli mesafeler katettiğini belirtti. Türkiye'de yeni doğan bebek ölüm oranlarının 7,7 oranına kadar gerilediğini ifade eden Dağoğlu bu başarının altında güçlü bir devlet stratejisi olduğunu belirtti. Yenidoğan bakım kalitesini bilimsellik, teknolojik yatırım ve hastaların ödemesi gereken ücretlerin belirlediğini belirten Dağoğlu, bu belirleyici üç kriterin de artık devlet tarafından üstlenildiğini bildirdi.

Prof. Dr. Dağoğlu, " Biz 10-15 sene öncesine kadar yenidoğanda 11 kişiydik. Bugün 160 kişilik uzman bir ekibe sahibiz. Eskiden bir yoğun bakım kurmak için yıllarca resmi makamlarla yazışmalar yapılırdı. Şimdi tek bir yazıyla devlet tüm teknik imkanları fazlası ile sağlıyor. Artık 18 yaşın altındaki tüm çocuklarımız ücret talep edilmeksizin her türlü tıbbı tanı ve tedavi imkanlarından istifade edebiliyorlar. Bunlar düne kadar hayaldi, ama bugün gerçek oldu. Bu açıdan gelinen noktayı son derece başarılı buluyorum"

"Artık kız çocukları için en iyi yol koca değil, eğitim verebilecek hocalardır"

Dağoğlu, çocuk hakları açısından halen yapılacak çok fazla iş olduğuna da vurgu yaparak, tecavüze ve ensest ilişkiye maruz bırakılan çocukların sadece Türkiye için değil, tüm dünya için kanayan bir yara halinde olduğunu ifade etti. 2 ay önce Batman'a giderek çocuk haklarına ilişkin çeşitli gözlemlerde bulunduğunu açıklayan Dağoğlu, bu seyahatteki izlenimleri hakkında da bilgi verdi. Dağoğlu, bugün eşi vefat eden bir kadının çocuklarını okutması ve meslek sahibi yapabilmesi için devlet tarafından maddi destek alabildiğini ifade ederek, "Artık devlet dul bir kadının okula giden her kız çocuğu için 35, her erkek çocuğu için 25 TL eğitim yardımı yapıyor.

Servis ve kitapları da yine devlet bütçesinden karşılanıyor. Artık her şehirde üniversite var. Şehirlerde kurulan üniversitelerin çocukları eğitimi konusunda ailelere büyük bir motivasyon kazandırdığı düşüncesindeyim. Artık ailelerin çoçuklarının eğitimi konusunda daha çok çaba sarfettiğini görebiliyoruz. Artık kız çocukları için en iyi yol koca değil, eğitim verebilecek hocalardır. Ama bununla birlikte halen her üç kız çocuğundan biri 18 yaşında önce evlendiriliyor. Bu demektir ki daha yolun başındayız" şeklinde konuştu.

Milletvekili Dağoğlu'na konuşmasının ardından çocuk haklarına verdiği destekten ötürü bir plaket sunuldu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Ali İhsan Dokucu Türkan Dağoğlu İstanbul Şişli Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title