Haberler

Çin'in Shenzhou-16 Mürettebatı Uzaydan Dönüşlerinden Sonra Halkın Karşısına Çıktı

Güncelleme:

Çin'in Shenzhou-16 mürettebatlı görevindeki üç astronot, uzaydan dönüşlerinden 80 gün sonra, Cuma günü Beijing'de ilk kez halkın karşısına çıktı. Astronotlar Jing Haipeng, Zhu Yangzhu ve Gui Haichao, 30 Mayıs 2023 tarihinde Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi'nden fırlatılan Shenzhou-16 uzay aracıyla uzaya gitmişti. Yörüngede 154 gün kalan astronotlar, bu süre zarfında bir araç dışı faaliyet yürüttü ve Tiangong uzay istasyonundan canlı yayımlanan dördüncü dersi gerçekleştirdi.

BEİJİNG, 20 Ocak (Xinhua) -- Çin'in Shenzhou-16 mürettebatlı görevindeki üç astronot, uzaydan dönüşlerinden 80 gün sonra, Cuma günü Beijing'de ilk kez halkın karşısına çıktı.

Astronotlar Jing Haipeng, Zhu Yangzhu ve Gui Haichao, 30 Mayıs 2023 tarihinde Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi'nden fırlatılan Shenzhou-16 uzay aracıyla uzaya gitmişti. Yörüngede 154 gün kalan astronotlar, bu süre zarfında bir araç dışı faaliyet yürüttü ve Tiangong uzay istasyonundan canlı yayımlanan dördüncü dersi gerçekleştirdi.

Göğsüne başarılı uzay uçuşlarını simgeleyen dört şeref nişanı takan komutan Jing, mürettebatının ilk kez uçak pilotu, uçuş mühendisi ve yük uzmanı da dahil olmak üzere farklı kariyer geçmişlerine sahip astronotlardan oluştuğunu söyledi.

"Uzmanlar, uzmanlık gerektiren işlerle ilgilenir" diyen kıdemli pilot, iş bölümünün net olduğunu ve her birinin belirli görevlere atanmış olduğunu sözlerine ekledi.

Shenzhou-16 göreviyle dördüncü kez uzaya giden Jing, en deneyimli taykonot haline geldi.

Uçuş mühendisi Zhu, uzay istasyonu platformunun bakım ve onarımından sorumluydu. Zhu, en büyük zorluğun beş aylık görev süresince "günlük operasyonlarda sıfır hataya" ulaşmak olduğunu söyledi.

Zhu, basına yaptığı açıklamada, "Görevi başarıyla tamamladık ve uzay istasyonunun güvenli, istikrarlı, verimli ve uzun vadeli çalışmasını sağladık" dedi.

Uzayda uçan ilk sivil taykonot olan görev yükü uzmanı Gui ise, "Uzayda çok sayıda en yeni araştırma projesine katılma fırsatına sahip olmak olağanüstü bir deneyimdi ve bundan büyük gurur duyuyorum" diye konuştu.

Aynı zamanda üniversitede profesör olan Gui, uzay görevi boyunca elde ettiği başarıları, gelecekteki bilimsel araştırma çabalarına, sınıf eğitimine ve yetenek geliştirmeye dahil edeceğini söyledi.

Sağlık durumları iyi olan üç astronot, tıbbi karantina ve iyileştirici bakımın ardından normal eğitime dönmeden önce bir sağlık değerlendirmesinden geçecek.

Kaynak: Xinhua / Güncel

Uzay Çin Teknoloji Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title