Haberler

Cihaner'in Tutuklanması Darbe İddianamesinde

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminde Genelkurmay Başkanlığında yaşanan olaylara ilişkin iddianamede yer alan ifadelerde, CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner'in Erzincan Başsavcılığı yaptığı dönemde tutuklanmasına ilişkin süreç de anlatıldı.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminde Genelkurmay Başkanlığında yaşanan olaylara ilişkin iddianamede yer alan ifadelerde, CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner'in Erzincan Başsavcılığı yaptığı dönemde tutuklanmasına ilişkin süreç de anlatıldı.

İtirafçı olan eski Albay Arif Kalkan'ın o dönem yaşananlara ilişkin ifadeleri iddianameye girdi.

Buna göre, Agˆustos 2009'da Erzincan'a tayin olduğunu belirten Kalkan, burada gerc¸ek ismini bilmedigˆi öğretmenle görüşmeler yaptığını, sadece birbirleriyle konuştukları telefonlarının bulunduğunu söyledi.

Erzincan'da go¨reve bas¸ladıktan 2-3 sonra emniyetin, jandarma istihbarata yo¨nelik operasyonlar bas¸lattığını belirten Kalkan, bu kapsamda go¨zaltılar ve Erzincan İl Jandarma Komutanlığında aramalar yapıldığını anlattı.

Telefonla görüştüğü öğretmene operasyonları sorduğunu, onun da "abi"sinden aldığı bilgileri kendisine aktardığını dile getiren Kalkan, "Olayların abilerin bilgisi dahilinde olduğunu, mu¨mku¨n mertebe bu konuların uzagˆında kalmamı, o¨nemli bir gelis¸me olursa kendisine ulas¸mamı söyledi ama olaylar içimizde yaşandığından, uzak durmamın imkanı yoktu." dedi.

İstihbarat Şube Müdürü tutuklanınca o göreve de vekalet etmesinin istendiğini belirten Kalkan, ifadesini şöyle sürdürdü:

"Gizli tanıklardan birisi nizamiyeye gelmis¸ ve o¨nemli bir ihbarda bulunacagˆını so¨ylemis¸. Gizli tanık oldugˆunu bizimle go¨ru¨s¸tu¨kten sonra anladık. Nizamiyeden istihbarat şubedeki no¨betc¸iye haber vermis¸ler. O da s¸ahsı alıp go¨ru¨s¸meye bas¸lamıs¸. Bakmıs¸, bu olaylar ile ilgili bazı s¸eyler so¨ylu¨yor, direkt bana bilgi verdi.

Serkan Zirek olduğunu belirten bu kişinin, emniyet tarafından gizli tanık yapıldıgˆını, Erzurum O¨zel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman S¸anal ve eski I·lic¸ ilc¸e savcısı ile go¨ru¨s¸meleri oldugˆunu söylemesi üzerine ben de bu bilgilerin o¨nemli oldugˆunu, olayın basında yansıtıldıgˆı gibi olmayabilecegˆini, yani suc¸suz, gu¨nahsız insanlara kumpas kurulmus¸ olabilecegˆini du¨s¸u¨nerek Erzincan Cumhuriyet Bas¸savcısı I·lhan Cihaner'i aradım."

Cihaner'in geldiğini ve odasında şahısla görüştüğünü aktaran Kalkan, "Zirek'in, I·lic¸ savcısının kendisine para da verecegˆini, kars¸ılıgˆında kendisinin so¨yleyecegˆi yerlere silah bırakmasını so¨yledigˆini belirtmesi u¨zerine, 'Bu is¸ ne zaman olacak?' diye sordum, kendisi de 1-2 hafta ic¸erisinde olacağını, eski I·lic¸ savcısının kendisini arayacagˆını so¨yledi. Bunun üzerine anlattıklarının o¨nemli oldugˆunu, I·lic¸ savcısının silah-para verdigˆi zaman bunların u¨zerinde parmak izlerinin olacagˆını ve kendisinin o zaman dogˆru so¨yledigˆini ispatlamıs¸ olacagˆını so¨yledim." diye konuştu.

"Bizdeki ifadesini yalanlayacak tarzda yeniden ifade aldırılmış"

Cihaner'in, Zirek'in anlattıklarını ifadeye gec¸irdiğini belirten Kalkan, ifade alımı sırasında odada diğer savcının, kendisinin ve katip olarak astsubayının bulunduğunu söyledi.

İlhan Cihaner'in Zirek ve kardeşi hakkında dinleme kararını uygulamaya başlattığına dikkati çeken Kalkan, şunları kaydetti:

"Ertesi gu¨n Osman S¸anal Savcı, I·lhan Bas¸savcı'yı aramıs¸ ve Serkan Zirek'in geldigˆini, kendisinden jandarmada zorla ifade alındığını söylediğini aktarmış, Cihaner'e suç işlediğini söylemiş. Anladıgˆım kadarıyla Erzincan Emniyeti s¸ahsı ve İl Jandarma'yı takip ettigˆinden Serkan Zirek, I·l Jandarma'dan c¸ıktıktan sonra alıp Erzurum'a go¨tu¨ru¨lüp, bizde alınan ifadesini yalanlayacak tarzda yeniden ifade aldırılmıs¸.

Ben aklımdaki s¸u¨pheleri bu s¸ahsın verdigˆi ifade ile degˆis¸tirebilecegˆimi du¨s¸u¨nu¨rken, olaylar iyice karmas¸ık hale geldi, kendim de s¸u¨pheli olma durumuna du¨s¸tu¨m. Bu anlattıklarım yas¸andıktan sonra abi ile go¨ru¨s¸me imkanım oldu. Yas¸ananları kendisine anlattım, kendisi genc¸ oldugˆundan olayları tam olarak idrak edemiyordu. Kendi abisi ile benim aramda aracılık yapıyordu. Abi ile go¨ru¨s¸tu¨kten sonra bana onun so¨ylediklerini iletti. Bana bu olayların ic¸ine bu kadar girmemem gerektigˆini, gizli tanıkla go¨ru¨s¸memizin ve bas¸savcıya ifade aldırılmasının dogˆru olmadıgˆını so¨ylemiş."

"Vicdanım sızladı"

Kalkan, ifadesinde şunları aktardı:

"I·l Jandarma Komutanı Ali Tapan Albay'ı da s¸u¨pheli sıfatıyla Erzurum'a ifadeye c¸agˆırdıklarında vicdanım sızladı çu¨nku¨ tutuklanan I·stihbarat Şube Müdürü ve terör olayları kısım amiri 2-3 yıldır Erzincan'da görev yapıyordu. Onlar hakkında iddia edilen olayları gerc¸ekles¸tirmis¸ olabileceklerini du¨s¸u¨ndu¨m ama Ali Albay benimle beraber go¨reve bas¸lamıs¸tı, yani 2-3 ay olmus¸tu, iddia edilen olayların ic¸inde bulunmus¸ olabilecegˆine ihtimal vermiyordum. Abiyi telefonla arayarak dıs¸arıda bulus¸tum. Ali Albay ile ilgili go¨ru¨s¸lerimi bildirdim ve kendisinin de abisine iletmesini istedim. Ali Albay'ın ifadesi alındıktan sonra mahkemeye sevk edilmis¸ ve yurt dıs¸ı c¸ıkıs¸ yasagˆı konularak serbest bırakılmıs¸. Abi ile konus¸mamın bir etkisi olup olmadıgˆını bilmiyorum.

Mu¨teakiben I·lhan Bas¸savcım emniyet tarafından alındı ve Erzurum'da tutuklandı. HSYK tarafından Osman S¸anal Savcı ve bazı savcılar go¨revden alındı, yerlerine yeni savcılar atandı."

Zirek'in kendileriyle tekrar görüşmek istediğini, bunun üzerine Cihaner'den sonraki kıdemli savcıyla görüştüklerini anlatan Kalkan, savcının Zirek'i "aynı konulardan bahsettiğini" belirtere, kısa sürede bıraktığını söyledi.

Arif Kalkan, "1-2 gün sonra Erzurum O¨zel Yetkili Cumhuriyet Bas¸savcısı, I·l Jandarma Komutanı'nı arayıp kendisini ve beni yanına çağırmış. Ben de abiyi arayıp kendisine bilgi verdim, neden c¸agˆırdıgˆını bilmedigˆini so¨yledi. Ertesi gu¨n Özel Yetkili Başsavcı'nın yanına gittik, odasına aldı. Bize gizli tanıkların pes¸ini bırakmamızı, olayların aydınlatılmasını istiyorsak kendi yaptıkları sorus¸turmanın sonucunu beklememizi, egˆer bir daha bu konularla ilgilenirsek ikimizi tutuklatacagˆını so¨yleyerek ikaz etti ve herhangi bir ifade almadan bizi bıraktı. Bu konu ile ilgili olarak herhangi bir gelis¸me bir daha yas¸amadık." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

İlhan Cihaner Ali Albay Erzincan Erzurum Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Öğretmen atamalarında mülakat kalkacak mı? Mülakat kaldırılacak mı? Bakan Tekin ne söyledi? Fatih Karagümrük-Antalyaspor maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Fatih Karagümrük-Antalyaspor maçı şifresiz mi? Buse Naz Çakıroğlu kimdir? Buse Naz Çakıroğlu kaç yaşında, nereli? GELİNİM MUTFAKTA CANLI İZLE #128112 29 Nisan 2024 Gelinim Mutfakta puan durumu belli oldu mu? BUGÜN HANGİ MAÇLAR VAR? 29 Nisan günü maç var mı, hangi kanaldan yayınlanıyor, şifresiz mi? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 29 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 29 NİSAN | Baraj doluluk oranı seviyesi nedir? İstanbul'da sağanak yağışlar barajları nasıl etkiledi? Nihal Candan röportajında ne dedi? Nihal Candan cezaevinden çıktı mı? Nihal Candan tahliye oldu mu? Nihal Candan'ın son hali! Resmi Gazete bugün (29 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 Mayıs afişleri! İşte en güzel Whatsapp, Facebook, Instagram HD, kaliteli 1 Mayıs kaliteli görseller ve resimler! 29 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title