Haberler

CHP'nin "Uluslararası Ekonomi Çalıştayı"

Brookings Enstitüsü Küresel Ekonomiden Sorumlu Başkan Yardımcısı Kemal Derviş: "Türkiye'yi kırılgan kılan en önemli yapısal boyut, cari işlemler açığının büyük olması" "Cari açığı, büyüm...

Brookings Enstitüsü Küresel Ekonomiden Sorumlu Başkan Yardımcısı ve eski Devlet Bakanı Kemal Derviş, Türkiye'yi kırılgan kılan en önemli yapısal boyutun yüksek cari işlemler açığı olduğunu belirterek, "Cari açığı, büyümeyi yavaşlatarak değil, hızlı büyümeye rağmen düşürebilmek temel amaç olmalı" dedi.

Kemal Derviş, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından basına kapalı düzenlenen Uluslararası Ekonomi Çalıştayı'nda moteratörlüğünü yaptığı "Küreselleşme Çağında Büyüme, Gelir Dağılımı ve Ekonomik Politika" başlıklı oturumun ardından basın toplantısı düzenledi.

Çalıştayda tartıştıkları konulardan birinin büyüme olduğunu belirten Derviş, " Türkiye'nin güzel büyüdüğü zamanlar oldu. Fakat bazen büyüme hızı düşüyor. Bu büyümeyi sürdürülebilir ve istikrarlı bir şekilde götürmek için neler yapılabileceğini, bunun dış ticaret, sanayi, kur ve faiz politikasıyla ilişkilerini ve bu konuda dünyadaki deneyimleri tartıştık. Türkiye'yi kırılgan kılan en önemli yapısal boyut, cari işlemler açığının büyük olması. Büyüme hızlanınca cari açık da yükseliyor. Cari açığı büyümeyi yavaşlatarak değil, hızlı büyümeye rağmen düşürebilmek temel amaç olmalı" diye konuştu.

Avrupa'da ise düzenin ve yarının belli olmadığını dile getiren Derviş, yeni bir yapı arayışı içindeki Avrupa'da, ortak para birimini benimseyenler ile ortak para bölgesinin dışında kalan İngiltere ve İsveç gibi ülkelerin konumunun ne olacağı ile Almanya ve Fransa'nın ne ölçüde egemenlik paylaşımına gideceklerinin çalıştayın tartışma konuları arasında yer aldığını ifade etti.

Derviş, Avrupa'nın geleceği tartışmasına sosyal demokrat ailenin içinde katılmalarının doğal ve gerekli olduğunu vurgulayarak, "Bu bizim dışımızda bir olay olmamalı. Türkiye'nin, özellikle de Türkiye'deki sosyal demokratların faal olarak bu tartışmaya katılması gerek" dedi.

Çalıştay kapsamında sosyal politikalar konusunun da ele alınacağını aktaran Derviş, şunları kaydetti:

"Sürdürülebilir ve istikrarlı hızlı büyümenin sosyal adalet ve doğru bir paylaşım içinde, yoksul kesimlerin de bunun yararlarını görecek biçimde yer alması çok önemli. Bu sadece Türkiye için değil, bütün Avrupa ve dünya için de önemli. Gelir dağılımı dünyanın birçok yerinde daha da büyük bir eşitsizliğe doğru gidiyor. Küreselleşme buna katkıda bulunuyor ama küreselleşmeyi geri çevirmek de mümkün değil. Dolayısıyla küreselleşen ekonomiler dünyasında, gelir dağılımının nasıl daha adil hale getirilebileceği; özel girişimi destekleyen, üretim ve istihdam yaratan ama aynı zamanda emeğin ve yoksul kesimlerin hakkını koruyan ve bütün çalışan kesimin ücretlerinin daha da yükselmesini sağlayan bir büyüme modelinin nasıl oluşturulabileceği konularını tartışacağız."

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da bütün toplantı boyunca katılımcılarla birlikte olacağını ifade eden Derviş, toplantının siyasal bir amacı bulunmadığını, sosyal demokrat ailenin katıldığı bir çalıştay gerçekleştirdiklerini söyledi.

Eski NATO Genel Sekreteri ve İspanya Sosyalist Hükümeti Eski Bakanı Javier Solana ise Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeleri arasına katılım sürecinin devam etmesinin önemli olduğunu ifade etti.

Küresel krizde esas olanın cari hesap dengesizliği olduğuna işaret eden Solana, bir bütün olarak Avrupa'ya bakıldığında büyüme hızında bir denge olduğunu ve bu konuda bir kırılma yaşanmayacağını söyledi. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Cumhuriyet Halk Partisi Brookings Enstitüsü Kemal Derviş Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title