Haberler

Chp'li Özgündüz, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda Değişiklik Yapılması İçin...

CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, aile içindeki geliri kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretin üçte birinden çok olanların prim ödeyerek hastanelerden sağlık hizmeti almak zorunda olması düzenlemesinin yerine bireyin aile içindeki...

CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, aile içindeki geliri kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretin üçte birinden çok olanların prim ödeyerek hastanelerden sağlık hizmeti almak zorunda olması düzenlemesinin yerine bireyin aile içindeki gelirinin kişi başına düşen aylık tutarının brüt asgari ücretten çok olanların prim ödemesi için kanun teklifi verdi.

CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifini TBMM Başkanlığına sundu.

Teklifin gerekçesinde, işsizlerden genel sağlık sigortası primi alınmasının yanlış bir uygulama olduğu belirtilerek, "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda yapılan düzenlemeye göre, önce 18 yaşın üzerindeki kişinin yaşadığı ailenin aylık toplam gelirine bakılacak; ailenin toplam geliri, ailedeki fert sayısına bölünerek kişi başına düşen aylık gelir (gelir testi) bulunacaktır. Ailede birey başına düşen aylık gelir, brüt asgari ücretin üçte birinden fazla ise 18 yaşından büyük her birey için Genel Sağlık Sigortası Primi ödenmesi gerekecektir. Oysaki işsiz birinin bu ödemeyi yapması olanaksızdır. Aynı zamanda kişi başına prim ödemesi yapılmasına ölçüt olan asgari ücretin üçte biri, bir kişinin prim ödemesi yapması için oldukça düşük bir eşiktir.

5510 sayılı kanunun 60'ıncı maddesinde değişiklik yapılarak, 18 yaşından büyük eğitim görmeyen ve çalışmayan bireylerin, ailede birey başına düşen gelirin brüt asgari ücretin üçte biri kadar gelir olması durumunda prim ödemek zorunda olması hükmü; birey başı gelirin brüt asgari ücret tutarında olması durumunda prim ödemesi zorunluluğu olarak değiştirilmektedir."

Kaynak: ANKA / Güncel

Cumhuriyet Halk Partisi Ali Özgündüz Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title