Haberler

CHP'den "Gezi" Teklifi

Güncelleme:

CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, "Orantısız güç mağdurları ceza almasın" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, toplantı ve gösteri yürüyüşünü dağıtmak amacıyla güvenlik güçlerinin orantısız güç kullanması nedeniyle, güvenlik güçlerine karşı tehdit, hakaret, silahsız saldırı veya mukavemet gösterilmesi halinde ceza verilmemesi için kanun teklifi verdi Türkiye'de güvenlik güçlerinin günde birden fazla gösteriye müdahale ettikleri ortaya çıktı. Güvenlik güçleri, 2012'de kitlesel 424 toplantı ve gösteriye müdahale etti. CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, toplantı ve gösteri yürüyüşünü dağıtmak amacıyla güvenlik güçlerinin orantısız güç kullanması karşısında, güvenlik güçlerine karşı tehdit, hakaret, silahsız saldırı veya mukavemet gösterilmesi halinde ceza verilmemesi için kanun teklifi verdi.

CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, TBMM Başkanlığına Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'ni sundu.

Teklifin gerekçesinde, 2009 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) Türkiye'den 4 bin 474 başvuru yapılırken, bu rakamın 2010'da 5 bin 821'e, 2011'de ise 8 bin 668'e çıktığı ve 2012'de ise AİHM'e Türkiye'den 9 bin 98 başvuru yapıldığı belirtilerek, "İstatistiklerde AİHS'i en çok ihlal eden ülke durumunda olan Türkiye, bu üç yılda toplantı ve gösteri yapma özgürlüğünü 53 kez ihlal etmiştir" denildi.

-GÜNDE BİRDEN FAZLA GÖSTERİYE MÜDAHALE-

2012 yılında toplantı ve gösterilere güvenlik kuvvetlerinin yaptığı müdahaleler sonrasında ağır ihlaller yaşandığı iddia edilen gerekçede, şu ifadeler yer aldı:

"Kitlesel 424 toplantı ve gösteriye müdahale edilmiştir. Toplantı ve gösteri yapma hakkı ile ilgili ihlallerin gederek kötüye gittiğini Adalet Bakanlığı resmi verileri de teyit etmektedir. Bakanlık verilerine göre 2007 yılında 3 bin 294, 2008 yılında 3 bin 778, 2009 yılında 8 bin 251 kişiye, 2010 yılında 11 bin 462 kişiye ve 2011 yılında 13 bin 479 kişiye 2911 sayılı kanuna muhalefet etmekten dolayı dava açılmıştır. Özetle siyasal iktidar, kendisine yönelik eleştiri içeren gösterileri güç kullanarak dağıtmaya çalışmaktadır."

Gerekçede Gezi Parkı olaylarına işaret edilerek, "Gezi Parkı'na inşaat yapılması kararına karşı barışçıl ve demokrasinin özü gereği yapılan pasif protestoya güvenlik güçlerinin uluslararası sözleşmelere ve Anayasa'ya aykırı olarak, siyasi aktörlerin kanuna aykırı verdiği emir gereğince yaptığı müdahale sonucunda olaylar büyüyerek tüm yurda yayılmış ve güvenlik güçlerinin uyguladığı orantısız güç ve şiddet bütün ülkede görülmeye başlamıştır. Bunun sonucunda 4 yurttaşımız öldürülmüş, 1 başkomiser kaza sonucu yaşamını kaybetmiş, 11 kişi gözünü kaybederek sakat kalmış ve binlerce yurttaşımız yaralanmıştır" diye kaydedildi.

-TEKLİF NE GETİRİYOR-

Teklife göre; toplantı ve gösteri yürüyüşünü dağıtmak amacıyla güvenlik güçlerinin orantısız güç kullanması nedeniyle; güvenlik güçlerine karşı tehdit, hakaret, silahsız saldırı veya mukavemet gösterilmesi halinde ceza verilmeyecek.

Teklifin gerekçesinde, güvenlik güçlerinin toplantı ve gösteri yürüyüşlerini dağıtmak için orantısız güç kullanması nedeniyle söz konusu toplantı ve yürüyüşün huzur ve sükünunun bozulması ve göstericilere karşı kullanılan orantısız güç nedeniyle insanların bir nevi meşru müdafa haliyle kendilerini korumak içgüdüsüyle veya kendilerine uygulanan şiddetten doğan öfke ve kızgınlıkla güvenlik güçlerine karşı tehdit, hakaret, silahsız saldırı veya mukavemet gösterilmesi halinde bu eylemlerde suç kastıyla hareket edilmemesi nedeniyle kişilere ceza verilmemesi amaçlandığına dikkat çekildi. - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

Ali Özgündüz Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title