Haberler

Cemevlerine Yasal Statü'ye Tunceli'nin Yorumu

Nüfusunun tamamına yakını Alevi olan Tunceli’de vatandaşlar, hükümetin Alevi açılımı başlığı altında cemevlerini yasal statüye bağlaması konusunda görüşlerini dile getirdi.

Nüfusunun tamamına yakını Alevi olan Tunceli'de vatandaşlar, hükümetin Alevi açılımı başlığı altında cemevlerini yasal statüye bağlaması konusunda görüşlerini dile getirdi.

Tunceliler, hükümetin Alevi açılımının en önemli başlığı olan cemevlerine yasal statüyü takvime bağlayarak en geç 21 Mart 2016 tarihine kadar çözüm sözü vermesini değerlendirdi. Hacı Bektaş-ı Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Derneği Cemevi Başkanı Ali Ekber Yurt, cemevlerinin yasal statüye kavuşturulacak olmasının son derece önemli olduğu dile getirirken, bazı vatandaşlar ise devletin artık din işlerinden elini çekmesi gerektiğini söyledi.

Gelişmeyi son derece olumlu karşıladığını söyleyen Hacı Bektaş-ı Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Derneği Cemevi Başkanı Ali Ekber Yurt, "İlk üç ay içinde cemevlerine yasal statü verilmesi, olması gerekendi. 90 yıllık cumhuriyet tarihinde çözümü çok geç ele alınmış bir konu. Bir ülkede hukuktan, eşit yurttaşlıktan bahsediyorsanız bir inanç mensubu, bir vatandaş vergi verdikten sonra imkanlardan faydalanmıyorsa faydalanmayan için ayrımcılıktı ve inciticiydi" dedi.

"DEDELER NASIL BELİRLENECEK"

Sorunun nasıl çözüleceğinin de önemli olduğunu belirten Yurt, "Dedelere maaştan bahsediliyor. Bir şahsa maaş vermek için önce dedeliğini tanımak gerekiyor. Alevilik'te dedeler evlad-ı resul olur. Devlet dedeyi tanıyıp maaş vereceği zaman direkt evlad-ı resul olması şartını araması gerekiyor. Bunu nasıl çözecek. Dedeler konusu hassas bir konu. Sünni bir canı yetiştirip dedelik veremezsiniz. Aleviler içinde evlad-ı resul olmayan birini de dede olarak tayin edemezsiniz. Bu konudaki önerilerimizi sunmuştuk. İnşallah bu doğrultuda sorun çözülür. Çözülürse bu toplumun yıllarca incitilmiş bir kesiminin belki de bu saatten sonra gönlü kazanılır" diye konuştu.

Tekke ve Zaviyeler Kanunu'nda en büyük sıkıntıyı Alevilerin çektiğini belirten Yurt, "1925'lerde kaldırılan Tekke ve Zaviyeler devrim kanunlarındandır. Değiştirilmesi belki zordur. Ancak aklıselim düşünmek lazım. Ne getirir ne götürür. Tekke ve Zaviyeler Kanunu'nun en büyük zararını biz çektik. Sünni İslam, Diyanet İşleri Başkanlığıyla inançlarını sürdürdü. En büyük sıkıntıyı Aleviler çekti. Belli tarikatların, yapıların zarar verecek olanların güç kazanmaması, denetlenmesiyle bu konuda düzenlemeler yapılabilir. Bu mağduriyet ortadan kaldırılabilir" şeklinde konuştu.

Ali Ekber Yurt, cemevlerinin yasal statüye kavuşmasıyla yakıt ve diğer giderlerin karşılanacak olmasının kendilerini rahatlatacağını da sözlerine ekledi.

"DİN, ALLAH VE KUL ARASINDA KALMALI"

Tunceli Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Hıdır Belice ise, cemevlerine yasal statü verilmesi yerine inancın devlet ve siyaset dışında tutulması gerektiğini söyledi.

Belice, çağdaş ve uygar dünyada din ve devlet işlerinin birbirinden ayrıldığına dikkat çekerek, "Din, Allah ve kul arasında kalmalı. Ben buna inanıyorum. Geçmişten bugüne Aleviler vergi vermelerine rağmen devletten inanç konusunda pay almamışlar. Bu ülkede Aleviler dışında da farklı inançlara mensup Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları var. Diyanetin artık günümüzde tamamen ortadan kaldırılması gerekiyor. Diyanete ayrılan bütçe sağlık, eğitim, savunma gibi alanlarda kullanılmalı. Dedeye maaş verilecek. Elektriği, suyu devlet karşılayacak. Bu büyük bir pay değildir. Zaten bugüne kadar Aleviler kendileri inançları gereği hareket etmişlerdir. Bundan sonra da bu şekilde devam edeceklerine inanıyorum. Bugüne kadar destek olmadılar bundan sonra da çok bir anlamı yok. İnancın devlet ve siyaset dışında gerçekleşmesi gerektiğine inanıyorum" dedi. - TUNCELİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Hacı Bektaş 21 Mart Tunceli Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 1 Mayıs altın fiyatları yükseldi mi? Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 1 Mayıs Euro kaç lira? GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (1 Mayıs) Dolar ne kadar oldu? PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi? KPSS BAŞVURULARI 2024! KPSS lisans, ön lisans, ortaöğretim, DHBT sınav ve başvuru tarihleri başladı mı? Başvuru ücreti kaç TL? 1 MAYIS SARAÇHANE SON DAKİKA! Saraçhane'de son durum ne? 1 Mayıs kutlamalarında İstanbul'da yaşananlar… 1 Mayıs'ta Borsa İşlem Görecek mi? Resmi Tatilde Borsa Durumu TV YAYIN AKIŞI 1 MAYIS: Bugün hangi diziler var? Bu akşam hangi diziler ve programlar var? Emlak Konut THY kura sonuçları açıklandı mı, ne zaman belli olacak? 2024 THY Emlak Konut kura çekilişi sorgulama! 1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024!
500

Yorumlar (13)

hoca:

Alevilik diye bir mezhep yok onlarin yaptigi seyler ne peygamber zamaninda var ne ayette ne hadiste yanliş yol itikadda ehli sunnet amelde ya şafii,hanefi,hanbeli,maliki mezhebi haktir diyerleri yalan

4
4
yanıtYanıtla
Dersimşah:

hoca Kuran da şafi, hanefi, hanbeli, maliki mezhebi haktır diye bir ayet var mı?. . Kuranın neresinde yazıyor, eğer göstermezsen sen utanırsın. . .

yanıt0
yanıt0
CAN DERSİMLİ:

AKP 13 YILDIR YAPTI DA ELİNİ TUTAN MI OLDU. CEM EVLERİNİ YİNE TANIMAYACAKLAR. ALEVİ DEDESİ DİYE MAAŞ BAĞLAYIP BUGÜN TUNCELİDE DEDE DİYE ORTALIKTA GEZENLER GİBİ ALEVİLİK YARATMAYA ÇALIŞIYORLAR.

2
0
yanıtYanıtla
Hep doğru söyledim:

Hz muhammed zamanında mezhep yok. . Hz muhammed in ölümünden 300 sene sonra mezhepler çıkıyor. .

2
0
yanıtYanıtla
DelikanliMobil-IOS:

Bütün tunceli Alevi kardeslerimin kandilini (peygamberimizin dogdugu günü kutluyorum)saygilarimla

0
0
yanıtYanıtla
DelikanliMobil-IOS:

Zaten aleviligi dogru yasamiyorsunuz Isteyen ateis isteyen hristiyan gibi yasasin

0
0
yanıtYanıtla
DelikanliMobil-IOS:

Sizde ayaklanin 2013 yaptiginiz gibi Gezi parki bahanesi Bas mimariniz Kemal kilicdaroglu hüseyin aygün sezgin tanrikulu .haa bu arada kamer genci unuttunuz yasiyormu duyduguma göre Haciya mekkeye gittmis .oda Imana gelmis

0
0
yanıtYanıtla
Dersimşah:

Sünnilik diye bir mezhep yoktur. . Kuran da mezhep ve tarikat diye bir kavram yoktur. . Sünni mezhepler 4 halifeden sonra Emeviler ve Abbasiler zamanında ortaya çıktı. . Mezhepler din değil, dini kendine göre yorumlamaktır. . HZ. mUHAMMED zamanında mezhep diye bir şey yok. . Ozaman Peygamberimizin mezhebi nedir? Kuran da Yasin Suresi şöyle diyor, '' Ey Muhammed şüphesiz sen gönderdiğimiz resullerdensin ve sen en doğru mezhep üzerindesin. ''. . Bütün mezhepler sünni ve şii, alevi mezhepler sonradan çıkmıştı

0
0
yanıtYanıtla
Dersimşah:

Din hocalarının ezberini bozacağız. . Ülkemizdeki din hocaları'' din felsefesini ve din sosyolojisini bilmiyor ya da büyük çoğunluğu bilmiyor''. . Kuran da 5 vakit namaz yok, islamın şartı 5 , imanın şartı 6 diye kuran da bir bölüm yok. . Yine Kuran da namaz olmadığı gibi, bu namazın nasıl kılınacağı ve hangi duaların okunacağı bir bilgi de yok. . Kuran da Salat var. . Salat dua demektir. . namaz kelimesi Farsçadır. . Kuran Arapça olduğuna göre nasıl olur?. . Hz muhammed şöyle der'' Din akla dayanır. . . ''

0
0
yanıtYanıtla
Bilgin:

hanefi, şafii, hanbeli, maliki çıkmış mezhep çıkarmışlar. . kim bunlar, neyin mezhebi?. . Oku en büyük mezhep Kuranı kerimdir. . Her şey var Kuran''da. . Başka mezheplere gerek yok. .

yanıt0
yanıt1
Tüm 13 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title