Haberler

Çekirgeler Bir Köyü İstila Etti

Güncelleme:

Tarlaları basarak ekinleri talan eden çekirgeler Kastamonuluları canından bezdirdi.

Kastamonu'nun Daday ilçesine bağlı Okruk köyü ve çevresini çekirgeler bastı. Köylüler, çekirge istilasına uğrayan tarlalarından ürün alamadıklarını söyledi. Okruk köyü ve çevresindeki 1 hektarlık alandaki çekirge istilası köylüleri tedirgin etti.

Kastamonu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nden gelen heyet köyde incelemelerde bulundu. Yapılan incelemeler sonrasında yetkililer, köyün çekirgelere karşı ilaçlanması gerektiğini belirterek, birkaç gün içerisinde çalışmaların başlatılacağını açıkladı.

Köy sakinlerinden Sebahattin Köylü (40), arazilerinin çekirgelerin istilasına uğradığını anlattı. Bahçelerine ektikleri fasulye, patates, çilek gibi ürünlerin tamamen yapraklarını yediğini ifade eden Köylü, bahçede sadece dal kısımların kaldığını söyledi. Tarım İl Müdürlüğü yetkililerinin incelemelerde bulunduğunu kaydeden Köylü, 3-7-10 ve 20 günlük hayvan girmeyecek şekilde ilaçlama yapabileceklerini söylediklerini belirterek, "Ormanlık alanlara hayvanlar otlamaya gidemiyor. Bu yüzden bizde kendilerinden otların kalkmasından sonra ilaçlama yapması yönünde talepte bulunduk" dedi.

GİDEREK ÇOĞALIYORLAR

Sorunlarının sadece bu sene ile sınırlı olmadığını anlatan Köylü, şunları söyledi: "Bu çekirgelerin ufak ufak kameraya gözükmeyecek kadar dünyaca yavruları var. Bunlar üreyecek önümüzdeki yıl daha da çoğalacak. Bu sefer belki de hiç ürün alamayacak hale geleceğiz"

Ekinlerine çekirgelerin büyük zarar verdiğini vurgulayan Köylü, sadece gövde kısımlarının kaldığını ifade ederek şöyle konuştu: "Bu sene biz toprağa hiçbir şekilde tohum bırakamadık. Seneye hiç ekinlerimizden ürün alamayacağız. En güzel en şifalı yerinden pekmez yapılan ahlat ağacının yaprakları azalmış. Ama ahlat ağacının gür olan yaprakları büyük çoğunlukta seyrelmiş. Yakında üzerinde hiç yaprak kalmayacak. Eğer bu çekirgelere karşı ilaçlama veya benzeri yöntemle önlem alınmazsa önümüzdeki yıllarda kesinlikle kuruyacak hale gelecek."

Ali Köylü de, çekirgelerin çeşitli renklerde olduğunu ifade ederek, evin duvarlarını kapladığını söyledi. 15 gün önce otların yemyeşil olduğunu vurgulayan Köylü, çekirgelerin köyü basmasından sonra yeşilliğin kalmadığını ve otların tamamen kuruduğunu ifade etti.

ÇEKİRGELER, EVLERİN İÇLERİNE KADAR GİRDİ

Mustafa Köylü ise, yolda yürüyemez hale geldiklerini belirterek, geceleri çekirgelerin evlerin içlerine kadar girdiğini ve çocukların bundan çok korktuğunu söyledi. Çekirgelerin verdiği zararı en aza indirmek için köylülerle birlikte yeşillik alanlarda çekirge toplamaya başladıklarını dile getiren Mustafa Köylü, daha önce 2-3 traktör ot aldıkları yerden şu an yarım traktör otu zor aldıklarını kaydetti.

TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ İLAÇLAMA YAPACAK

Mehmet Köylü isimli köy sakini ise, şimdiye kadar böyle bir istila görmediğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "87 yaşındayım, şu zamana kadar böyle bir afet görmedim. Bu sene şu çekirgeler başımıza musallat oldu. Tarlamızda ot kalmadığı gibi şu an ormanımıza da dadandılar. Ağaçlarımızı kurutmak üzereler. İlçe Tarım Müdürlüğüne müracaat yaptık. Oradan belirli bir ilaç vereceklerini söylediler. Otlarımızı tarlalarımızdan kaldırdıktan sonra ilaçlama yapacağız."

Ali Köylü ise, çekirgelerin bahçelerine kadar girdiğini ve başta çilek olmak üzere bahçede bulunan bütün ürünleri yediğini vurguladı.

Ayrıca köylülerin çıkardığı seslere rağmen çekirgeler hareket etmeden yerinde duruyor. Öte yandan, çekirgelerin kendilerine yaklaşan her cismin üzerini kısa sürede sardığı görüldü. - KASTAMONU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Köylü Kastamonu Daday Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title