Haberler

Çarpma Yerine Toplama Yapılacak

YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan Meslek ve Genel Liselerine Alan İçi Tercihlerinde Ek Puan Getiren Yeni Katsayı Formülünü Açıkladı: Katsayı Öğrencinin Diploma Notuyla Çarpılmayacak, Yerine Sabit Bir Puan Nota Eklenecek. Özcan: Yeni Formülü Danıştay'ın Tekrar İptal Etmesi İhtimalinin Az Olduğunu Düşünüyoruz.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan meslek ve genel liselerine alan içi tercihlerinde ek puan getiren yeni katsayı formülünü açıkladı: Katsayı öğrencinin diploma notuyla çarpılmayacak, yerine sabit bir puan nota eklenecek. Özcan: Yeni formülü Danıştay’ın tekrar iptal etmesi ihtimalinin az olduğunu düşünüyoruz.

DANIŞTAY’ın katsayı değişikliğine ikinci kez vize vermemesinin ardından önceki gün itirazları da reddedilen YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan yeni katsayı formülünü açıkladı. Özcan, yeni formülle katsayının öğrencinin diploma notuyla çarpılmayacağını bunun yerine sabit bir puanın orta öğretim başarı puanına (diploma notuna) ekleneceğini söyledi. Böylece meslek liseleri ve genel liseler kendi alanları içinde bir bölüm tercih ettiklerinde ek puan alacak, alan dışı tercihlerde ek puandan yararlanmayacak.

Gazikent Üniversitesi’nin davetlisi olarak Gaziantep’te bulunan Özcan, yeni sisteme ilişkin açıklamalarda bulundu. YÖK Genel Kurulu’nun 4 Mart’taki toplantısında komisyon kuracaklarını belirten Özcan, 18 Mart’ta katsayıya ilişkin kararı vereceklerini söyledi. Özcan yeni katsayıya ilişkin şunları söyledi: “Alanları değiştirmiyoruz, sistemin hesaplamasını değiştirmeye çalışıyoruz. Öğrenciler kendi bölümlerine göre alan tercihi yaparsa puanına mesela 10 puan eklenecek. Ancak alan dışı yaptığı tercihte ek puan alamayacak. Burada artık çarpma yerine toplama yapıyoruz. Okul başarısı anlamına gelen ağırlıklı orta öğretim başarı puanı (AOBP) ile katsayının çarpılması, eşitliği bozuyordu. Öğrencilere ilave puan vermek gerekiyorsa katsayıdan dolayı bir rakamı, bir sabite elemek daha iyidir.

 Yeni sisteme ilişkin istatistik ve matematikçilerden oluşan bir komisyon kurduk. Yeni formülü Danıştay’ın tekrar iptal etmesi ihtimalinin az olduğunu düşünüyoruz. AOBP’de 100-500 aralığı değişmeyecek. AOBP, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan hazır geliyor. Katsayı bir rakamla çarpılıyor, öbürü ise test puan. Bu üçü öğrencinin puanını belirliyor. Artık çarpma yok, sabit olacak, o sabiti ekleyeceksiniz.”

Sınav yüzde 99.99 11 Nisan’da

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, adaylara “Katsayı tartışmaları sizi etkilemesin. Olayı da meslek liselilere indirgemek yanlış. Tüm liseleri ilgilendirir. Lisenin fen bilimlerinden mezun olan aday katsayı nedeniyle hukuku tercih edemiyordu” dedi.

Beykent Üniversitesi’nin Ayazağa’daki Yerleşkesi’nde yeni sisteme yönelik bir toplantı yapan Prof. Dr. Yarımağan, bu yıl 1 milyon 511 bin 980 kişinin YGS’ye başvurduğunu söyledi. Geçen yıla göre bu yıl sayının 161 bin 856 artığını açıklayan Yarımağan şöyle konuştu:

“Sınava başvuranlar arasında en büyük artış son sınıfta okuyanlar oldu. Lise son sınıfta 106 bin öğrenci başvurdu. Meslek lisesi grubunda 96 bin daha fazla öğrenci sınava girmek istiyor. İmam hatip liselerinde 11 bin artış oldu. Üniversitelerin açılmasının gecikmemesi için açıklanan tarihte sınav yapılmalı. Sınavların açıklanan tarihlerin ertelenmesini gerektiren bir durumun olmadığı düşüncesindeyim. Biz 11 Nisan’da yapılacak YGS ile ilgili çalışmaları yapıyoruz. Sınav yüzde 99.99 açıklanan takvime göre yapılacak.”

Alan içi tercihlere ek puan verilecek

YENİ formülle ilgili Prof. Dr. Özcan şu bilgileri verdi: “Sistemin hayata geçmesiyle meslek ve genel lise mezunların üniversiteye girişte AOBP’lerinin katsayı ile çarpılması sistemi yürürlükten kalkacak. Örneğin alanı kapsamındaki bir bölümü tercih edecek öğrencinin MEB’nin belirlediği ve ÖSYM’nin düzenlediği AOBP’si ve test puan sonucuna 5-10 puan eklenecek. Örneğin, meslek ve imam hatip lisesi mezunları, genel liselerin fen alanındaki öğrenciler gibi tıp fakültesini tercih etmek isterse sınavda genel lise öğrencilerinin başarısına ulaşabilmek için 10-15 soru fazladan çözmeleri gerekecek. Bir meslek lisesi öğrencisi, Boğaziçi Elektronik-Elektronik Mühendisliği gibi yüksek puanlı bölümlere girmesi zor olacak. Ancak aynı meslek liseli, daha düşük puanlı üniversitelere girebilecek.”

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title