Haberler

Çanakkale 57'nci Alay Yürüyüşu

Birinci Dünya Savaşı'nda Çanakkale üzerinden Anadolu'ya çıkmaya çalışan Anzaklar'ın torunlarıyla, ülkesini savunanlar ayrı törenlerle bu destansı günü yeniden yaşadı

Birinci Dünya Savaşı'nda Çanakkale üzerinden Anadolu'ya çıkmaya çalışan Anzaklar'ın torunlarıyla, ülkesini savunanlar ayrı törenlerle bu destansı günü yeniden yaşadı. 1'inci Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, 2'nci Kolordu Komutanı Korgeneral Raif Akbaş, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Ercüment Tatlıoğlu'nun da aralarında bulunduğu yaklaşık 15 bin kişi, 57'nci Alay'ın kahramanlarının Mustafa Kemal ile birlikte yürüdüğü 10 kilometrelik güzergahta yürüdü. Yürüyüşe katılanlara, 57'nci Alay askerlerine verilen son yemek olan kırık buğday çorbası ikram edildi.

Çanakkale cephesinin Yarbay Mustafa Kemal'i, 25 Nisan 1915 sabahı düşman çıkarmasını haber alınca, savaşların kahraman birliği 57'nci Alayı Conkbayırı'na göndermesiyle başlayan ve tarihe, 'Size savaşmayı değil ölmeyi emrediyorum' sözleriyle geçen o gün, 96 yıl sonra yeniden yaşandı.

57'nci Alay'ın çadırlarının bulunduğu Bigalı Köyü yakınlarındaki alanda 24 Nisan akşamı kamp kuran izciler, üniversite öğrencileri ve askeri öğrenciler, geceyi 96 yıl öncesinin ayazını iliklerinde hissederek geçirdi. Kampa katılanlar Anadolu Ateşi ve Genelkurmay Başkanlığı Mehteran Bölüğü'nün gösterisini büyük coşku içinde izledi. İzci kampındaki etkinliği 1'inci Ordu Komutanı Orgeneral Kıvrıkoğlu, eşi Hale Kıvırkoğlu ve Çanakkale valisi Güngör Azim Tuna komutanlarla birlikte izledi. Mehteran Bölüğünün gösterisinde, Orgeneral Kıvrıkoğlu, dakikalarca elinde Türk bayrağı salladı.

'KIRIK BUĞDAY ÇORBASI'

Sabah yürüyüş başlamadan önce Kızılay ve 2'nci Kolordu Komutanlığı tarafından hazırlanan ve tümü şehit olan 57'nci Alay askerlerinin son yediği yemek 'kırık buğday çorbası' katılımcılara dağıtıldı. 57'nci Alay'ın kahramanlarının Mustafa Kemal ile birlikte yürüdüğü 10 kilometrelik güzergahta, 'Ata'nın izindeyiz' mesajı veren 1'inci Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Gelibolu 2'nci Kolordu Komutanı Korgeneral Raif Akbaş, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Ercüment Tatlıoğlu ile 2'nci Kolordu Komutanlığı'na bağlı Tugay Komutanları, sabahın ilk ışıkları ile ellerinde Türk bayraklarıyla yürüyüşe geçti.

Orgeneral Kıvrıkoğlu ve beraberindekiler öğrenci gruplarının önünde yaklaşık 1 kilometre yürüdükten sonra, ellerindeki bayraklarla patika kenarında bekleyip, yürüyüş kolunun geçişini selamladı. Yürüyüşe 3 bin 500 izci, üniversite, Askeri lise ve Harp Okullarından toplam 15 bin genç katıldı.

'57'NCİ ALAY'IN SANCAĞI YOK'

Orgeneral Kıvrıkoğlu, bu sırada yaptığı açıklamada, 57'nci Alay'ın sancağı bulunmadığını hatırlatarak şöyle dedi:

"Temsili sancak vardır ve bu yürüyüş de onu simgelemektedir. Gençlerimiz coşku içinde dün kampa geldiler. Kamptan da bugün Kocatepe'ye doğru yürüyüşe geçtiler. Her türlü üniversiteden her türlü öğrencimiz, kız olsun erkek olsun ve izci birlikleri, askeri öğrenciler ile Maltepe, Kuleli, Deniz Lisesi, Hava Lisesi, Kara Harp Okulu, Deniz Harp Okulu ve Hava Harp Okulu da burada. Bütün öğrencilerimiz büyük bir onur ve gururla burada Atalarını yad ediyorlar. Burası Türkiye'nin tarihinin yazıldığı yer. Çanakkale hiç bir zaman unutulmayacak. Türkiye'nin dört bir yanından gelen gençlerimizin bu coşkuya katkılarına şahit oluyoruz. Bizler de bundan onur ve gurur duyuyoruz. "

Yürüyüşe 2. 5 yaşındaki oğlu Mehmet Enes ile katılan Samsunlu ev hanımı 30 yaşındaki Hatice Enes, "Atamın ve ölümsüz şehitlerimizin yolunda yürümekten onur duyuyorum" dedi.

Ata'nın izinde 57'nci Alay yürüyüşü, Conkbayırı'nda sona erdi. 96 yıl önce olduğu gibi, Conkbayırı siperleri yakınında buluşan, 57'nci Alay ruhunu taşıyan katılımcılar, burada gerçekleşen törende duygu dolu dakikalar yaşadı. Çanakkale Savaşları sırasında, göğsüne gelen bir şarapnel parçısının saatine isabet etmesi ile ölümden kurtulan Atatürk'ün dev heykelinin bulunduğu noktada yapılan törende, Temsili 5'inci Alay sancağı, geçen yıl emanet edilen Uludağ Üniversitesi'nden, Niğde Üniversitesi'ne geçti. Uludağ Üniversitesi öğrenci konseyi başkanı Seyfullah Dizibüyük, sancağı and içerek Niğde Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanı Berkay Yazır'a devretti. - Çanakkale

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs ANKARAY ücretsiz mi? 1 Mayıs ANKARAY bedava mı? 1 Mayıs İzban ücretsiz mi? 1 Mayıs İzban bedava mı? #129297 1 Mayıs'ta borsa kapalı mı, açık mı? 1 Mayıs özel sektöre tatil mi? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 30 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 30 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 30 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 30 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 30 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 30 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 30 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 30 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 30 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 30 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 30 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri!
title