Haberler

Çağdaşlık Hocasını Kaybetti

Hayatını Türkiye'nin Çağdaşlaşmasına, Eğitimli Genç Kızlar Yetiştirmeye ve Hastalarına Adayan Prof. Türkan Saylan, Dün Sabaha Karşı Son Nefesini Verdi.

Hayatını Türkiye’nin çağdaşlaşmasına, eğitimli genç kızlar yetiştirmeye ve hastalarına adayan Prof. Türkan Saylan, dün sabaha karşı son nefesini verdi. Acı haberi alan sevenleri, ÇYDD Genel Merkezi ve Saylan’ın Arnavutköy’deki evine akın ettiler. Kapıya "Türkan Hoca sen rahat uyu! Onurunla temsil ettiğin çağdaş yaşama, çağdaş eğitime, okuttuğun çocuklar sahip çıkacağız! Atatürk kadınları" yazısı asıldı.

ÇAĞDAŞ Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan, dün sabaha karşı İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Onkoloji Servisi’nde yaşama veda etti. Saylan’ın ölümünün ardından açıklama yapan ÇYDD Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Aysel Çelikel, derneğin internet sayfasında da yer alan şu metni okudu: "ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan, bugün saat 04.30’da vefat etmiştir. Çok sevdiği ülkesinin çocuklarında, gençlerinde ve yol arkadaşlarının yüreğinde hayalleri, düşünceleri, ilke ve değerleri ile yaşamaya devam edecektir. Ülkemizin başı sağ olsun."

Gücünü sevgiden alıyordu

Çelikel, ÇYDD ya da başka sivil toplum örgütlerinde yaptığı hizmetlerin sürmesinin Saylan’ın en büyük vasiyeti olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Öğrenci ve kız yurtları yaptırmak en büyük idealiydi. Bunu büyük ölçüde başardı. Dernek onun yokluğunu hissettirmeyecek. Eskiden olduğu gibi aynı değerler aynı ilkeler içerisinde Türk toplumuna, Türk insanına hizmet edecektir. İnsan sevgisi, toplum sevgisi ve yurt sevgisiyle dolu bir insandı. Bütün yaptıklarında gücünü işte bu sevgiden alıyordu."

Savcı, son arzusunu yerine getirdi

Saylan’ın hayatını kaybetmesinin ardından yakınları ve sevenleri, derneğin Şişhane’deki Genel Merkez ve Arnavutköy’deki evine akın etti. Dernek merkezi ve evinin önüne açılan taziye defterlerine sevenleri duygularını yazdı. Saylan’ın oğulları Çınar ve Çağlayan Örge, oldukça üzgün oldukları için gazetecilerin görüşme taleplerini reddetti. Yazar Ayşe Kulin ise, taziye defterine "Değerli Hocam, başöğretmenim, bana ülkemin en muhtaç olduğu eğitime işaret ederek, misyon veren ışığın, huzur içinde nurlar içinde uyu" diye yazarken gazetecilere "Türkan Saylan’ın hayatını yazıyorum. Bu kitabı yayınlamak benim için misyon oldu" dedi.

Prof. 10 gün önce avukatı aracılığıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak, Ergenekon soruşturması kapsamında el konulan notlarını ve evraklarını istedi. Türkan Saylan’ın son arzusu olduğu belirtilen talebi savcılık tarafından uygun görüldü ve bir hafta önce kişisel evraklar iade edildi.

Son sözünü cuma günü söyledi: Görevim bitti hazırım

DOKTORLARINA göre, son 24 saate kadar Türkan Saylan’ın bilinci açıktı. Cuma günü dernek yöneticilerinden kız öğrenci sayısının 36 binden 100 bine çıkarılmasını, her köye okul, her kasabaya kız öğrenci yurdu yapılmasını istedi, sanki vasiyetini dillendirdi. Cumartesi günü dondurma yedi, su içti. Son mesajı, "Bütün randevularımı tamamladım, bana düşen bütün görevlerimi yerine getirdim. Ölüme hazırım" oldu.

Mücadeleyle geçen koca bir hayat

TÜRKAN Saylan cüzzamla (lepra) savaş başlattığında 41 yaşında bir hekimdi. Hastalığın kökünü kurutmak için Türkiye’nin gezilmedik yerini bırakmadı. Bazen doktorların bile uzak durduğu cüzamlılara neler yapacaklarını anlattı. Bu savaşı kazandı. Sırada cinsel yolla bulaşan Behçet Hastalığı vardı. Kendisi gibi idealist arkadaşlarının da yardımıyla bu savaştan da galip çıktı. Profesör olduğunda 42 yaşındaydı. Artık tıp çevresinde tanınan bir hekimdi.

Kızların umudu oldu

Bir yandan bilimsel çalışmalarını sürdürürken, bir yandan da kadınların toplumdaki yerini güçlendirmeye çalışıyordu. Bu sırada Prof.Dr.Aysel Ekşi’nin öncülüğünde Prof. Dr. Aysel Çelikel ve Prof. Dr. Necla Arat’la birlikte "laik düzeni koruyup geliştirmek amacıyla" yürütülen ÇYDD’nin kuruluş çalışmalarına katıldı. Saylan Prof. Dr. Aysel Ekşi’nin "Kurucu Başkan" ola

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title