Haberler

Bursa - Suruç'ta Patlamada Ölen Anne ve Oğlu İçin Bursa'da Tören

Suruç'ta patlamada ölen anne ve oğlu için Bursa'da tören ŞANLIURFA'nın Suruç İlçesi'nde canlı bomba saldırısında yaşamını yitiren HDP'li Ferdane Kılıç ve oğlu Nartan Kılıç için Bursa'da HDP İl Örgütü önünde düzenlenen tören sonrası Ferdane Kılıç ve oğlunun tabutları parti binası önünden Kent Meydanına kadar omuzlarda taşındı.

Suruç'ta patlamada ölen anne ve oğlu için Bursa'da tören

ŞANLIURFA'nın Suruç İlçesi'nde canlı bomba saldırısında yaşamını yitiren HDP'li Ferdane Kılıç ve oğlu Nartan Kılıç için Bursa'da HDP İl Örgütü önünde düzenlenen tören sonrası Ferdane Kılıç ve oğlunun tabutları parti binası önünden Kent Meydanına kadar omuzlarda taşındı.

Suruç'taki patlamada yaşamını yitiren Ferdane Kılıç ve oğlu Nartan Kılıç için öğle saatlerinde merkez Osmangazi İlçesi Fevziçakmak caddesi üzerinde bulunan HDP İl Örgütü binası önünde tören düzenlendi. Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı alanda, yüzlerce polis görev yaparken, cadde saatler öncesinde barikatlarla trafiğe çift yönlü olarak kapatıldı. Jandarma'ya ait özel eğitimli köpekler ve bomba detektörleriyle alanda tarama yapan polis ekipleri, törene katılanları üst araması yaptıktan sonra alana girmesine izin verirken bazı partililerde gelenleri aradılar. Parti binası önünde toplanan HDP, ESP ile çeşitli sivil toplum kuruluşlarına üye bin 500 kişi, 'Suruç Şehitleri Ölümsüzdür. AKP-DAİŞ Çeteleri Kaybedecek', 'Soran Olursa Oyuncaklarıyla Beraber Ölüme Giden Sosyalist Gençlerdi Dersiniz' pankartları taşırken, 'Katil devlet hesap verecek', 'Katil İŞİD, işbirlikçi AKP', 'Bedel ödedik, bedel ödeteceğiz', Faşizme karşı omuz omuza', 'Baskılar bizi yıldıramaz' ve 'Katil Erdoğan' sloganları atıldı. Patlamada hayatını kaybeden Ferdane Kılıç'ın olayra yaralanan kızı Sinem ve eşi Metin Kılıç'ında katıldığı törende konuşan HDP Bursa Milletvekili Asiye Kolçak, Suruç'ta yaşanan saldırıyı lanetle nefretle kınadıklarını söyledi. Ferdane ve Nartan Kılıç'ı asla unutmayacaklarını ve unutturmayacaklarını belirten Kolçak, "Türkiye'nin dört bir yanında 32 canımızı toprağa uğurlamaktayız. Ey Katiller, ey katilleri destekleyenler, Daiş çetelerini Rojavada insanlık için mücadele edenlerden daha üstün tutan, 'PYD, DAİŞ'ten daha tehlikelidir' diyen faşist AKP zihniyeti eserinizle övünebilirsiniz. Yoldaşlarımızın kanlarıyla ellerinize kına yaktınız. Eserinizle gurur duyabilirsiniz. Çünkü siz yıkımın hükümetisiniz. Çünkü siz halkların birlikte eşit ve özgürce yaşamasını istemeyen, tekçi, faşist zihniyetin sahibisiniz. Tam da bunun için 32 canımızı bizden kopardınız. Bizde 32 canımıza şu sözü veriyoruz. Sizlerin Rojava devrimiyle yaşatmak istediğiniz umutlarınızı gerçekleştirmek istediğiniz hayalleri, Türkiye'de de gerçekleştirerek sizlerin anılarınızı yaşatacağız" diye konuştu.

Konuşmasında patlamada ölen 32 kişiye söz veren Kolçak, şunları söyledi:

"Sizin kanınız yerde kalmayacak. 32 yoldaşım size söz. Faşistler döktüğü kanda boğulacaklar. DAİŞ çeteleri kazanamayacak. Ey AKP hükümeti İsrail için 'siz öldürmesini iyi bilirsiniz' diyen AKP hükümeti, bizde size buradan çağrı yapıyoruz. Siz 32 canımızı, Suruç'ta aldınız, siz Robovski'de 34 canımızı kopardınız, Diyarbakır'da katliam girişiminde bulundunuz. Siz gezide katliam yaptınız. Siz öldürmesini iyi bilirsiniz. Bizde yaşamayı iyi biliriz. Biz de dostluğu, vefayı iyi biliriz"

Daha sonra söz alan HDP Kocaeli Milletvekili Ali Haydar Konca ise "Sözün bittiği yerdeyiz. Acımız çok büyük. Karanlık cumhuriyetin karanlık güçleri Suruç'ta bir katliam yaptılar" dedi. Konca, "Rojava'daki yeni yaşamdan, birlikte yaşama iradesinden ürken Türkiye Cumhuriyeti devleti ve hükümeti bu ürkekliğini Türkiye içerisinde yeni yaşamı kurmak üzere iş ve gönül birliği yapan çeşitli dinden, dilden ırktan insanların birlikteliğini ve işçi sınıfıyla bütünleşmesini içine sindiremedi. Asıl korktukları budur. O korkular onların eceli olacaktır. Onların sonu olacaktır" diye konuştu.

Törende söz alan HDP Bursa İl Örgütü Eş Başkanı Yüksel Akgün hunharca saldırının olduğu bir ülkede sözden ziyade öfkelerinin olduğunu belirtti. Akgün, "Acımız da öfkemiz de büyük. Biz bu saldıranları iyi biliyoruz. İyi tanıyoruz. şunu da iyi biliyoruz. Onlar ne kadar kötüyse onların karşısında hiçbir karşılık beklemeden, enternasyonalist insanlar var. Türkiye halklarının özgürleşmesi için mücadele edenler var. O İŞİD canileri varsa sarı mekaplılar var. Onlar varsa Rojava var" dedi. Daha sonra konuşan HDP Bursa İl Örgütü Eş Başkanı Kezban Dumru ise "32 canımızı bizden koparıp al. Bu katilamı gerçekleştiren DAİŞ ve Türkiye'deki destekçilerini nefretle kınıyorum ve lanetliyorum" diye konuştu. Nartan Kılıç'ın arkadaşları adına söz alan Güjan Ceylan ise saldırıyı kınayarak, mücadelelerinin süreceğini ifade etti.

Daha sonra törende konuşmaların ardından Ferdane Kılıç ve oğlu Nartan Kılıç'ın tabutları tören alanına alkışlar arasında getirildi.

Abhazya Bayrağı örtülen Ferdane Kılıç'ın tabutunu kadınlar taşırken, Adige ve Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu'na ait bayrak örtülen Nartan Kılıç'ın ise tabutu HDP'liler tarafından taşınarak tören alanına getirildi. Ferdane Kılıç'ın tabutunu taşıyanlar arasında kızı Sinem Kılıç' da yer aldı. HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar'da törene katılarak Metin Kılıç'a taziyede bulundu. Daha sonra anne ve oğlun tabutları cenaze aracına konularak, partililerin oluşturduğu konvoyla birlikte evlerinin bulunduğu merkez Nilüfer İlçesi, Ataevler Mahallesi'ndeki evlerine götürüldü. Acemler mevkiinde cenaze konvoyunun geçişi sırasında seyir halinde olan bir otomobil sürücüsünün bozkurt işareti yapması, kısa süreli gerginlik yaşanmasına neden olurken, polis herhangi bir olayın yaşanmaması için önlem aldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Metin Kılıç Osmangazi Rojava Politika Güncel Haberler

title