Haberler

Bursa Savcısı Kaya: Yeni HSYK Çoğunluğu Temsil Ediyor, 14 Bin Hakim ve Savcıyı Değil

Cnntürk'te Taha Akyol'un sunduğu 'Eğrisi Doğrusu' programına katılan ve yeni yasayı eleştiren HSYK 2'nci Daire Başkanı Nesibe Özer'e Bursa Cumhuriyet Savcısı Özgür Katip Kaya, 'adalet.org' sitesine yazdığı makale ile yanıt verdi.

Cnntürk'te Taha Akyol'un sunduğu 'Eğrisi Doğrusu' programına katılan ve yeni yasayı eleştiren HSYK 2'nci Daire Başkanı Nesibe Özer'e Bursa Cumhuriyet Savcısı Özgür Katip Kaya, 'adalet.org' sitesine yazdığı makale ile yanıt verdi. Savcı Kaya, yeni HSYK'nın çoğunluğu temsil ettiğini ancak hiçbir zaman 14 bin hakim ve savcıyı temsil etmediğini yazarken, "Yargıda adalet sistemi 'Adamına göre' işliyor. HSYK'da atamalar cemaat desteği ve katılımıyla yapılarak yeni gruplaşmalara neden oldu" görüşünü savundu.

CNN Türk'te Taha Akyol'un sunduğu 'Eğrisi Doğrusu' programına katılan HSYK 2'nci Daire Başkanı Nesibe Özer; "2010 yılında yapılan değişikliklere 'Yetmez ama evet' demiştim. Keşke 'Yeterli evet' deseymişiz. Bakan, özel yetkili bakan haline getirilmekte, HSYK ise bakanlığa bağlı bir genel müdürlük haline getirilmektedir" dedi. Bursa'da, 2010 yılında HSYK'ya üyeliği için adaylığını açıklayan ilk isimlerden biri olan Bursa Cumhuriyet Savcısı Özgür Katip Kaya, bu görüşleri 'adalet org' sitesinde yazdığı makalede eleştirdi.

Makalesinde, demokratik hukuk devleti için bağımsız ve tarafsız yargının şart olduğunu vurgulayan Özgür Katip Kaya, şöyle devam etti:

"Demokratik hukuk devleti için bağımsız ve tarafsız yargı şarttır. Bunun için de HSYK bağımsız, tarafsız olması gerekir. Ama 17 Aralık 2010 tarihinden sonra yeni HSYK göreve geldiği günden beri tarafsız olmadığınız yaptığınız işlem ve eylemlerinizden anlaşılmaktadır. Kurulun uygulamadan çok yanlışlarınızı gördük ve yaşadık.Adalet için yaptıklarınız kadar yapmadıklarınız da önemlidir. Yeni HSYK, çoğunluğu temsil edebilir. Ama yargının hiçbir zaman 14 bin hakim ve savcı temsil etmedi. Çünkü, Yeni HSYK, tek bir anlayış hakimdir. Tek bir renk vardır. Yargıda adalet Sistemi adamına göre işliyor. İsimsiz ve sahte isimlerle yapılan ihbarlar sonucu yapılan soruşturmalar Birçok yargı mensubunu mağduriyetini görmediniz. Umursamadınız. Yargıda unvanlı görevlere aynı zihniyeti paylaşanları atamak suretiyle yargıda ayırıma yaptınız. Atamaları cemaat desteği ve katılımıyla yaparak yeni gruplaşmalara neden oldunuz. Mevcut siyasi iktidar, HSYK'nın yapısı 12 Eylül 2010 günü yapılan Anayasa referandumu ile değişmiştir. Siyasilere yönelik tepkiniz siyasilere haksızdır. Siyasiler ayırım yapabilirler ama yargı mensubu asla yapamaz. Boşuna milletin kafasını bulandırmayın. Gerçeklerin önüne engel olmayın. Bu güne kadar hiçbir haksızlığa sesinizi çıkartamadınız. Tüm yetkileri sonuna kadar kulandınız. Şüphelilere tanınan yasal hakları meslektaşlardan esirgediniz."

Bursa Cumhuriyet Savcısı Özgür Katip Kaya, Yeni HSYK'nın yargıyı iyi idare edemediğini, yargıdaki dengelerin belli bir anlayış lehine bozulduğunu kıdem, ehliyet ve liyakat yerine fişlemelerin esas alınmasına anlam veremediklerini, 'Ötekilere' karşı samimi davranmadıklarını yazdı. Kaya, şunları ekledi:

"Müfettişlerin İzmir, Ankara, Afyon, İstanbul kimleri parlattıkları kimleri karattıkları ortadır. Bunu vatan ve adalet için yapmadıklarını da biliyoruz. Eğer tüm haksızlıklara karşı aynı adil duruşu sergileseydiniz. Yargı mensupları hiç sizi yalnız bırakmazdı. Bu nedenle bu güzel açıklamalara inanmıyoruz ve ayırım yapmakta fark yaratan Yeni HSYK güvenmiyoruz. Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı ilkelerini esas alarak, yargı hizmetlerinin adil, hızlı ve etkin bir şekilde yürütülmesini sağlamak amacıyla; hakim ve savcılarla ilgili iş ve işlemlerin; adalet, tarafsızlık, doğruluk, dürüstlük, tutarlılık, eşitlik, ehliyet ve liyakat ilkeleri çerçevesinde yürütülmesini temin etmektir."

Bursa Cumhuriyet Savcısı Özgür Katip Kaya, yeni HSYK'nın yargıya faydadan çok zararı olduğunu da iddia ederken, HSYK'dan seçildikleri günden itibaren güzel laf yerine adil duruşu beklediklerini, yargı mensuplarını fişleyen ve yargıda ayırım yapan müfettişlerden baskı ve tehditlerinden kurtulmak gerektiğini ifade etti. Savcı Kaya, yazısını şöyle sürdürdü:

"Ön yargılı özel görevli tetikçi müfettişlerin taraftar olanların çok vahim yanlışlarının üstü kapatılırken, imha edilecek olanların tüm eksiklikleri ve hataları bulunarak, baskı ve tehditle yönlendirdikleri tanık ifadeleriyle adliyelerdeki yandaşlarla çevirdikleri dolapları bildiğiniz halde mağdurları bir gün çağırıp dinlemediniz. Biz tüm yargı mensuplarının haklarını koruyan, birleştiren bir HSYK istiyoruz ve umut ediyoruz." - Bursa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Taha Akyol Cnn Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emlak Konut THY kura sonuçları açıklandı mı, ne zaman belli olacak? 2024 THY Emlak Konut kura çekilişi sorgulama! 1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024! Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI 2024! 1 Mayıs sözleri neler? 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü sözleri! Anlamlı, kısa ve yeni 1 Mayıs mesajları... Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title