Haberler

Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü Aids'e Karşı Farkındalık Eğitimi Düzenledi

Güncelleme:

Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü Dünya AİDS Günü kapsamında farkındalık oluşturmak amacıyla sağlık personellerine yönelik eğitim düzenledi.

Ördekli Kültür Merkezi'nde gerçekleşen ve konuşmacı olarak Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Yılmaz katıldığı eğitimde sağlık personellerine HIV/AİDS ile ilgili çeşitli bilgiler aktarıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Bursa Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Yunuz Arslan, HIV enfeksiyonunun yayılımını önlemede toplumsal farkındalığın artmasının ve doğru bilgilendirmenin büyük önem taşıdığını belirtti. HIV/AİDS'in tedavisiz bir hastalık olmadığının altını çizen Dr. Arslan, "Hastalıktan tam kurtulmak mümkün değilse de tedavi ile yaşam süresi ve hayat kalitesi arttırılabilir. HIV/AİDS'li hastalar, hastalığın yayılmaması için almaları gereken tedaviyi enfeksiyon hastalıkları poliklinikleri vasıtasıyla düzenli olarak almalı, kontrollerini aksatmamalıdırlar. Toplumumuz HIV/AİDS'den korkmaktan vazgeçip, bilgilenmelidir. Çünkü HIV/AİDS'lileri toplumdan ötelemek için bir sebep bulunmamaktadır" dedi.

Daha sonra kürsüye çıkan Prof. Dr. Emel Yılmaz, HIV enfeksiyonun bağışıklılık sistemini yok ederek, AİDS adı verilen hastalığı yaptığını ifade etti. Hastalığın yüzde 80 ile 85 oranında korunmasız cinsel ilişkiyle geçtiği bilgisini veren Prof. Dr. Yılmaz, "Gerçek tehlikeyi korunmasız, tedbirsiz cinsel ilişki oluşturur. Bunun yanı sıra tek eşliliğe önem verilmelidir. Anne, baba ve öğretmenler, çocukları uyuşturucu ve cinsel ilişki konusunda bilinçlendirmelidir. Yine HİV eşi olanlar mümkünse gebe kalmamalı, değilse de danışmalık almamalılar" şeklinde konuştu.

Çeşitli Sebeplerden Sayı Artıyor

Dünyada 37 milyon civarında AİDS hastası kişinin olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yılmaz, "2015 yılına baktığımızda 2,1 milyon kişinin yeni tanı aldığını ve 1,1 milyon kişinin de hayatını kaybettiğini görüyoruz. Ülkemizde ise 1985 yılında toplam vaka sayısı 3 iken, 2015 yılı sonu itibariyle 11 bin 998 vakaya ulaşmıştır. Ülkemizde HIV/AİDS vakalarının sebeplerine bakarsak, genç nüfusunun fazla olması, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar konusunda bilgilerin kısıtlı olması, damar içi uyuşturucu kullanımının artması gibi nedenleri sıralayabiliriz" ifadelerini kullandı.
Programın bitiminde Bursa Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Yunuz Arslan, Bursa'daki bütünleşik sağlık hizmetlerinin sunumunda Uludağ Üniversitesi'nin her zaman kendilerine destek olduğunu dile getirerek, Prof. Dr. Emel Yılmaz'a çiçek takdim etti.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Ördekli Kültür Merkezi Uludağ Üniversitesi Emel Yılmaz Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title