Haberler

Burdur Gölü'nü 'Lavanta Deresi' Kurtaracak

Su kapasitesinin 3'te 1'ini son 35 yılda kaybeden, Türkiye'nin 7'nci büyük gölü ve 14 Ramsar alanından biri olan Burdur Gölü'nün kurtarılması amacıyla hazırlanan 'Lavanta Deresi Projesi' kapsamında, 670 dekarlık araziye lavanta, kekik ve ada çayı dikildi.

Su kapasitesinin 3'te 1'ini son 35 yılda kaybeden, Türkiye'nin 7'nci büyük gölü ve 14 Ramsar alanından biri olan Burdur Gölü'nün kurtarılması amacıyla hazırlanan 'Lavanta Deresi Projesi' kapsamında, 670 dekarlık araziye lavanta, kekik ve ada çayı dikildi.

Lisinia Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi sorumlusu veteriner hekim Öztürk Sarıca tarafından Yeşilova İlçesi'ne bağlı Akçaköy'de vatandaşları susuz tarıma yönlendirerek, Burdur Gölü'nü besleyen su kaynaklarının kullanımını azaltmak amacıyla Lavanta Deresi Projesi başlatıldı. Proje için tahsis edilen hazine arazisi üzerine lavanta, kekik ve ada çayı dikildi. Etkinliğe, Vali Hasan Kürklü, eşi Nesibe Kürklü, Yeşilova Kaymakamı Necdet Özdemir, protokol üyeleri ve Öztürk Sarıca ile rehabilitasyon merkezi görevlileri katıldı.

'GENÇLERE DE İŞ İMKANI SAĞLAYACAK'

Proje alanını gezerek incelemelerde bulunan Vali Kürklü, lavanta ve benzeri bitkilerin su istemeyen kıraç topraklarda yetiştiğini belirterek, su seviyesinde azalma yaşanan Burdur Gölü'nün kurtarılmasına yönelik algı oluşturmaya çalıştıklarını anlattı. Havzalara su istemeyen ürünlerin ekilmesi durumunda gölün kurtarılabileceğini kaydeden Vali Kürklü, lavanta üretiminin diğer su tüketen bitkilerle kıyaslandığında avantajları olduğunu aktardı. Vali Kürklü, "Lavantadan buğdaya göre 4 kat daha fazla gelir elde ediyorsunuz. Suyu da az kullanarak doğaya katkı sağlıyorsunuz. Lavanta çiçekleri açtığı zaman mükemmel bir görsellik oluşuyor. Proje ayrıca köylerdeki gençlere iş imkanı sağlayacak" dedi.

'AMAÇ SUSUZ TARIM'

Yeşilova Kaymakamı Necdet Özdemir ilçede sulanabilir 7 bin, sulanamayan 23 bin hektar arazi bulunduğunu aktardı. Vatandaşları susuz tarıma yönlendirmeye çalıştıklarını vurgulayan Kaymakam Özdemir, "Vatandaşlar geçmişten gelen alışkanlıklarla buğday ve arpa gibi bitkilerin üretimine yönelmişr. Fazla para kazanamıyorlar. Onları para kazanabilecekleri bu projeye yönlendiriyoruz. Kaymakamlık olarak da projeyi destekliyoruz" diye konuştu.

'DERELER ÖZGÜR AKACAK'

Öztürk Sarıca da projeye geçen yıl kasımda Burdur Gölü'nü kurtarmak ve köylülere susuz tarım yaparak da para kazanılabileceğini göstermek amacıyla başladıklarını söyledi. Lavanta, kekik ve ada çayının susuz yetişebildiğini ve pazar değerinin yüksek olduğunun altını çizen Sarıca, şöyle dedi:

"670 dekar kıraç hazine arazisini kiraladık. Buralarda lavanta, kekik ve ada çayı dikmeye başladık. Projenin ismini 'Lavanta Deresi' koyduk. Önümüzdeki yıllarda daha az su tüketilince dereler özgürce akacak ve Burdur Gölü'nü dolduracak. Burdur Gölü'nün kurtarılması anlamında Lavanta Deresi Projesi'nin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Susuz tarımın Burdur Gölü'nden Salda Gölü'ne kadarki bölgede ilaç kullanmadan buradaki insanlarımıza ekonomik katkı sağlayacağı konusunda hiç kaygım yok. Ayrıca lavanta, kekik ve ada çayının pazar sorunu da yok. Dünya kekik üretiminin yüzde 70'ini Türkiye sağlıyor. Bu bitkileri ilk etapta kuru olarak satmayı düşünüyoruz."

Vali Hasan Kürklü ve eşi Nesibe Kürklü ile diğer protokol üyelerinin dikim yaptığı etkinlikte yaralı halde bulunduktan sonra Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde tedavileri yapılan 4 leylek de doğaya salındı. - Burdur

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Necdet Özdemir Hasan Kürklü Türkiye Burdur Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ünal Aysal kimdir, daha önce GS başkanı oldu mu? Ünal Aysal zengin mi, serveti ne kadar? 2 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 2 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 2 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 2 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 2 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Sasa Obradovic Zeljko Obradovic kardeş mi? Sait Toktaş kimdir? Şehit Piyade Uzman Çavuş Sait nereli, kaç yaşında, memleketi neresi? Cenaze namazı nerede kılınacak? PSG Şampiyonlar Ligi kazandı mı? PSG Şampiyonlar Ligi kupası var mı? PSG - B.Dortmund kaç kaç, maç bitti mi? PSG – B.Dortmund ÖZET – GOLLER izleme linki var mı? Süheyl Batum kimdir? Süheyl Batum zengin mi, serveti ne kadar? FED faiz kararı ne oldu? FED faiz indirdi mi, artırdı mı 1 Mayıs 2024? Ankara'da yarın okullar tatil mi 2 Mayıs Perşembe? Fenerbahçe Beko Monaco maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Fenerbahçe Beko Monaco Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Giresun Belediye Başkanı hangi partiden? Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse kimdir? Al Nassr Al Khaleej maçı ne zaman,sat kaçta? Al Nassr Al Khaleej CANLI izleme linki var mı, Ronaldo oynuyor mu? PSG - B.Dortmund CANLI izleme linki var mı? PSG - B.Dortmund ŞİFRESİZ yayın var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title