Haberler

Bülent Arınç'tan bir seçim çıkışı daha: Erteleme için partiler uzlaşmazsa kaos çıkar

Güncelleme:

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 14 Mayıs'ta yapılacak olan seçimlerin ertelenmesi yönünde çağrı yapan Bülent Arınç, muhalefetin tepkisiyle karşılaşmıştı. Tepkilere yanıt veren Arınç, "Partiler anlaşmazsa gerisini onlar düşünsün. Kaos çıkar, birisi yapmayacaksın diyebilir, öbürü yapacaksın diyebilir. Seçimi yapmakla görevli olan kurum 'Bu bana yetişmez' diyebilir. Sulh hükümlerin en güzelidir. Burada sulh nedir uzlaşmak." dedi.

Eski TBMM Başkanı, AK Parti kurucularından Bülent Arınç Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 14 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimlerin ertelenmesi yönünde bir çağrı yapmıştı.

Arınç, "Devlet bürokrasisinin vatandaşlarımızın yaralarına merhem olmasına odaklanması için seçimlerin ivedilikle ertelenmesi lazım. Bu bir tercih değil zarurettir. Anayasanın 78. maddesini ileri sürerek seçimlerin sadece savaş sebebiyle ertelenmesinin mümkün olduğunu söyleyenlere tek cevap yeterli olacaktır: Evet, bu hüküm var ama anayasalar kutsal metinler değillerdir, hukuki metinlerdir. Yasama organı her zaman anayasa maddesini ilga edebilir, değiştirebilir ve yenisini koyabilir." ifadelerini kullanmıştı.

SEÇİM İÇİN 3 SEÇENEK ÖNGÖRDÜ

Muhalefetin tepki açıklamalarının ardından Arınç, Ankara Masası Gündem Özel yayınında Gazeteci Gürkan Zengin'in konuğu oldu. Seçim için 3 seçenek öngördüğü söyleyen Arınç, "Birincisi seçimlerin ertelenmesi, ikincisi seçimlerin kasımda yapılması, üçüncüsü de tüm siyasi partilerin anlaşabileceği bir tarihte yapılması" dedi.

"BİR PARTİYLE GÖRÜŞTÜYSEM NAMERDİM"

Arınç açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Ben kendim durumdan vazife çıkartırım. Kimseye de bakmam. Ben başka siyasetçilere benzemem. Bu tweeti atmadan önce hiçbir siyasetçiyle başta Cumhurbaşkanı, AK Parti veya bir başka partiyle bir kelime konuşmuşsam namerdim. Ben kimsenin çantasının içinde değilim. Bu benim kendi görüşümdür.

"UZLAŞILMAZSA KAOS ÇIKAR"

Partiler anlaşmazsa gerisini onlar düşünsün. Kaos çıkar, birisi yapmayacaksın diyebilir, öbürü yapacaksın diyebilir. Esas seçimi yapmakla görevli olan kurum bu bana yetişmez diyebilir, çık işin içinden. Mecelle'nin kaidesi… Sulh hükümlerin en güzelidir. Burada sulh nedir uzlaşmak.

"SAVAŞ HALİNDEN BETER BİR ŞART GÖRÜYORUZ"

Partiler anlaşıp seçimlerin daha yakın bir tarihte yapılmasında mutabık kalırlarsa, bunun da şartları oluşmuşsa seçim yapılabilir. 78'inci maddeye göre seçimlerin öne arkaya alınabilmesi savaş haline bağlı, ama biz bu savaş halinden beter bir şart görüyoruz. Seçimlerin yapılamaz olduğunu düşünüyorsak, seçimlerin eylülde yapılacağını düşünüyorsak, eylül diyeceğiz, Meclis kararıyla. Anayasa dışında bu iş olmaz.

"YSK'NIN YETKİSİ BAL GİBİ DE VAR"

YSK'nın seçimleri ertelemek için yetkisi bal gibi var. 79. maddede bunu anlatıyor. Madde 'seçimler yargı organlarının genel yönetimi ve denetimi altında yapılır. Seçimlerin başlamasından bitimine seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğüyle ilgili bütün işlemleri yapma, yaptırma, seçim süresince ve seçimden sonra seçim konularıyla ilgili bütün yolsuzlukları şikayet itirazları inceleme, kesin karara bağlama TBMM'ye bağlama… Başından sonuna kadar Yüksek Seçim Kurulu, uzun bir madde. Herkes açsın okusun. Bal gibi yetkili."

MUHALEFET KARŞI ÇIKMIŞTI

CHP, İYİ Parti ve DEVA Partisi kanadından ilk açıklamasının ardından Arınç'a tepki gelmiş ve yetkililer seçimlerin zamanında yapılması taraftarı olduklarını belirtmişti. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise "Canlarımızı enkazdan kurtarmanın derdindeyiz. Seçimle ilgili herhangi bir şey konuşmayı çok yanlış buluruz." demişti.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Kahramanmaraş Bülent Arınç Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (19)

Erkan :

Ortalığı ne diye karıştırıyorsun hangi çağda yaşıyoruz 1 martta deprem bölgesindeki okullar açılacak o bölgede kalanlar açılan okullarda oy kullanabilir. Başka illere göç edenler de gittikleri yerde oy kullanırlar daha 4 ay var seçimlere.

275
20
yanıtYanıtla
Tarık Arslan:

Ne uzatıyorsunuz. öyle yada böyle gideceksiniz depremle geldiniz depremle gideceksiniz. emir büyük yerden geliyor farkında değiller.

95
25
yanıtYanıtla
nb2664:

Ertelensin seçimler şartlar savaş şartlarının aynısı devlet ağır hasar aldı birde seçim yükü binerse tamamen çöker

12
83
yanıtYanıtla
zübükzade:

devletin hasar aldıgı yok insaanlar hasar aldı

yanıt44
yanıt10
Özgür Dönmez:

Türkiye Cumhuriyeti kabile devleti değil. Anayasa var.. Doğal Afet yaşandı diye seçim iptal edilemez. Her iktidarın keyfine göre görev süreleri uzatılamaz. Seçim yapılır. Devlette devamlılık esastır. Erdoğan'ın verdiği 1 yıllık sözü gelen kim olursa olsun tutmak zorundadır

67
15
yanıtYanıtla
CAN BERK:

Neden emekli bir siyasetçi çıkıp bir olay ile ilgili negatif açıklama yaparak gündem çıkartıyor anlamadım, bu ülkede hükümet var meclis var siyasi partiler var vs ben bilirim siz bilmezsiniz bu böyledir modunda görüş bildirerek ne yapmaya çalışıyor anlamadım

72
4
yanıtYanıtla
Ahmet Say:

Seçimin acilen ertelenmesi lazım insanlar bu durumdayken seçim olmamalı

14
58
yanıtYanıtla
Özgür Dönmez:

Seçim ertelenecekse eğer bu hükümet istifa etmelidir. Seçim hükümeti kurulmalıdır meclisteki partilerin katılımı ile. Aksi takdirde yapılacak bir seçim kabul edilemez

yanıt9
yanıt31
Ahmet Say:

Bu durumda en az seçimin bir yıl ertelenmesi lazım hem cumhurbaşkanımız o şehirleri nasıl bir şehir yaptığını görmemiz için hem halk bu durumdayken seçim olmamalı

15
57
yanıtYanıtla
oguz:

koyun can derdinde kasap et derdinde bizi yönetenlerin yöneteceklerin hali dertleri ugraştıkları

68
3
yanıtYanıtla
Tüm 19 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title