Haberler

Bu Şarkı Suçu ve Suçluyu Övüyor

Psikiyatri Uzmanı Şahut Duran, ‘Bonzai’ şarkısında kullanımı yasak olan bir maddenin açıkça reklamının yapıldığını belirtti.

Düğünlerin vazgeçilmez parçalarından biri olan ‘Bonzai’ şarkısında kullanımı yasak olan bir maddenin açıkça reklamının yapıldığını belirten Türkiye Psikiyatri Derneği Örgütlenme Sekreteri Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Şahut Duran, “Türkiye’de suçu ve suçluyu övmenin yasak olduğunu bildiğimiz bir yasa, bir madde var. Aslında bu Bonzai’nin de buna benzer bir muamele görmesi gerekiyor” dedi.

Son zamanlarda özellikle gençler arasında ölümle sonuçlanan Bonzai kullanımı beraberinde tartışmaları da getiriyor. Devlet tarafından madde hakkında açıklama yapılmaması ve maddeden korunma hakkında yeteri kadar bilgilendirilmemesi, ayrıca düğünlerde yıllardır çalan Bonzai şarkısı ile maddenin övülmesi uzmanlar tarafından tepki çekti.

ŞARKI, SUÇU VE SUÇLUYU ÖVÜYOR

Bonzai şarkısının suçu ve suçluyu öven bir yapıya sahip olduğu için yasa ve maddelerde yer alan kanunlar çerçevesinde bir işlem görmesi gerektiğine vurgu yapan Türkiye Psikiyatri Derneği Örgütlenme Sekreteri Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Şahut Duran, “Bonzai şarkısı aslında eski bir parça. Bonzai’nin oluşturduğu olumsuz etkiler Bonzai’nin tanınmasıyla son dönemlerde ölüm vakaları ve ciddi anlamda bağımlılık yapma etkisinin başlaması daha sonra başladı. Dolayısıyla Bonzai şarkısı, madde ile ilgili çok fazla bir etki oluşturmazken, son dönemde bu maddenin biraz daha normalleşmesi yani legalleşmesine yardımcı olduğunu söyleyebiliriz açıkçası. Türkiye’de suçu ve suçluyu övmenin yasak olduğunu bildiğimiz bir yasa, bir madde var.

Aslında bu Bonzai’nin de buna benzer bir muamele görmesi gerekiyor. Sonuçta bir suç maddesidir, bağımlılık maddesidir. Burada bir müzik parçası, eğlence parçası olarak bir şekilde yayınlanması her yerde söylenmesi bir anlamda bu şekilde bir algı oluşturabilir. İnsanlarda bu parçanın her yerde söylenmesiyle ilgili kafalarda ‘Bonzai her yerde söylenen bir şarkı’, bu maddenin çok fazla sorun oluşturmadığıyla ilgili bir algı da olabilir. Nitekim son yıllarda Bonzai ile ilgili devlet kaynaklarında olsun, birçok yerde Bonzai’nin etkileriyle ilgili herhangi bir açıklama yapılmıyor, bununla ilgili koruma önlemlerinin medyaya yansıdığını göremiyoruz. Bunun muhtemelen maddenin artışına kullanımına sebep olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.

ŞARKIYLA MADDENİN REKLAMI YAPILIYOR

Bonzai şarkısının maddenin reklamı özelliğinde olduğunu vurgulayan Şahut Duran, “Özellikle olumsuz bir etki oluşturabilecek bir reklam. Reklamın iyisi kötüsü olmaz. Sonuçta bir reklamdır hatta olumlu yönde kullanılan bir reklamdır. Şarkı eğlencede kullanılan bir reklam. Televizyonlara bile sıkça çıkıyor. Haber niteliğinde de olsa aslında şuan bizim yaptığımız gibi yine sonuçta reklam oluyor maddenin tanınmasıyla ilgili. Ne kadar az tanınırsa o kadar az kullanılır” dedi.

Bonzai şarkısıyla oynayan herkesin maddeye karşı ilgili olduklarının düşünülmesinin yanlış olduğunu ancak kullanan kesim için maddeye karşı olumlu bir etki oluşturabileceğine dikkat çeken Duran, şunları söyledi: “Parçayı oynayan insanların maddeye karşı olumlu bir etkisi olacağı söylenemez ama kullanan kesim için olumlu bir şey oluşturabilir. Kullanmayanlar için çok fazla parçayla oynadı diye şarkıyı seviyor diye maddeye yakınlık göstereceği anlamına gelmez. Kullanma potansiyeli olan kişiler için kullanma açısında daha olumlu daha etkili olabilir.”

Bonzai kullanımındaki artışı aylık veya haftalık olarak değerlendiremeyeceklerini anlatan Duran, “Bir haftalık ya da bir aylık süreci ele almamak gerekiyor. Biz yıllık olarak da baktığımızda Bonzai’nin yurt genelinde artış gösterdiğini biliyoruz son süreç içerisinde. İnsanlar daha önceleri bu kadar sık gelmiyordu. Bonzai’yi biz nasıl fark ediyoruz? Tahliller veya şunlarla bunlar değil kendi ifadesi üzerine ailenin veya kişinin kullandığını söylemesi üzerine tespit edebiliyoruz. Dolayısıyla sorun yaşadıkları için artık son dönemlerde ve özellikle bu bilgilendirmenin son sürecinde medyada çıkan Bonzai’nin öldürdüğü, çok yabancı madde içerdiği, zehirli maddeler içerdiği ile ilgili basında bunların yer almasıyla birlikte çok ciddi anlamda başvuru sayısı arttı. Aslında bilgilendirmenin de olumlu yönleri oldu. Bu maddenin oluşturduğu etkilerin öğrenilmesiyle birlikte insanlar bu maddeden kurtulmak için daha fazla başvurmaya başladı” şeklinde konuştu.

Bonzai kullanan kişilerin sayısı hakkında bir bilginin olmadığını anlatan Duran, “Eskiden madde kullanımında özellikle esrar kullanımı Türkiye’de çok yaygın kullanılan bir madde bunu biliyoruz ama Bonzai için gelenlerin sayısı, esrardan gönüllü olarak kurtulmak isteyip de tedaviye gelen kişilerden daha fazla olduğunu biliyoruz” dedi.

ERSAN ERDOĞAN-SADIK CANGEL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Psikiyatri Derneği Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 158. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! Metro ne zaman açılıyor? 1 Mayıs otobüs, Marmaray, vapur ve tramvay ücretsiz mi? Gelinim Mutfakta kim birinci oldu, çeyrek altının kim aldı? 1 Mayıs Gelinim Mutfakta kim kazandı? Puan durumu nedir? Mayıs askerlik yerleri ne zaman açıklanacak? 2024 MSB Mayıs askerlik celp ve sevk tarihleri! CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 1 Mayıs altın fiyatları yükseldi mi? Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 1 Mayıs Euro kaç lira? GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (1 Mayıs) Dolar ne kadar oldu? PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi? KPSS BAŞVURULARI 2024! KPSS lisans, ön lisans, ortaöğretim, DHBT sınav ve başvuru tarihleri başladı mı? Başvuru ücreti kaç TL? 1 MAYIS SARAÇHANE SON DAKİKA! Saraçhane'de son durum ne? 1 Mayıs kutlamalarında İstanbul'da yaşananlar… 1 Mayıs'ta Borsa İşlem Görecek mi? Resmi Tatilde Borsa Durumu TV YAYIN AKIŞI 1 MAYIS: Bugün hangi diziler var? Bu akşam hangi diziler ve programlar var? Emlak Konut THY kura sonuçları açıklandı mı, ne zaman belli olacak? 2024 THY Emlak Konut kura çekilişi sorgulama! 1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title