Haberler

Boykotçu Aile Hekimlerine Puan Cezasına Tepki

İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Murat Pala, Halk Sağlığı İzmir İl Müdürü Mehmet Nil Hıdır'ın cumartesi nöbetlerine katılmayan aile hekimlerine ceza puanı verileceği, 100 puana ulaşan hekimin sözleşmenin iptal edileceği yönelik açıklamasına tepki göstererek, "İşe gelmemenin cezası 5 puan. Aile hekiminin 100 puan için 20 ay nöbet tutmaması gerekiyor.

İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Murat Pala, Halk Sağlığı İzmir İl Müdürü Mehmet Nil Hıdır'ın cumartesi nöbetlerine katılmayan aile hekimlerine ceza puanı verileceği, 100 puana ulaşan hekimin sözleşmenin iptal edileceği yönelik açıklamasına tepki göstererek, "İşe gelmemenin cezası 5 puan. Aile hekiminin 100 puan için 20 ay nöbet tutmaması gerekiyor. Sorun nöbette değil. Gönüllülük esasıyla makul hukuksal düzenlemeler yaparak nöbet tutturulabilir" dedi.

İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Murat Pala, İzmir'de bin 196 aile hekimi olduğunu, cumartesi nöbetlerine katılmama oranının yüzde 55'in altına düşmediğini belirterek, bu nöbetlerin acil servislerin yükünü azaltmayacağını öne sürdü. Pala, "Biz hukuki, mali ve özlük hakları yönünden birçok sıkıntı yarattığı için, aile hekimliğinin özüne, ruhuna aykırı olduğu için cumartesi nöbetlerine karşı çıkıyoruz. Bu nöbet için saati 8 liradan ücret tanımlandı. Bu kurumları açık tutacağımız için kurumların giderlerini biz karşılayacağız. İzmir'de nöbete katılmama oranı her hafta doktorlar değiştiği için farklı oluyor. Ancak yüzde 55'in altına düşmedik. Merkezde katılmama oranı yüksek, sadece uzak ilçelerde sorun yaşıyoruz" dedi.

"PERSONELİNİ KORKU ÜZERİNE ÇALIŞTIRAN SİSTEM ÇÖKER"

İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Murat Pala, personelini korku üzerine çalıştıran sistemin çökeceğini öne sürerek, "Bu nöbetlere gidenler de inandığı ve desteklediği için gitmiyor. Gidenlerin tamamı ceza almaktan, soruşturma geçirmekten ve sözleşmenin iptalinden korktuğu için gidiyor. Biz dedik ki kendi personelini korku üzerine çalıştıran bir sistem çöker, etik de değildir. Eğer gönüllülük esasına dayalı bir nöbet konulsaydı kabul olurdu. Bizim görevimiz karar alıp deklere etmek değildir, STK olarak sahadaki arkadaşların fikirlerini toplayıp bir yöne kanalize etmektir. Biz dernek olarak cumartesi günleri aile hekimlerini geziyoruz ama 'neden nöbet tutuyorsunuz' demiyoruz. Neden tutulmaması gerektiğini anlatıyoruz ki bu bizim görevimiz. İzmir'de katılmama oran düşük. Diğer illerde oran daha yüksek. Örneğin İstanbul'da yüzde 80, Gaziantep'te yüzde 97" dedi.

"YILDA 10 BİN HASTA BAKIYORUZ İKİ GÜN DE DİNLENELİM"

İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Murat Pala, işe gitmemenin cezasının 5 puan olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Hukuki olarak inceledik. Mevcut yönetmeliğimize göre işe gelmemenin cezası 5 puan. Yeni bir yönetmelik çıkarır da bu 50 puana çıkarsa o ayrı. Bu durumda 20 kez nöbete gelmemek yani 20 ay işe gitmemekle sözleşme iptal olur. Elbette bu sürdürülebilir bir şey değil. İşlemin iptali için uğraşıyoruz. Sendikalar cumartesi nöbeti için eylem kararı aldı. Sendikanın eylemine katılan hekimin puanı düşürülemez. Bizim amacımız görevden kaçmak değil. Hekimler ücretsiz olarak defin nöbeti tutuyor, adli nöbetler tutuyoruz, küçük ilçelerde personel yetersiz olduğunda aile hekimleri hastanelerde görev yapıyor. Yılda 10 bin hasta muayene ediyoruz. İki gün dinlenme hakkımızın olduğunu düşünüyoruz. Sorun nöbette değil. Gönüllülük esasıyla makul hukuksal düzenlemeler yaparak nöbet tutturulabilir." - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mehmet Nil Hıdır İzmir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title