Haberler

Botan Mağaralarında Şarkılı Sözlü Eğlence

Güncelleme:

Siirt Fıstık ve Doğal İle Buluşma Festivali kapsamında Billoris(Sağlarca) köyü karşısında bulunan kaplıca mağarasında şarkılı sözlü eğlence düzenlendi

Siirt Fıstık ve Doğal İle Buluşma Festivali kapsamında Billoris(Sağlarca) köyü karşısında bulunan kaplıca mağarasında Botan yöresinin dengbêjlerinin dinletisi gerçekleştirildi. Billoris (Sağlarca) köyü kaplıcasında bulunan mağarada ilk kez düzenlenen dengbêj divanında, Hanîfa Silopî, Kurdê, Şexmusê Ekendi, sadullahê Eruhî, Zekiyê Torikî ve Eledinê Xertî Botan töresinin tanımış dengbêjleri söyledikleri kılamlarla konukları oldukça duygulandırdı.

Çok Sayıda vatandaşın yanı sıra Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak, BDP PM Üyesi İzzet Belge, BDP İL Başkanı Mehmet Ata İnan, Kurtalan Belediye Başkanı Necat Yılmaz, HDP İl Yöneticileri, BDP Pervari, Şirvan, Eruh, Baykan Kurtalan ile yöneticileri, Barış Anneleri İnisiyatifi, çok sayıda STK temsilcisi, il genel ve belediye meclis üyeleri katılırken, dengbejler divanı etkinliği yaklaşık 2 saat sürerken, dinletinin sonunda dinletiye katılanlar dengbejler tarafından söylenen hareketli klamlar eşliğinde sona erdi.

Dengbejler dinletisinin sona ermesi ardından kısa bir konuşma yapan Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak, Cumhuriyetin kurulması ile birlikte Kürt halkı ve kültürü üzerinde başlayan yasaklamaların günümüzde geldiğini ifade ederek, anacak Kürt halkının verdiği mücadele sayesinde ve Kürt dengbejlerin tüm yasaklamalara ve baskılara rağmen mağaralarda, dağlarda ve daha sonra yaşadıkları her alanda Kürt tarihinin ve kültürünün en önemli ayaklarından olan dengbejlik kültürünü bugünlere kadar getirdiğini bunda emeği geçen tüm dengbejlere teşekkür ettiğini ve dengbejlerin bu kültürü gelecek nesillere aktarılması için sadece kültürel organizasyonlarda değil her gün geçmişte olduğu gibi evlerde bu sanattı icara etmelerini istedi.

Muhabir: M. Yücel DURAK

Kaynak: Temsilci / Güncel

Selim Sadak Kurtalan Siirt Eruh Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title