Haberler

Bir Kimse Fakir Damadına Zekat Verebilir Ama Gelinine Veremez

Elveren: sağlığı sıhhati yerinde olup niyet etmezsem kefaret gerekmez diyenler hile yapmış olurlar.

Ramazan ayında ilimiz Habib-i Neccar Camii vaizi olarak görevlendirilen Zühdü Elveren Hatay FM'de Ayhan Gümüşsoy ile Ramazan Özel programının canlı yayın konuğu oldu.

Ramazan ayının önemini genel bir şekilde anlatan Elveren "Oruç ibadeti sadece yemek, içmek ve cinsi münasebetten uzak durmak değil, vücudumuzun her azasına dikkat etmemiz daha itina göstermemiz gerekir. Normalde yapılan ibadetlerin karşılığı bire on, bire yetmiş, bir yedi yüz katına kadar artırılarak sevabı verilir yalnız oruçta belirleme yapılmamıştır ama Peygamberimizin bu konuda söylediği çok ümit vericidir. Allaha şöyle der oruç benim için onun sevabını ben vereceğim yemesini içmesini şehvi ihtiyacı ve uyumayı benim hatırım için terk edenin sevabını sınırsız bir şekilde takdim edeceğini bize bildiriliyor.

Oruç tutanın ağız kokusu Allah katında misk kokusundan daha güzeldir diyen Elveren insanların bir konuda büyük hata yaptıklarını hatırlatarak şöyle konuştu. "Bazı kardeşlerimiz niyet etmezsem bana kefaret gerekmez sadece günü gününü kaza ederim diyerek o günkü oruncu yiyorlar. Bu duruma düşmekten Allah Resulü bizi sakındırıyor ve bu konuda peygamberimiz buyuruyor ki, kim ki Ramazan ayı içerisinde her hangi bir özür mazereti, hastalığı olmadan orucunu yerse bu kişi bütün günlerini oruçlu geçirse dahi hiç biri onun yerini tutmaz. Sağlığı sıhhati yerinde olup bu duruma meyledenler bir hile-i şeriye yapmış olduklarını söyledi. Dinde şeriatta hile olmaz her şey şeffaftır apaçıktır. Bu gibi bir kolaycılığa kaçmak pek Müslümanca ve ahlaki olmayan bir davranış olur dedi.

İşverenler içinde Peygamberimizin işçilerine ramazan ayında merhamet göstermeleri, işlerini hafifletme konusunda tavsiyesini de hatırlatan Zühdü Elveren bu davranış Ramazanın ruhuna uygun davranış olacağını belirtti.

İhtiyarlamış, yürüyemeyen, oruç tutamayacak kadar yaşlı olanlar, tutamadıkları güne karışık, bu ay Ramazan 29 gün olduğu için fitreyi 29 ile çarpıp bunu vermeleri gerekiyor, bunu vermeyecek kadar fakir olanlarda bunu vermezlerse olur dedi.

Kadir gecesinin öneminde değinine Elveren Kadir gecesini değerlendirenlerin 83 yıl gibi ibadet etmiş gibi sevaba kavuşacağını, peygamberimizin bir Hadisi Şerifte kim Kadir gecesine inanarak sevabını Allah'tan bekleyerek onun rızası için ibadetle geçirirse geçmiş günahları bağışlanır buyurmuştur.

Ramazan ayını da aynı şekilde değerlendirenler, adabına uygun olarak kılınan teravih namazları da geçmiş günahlara ve Ramazanın diğer Ramazana kadar işledikleri küçük günahlara kefaret olunacağını ifade eden Elveren yalan söylemeyi de terk etmeyenin Allah onun oruç tutmasına değer vermez ve arzu edilen sevaba da kavuşamayacağını söyledi.

Bazı fıkhi soruları da yönelten program sunucusu Ayhan Gümüşsoy'un sorularını içtenlikle cevaplayan Elveren Oruçlu iken boğaza bir şey kaçmadıktan sonra misvak ve diş fırçası kullanılabileceğini söyledi. Şafi mezhebinde ağız kokusu Allah katında misk kokusundan daha güzel olduğu için öğleden sonra misvak kullanmak mekruhtur diyen Elveren, açlıktan, çok konuşmaktan ve susuzluktan dolayı oluşan ağız kokusu Allah'a hoş gelen bir kokuyu olduğu için toplumda rahatsızlık verecek pozisyonda değilseniz bu kokuyu gidermemek daha uygundur dedi.

Fitre ve zekât konusuna da Vaiz Zühdü Elveren Bir kimse annesine-babasına, dedesine-ninesine, erkek ve kız çocuklarına fitre veremeyeceğini hatırlatarak damat ve gelinle ilgili olarak ta fakir damat'a fitre zekât verilebilir ama fakir geline zekât fitre verilemeyeceğini vurguladı.

Son olarak Peygamberimiz Ramazandan sonra 6 gün şevval orucu tutanın tüm yılını oruç tutmuş gibi sevaba kavuşacağını söyledi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title