Haberler

"Beyoğlu'nu Kuran Sultan II. Beyazıt Han Sempozyumu"

Güncelleme:

Sempozyumda yurtiçinden ve yurtdışından 24 tarihçi ve akademisyen tebliğler sunacak.

Beyoğlu'nu Kuran Sultan 2. Beyazıt Han Sempozyumu Başladı

Beyoğlu Belediyesi'nin ev sahipliğinde, Galatasaray Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Topkapı Sarayı Müzesi ve Kültür Kenti Vakfı işbirliğiyle 19-20 Aralık 2012 tarihinde düzenlenecek "Beyoğlu'nu Kuran Sultan II. Beyazıt Han Sempozyumu" başladı. Sempozyumda yurtiçinden ve yurtdışından 24 tarihçi ve akademisyen tebliğler sunacak.

Osmanlı İmparatorluğu'nun kurumsallaşmasını sağlayan, şehircilik ve kültür alanında birçok eseri hayata geçiren ve Beyoğlu'nun temellerini atan Sultan II. Beyazıt Han ölümünün 500'üncü yılında sempozyumla ve bir dizi etkinlikle anılıyor. Beyoğlu Belediyesi'nin ev sahipliğinde, Galatasaray Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Topkapı Sarayı Müzesi ve Kültür Kenti Vakfı işbirliğiyle 19-20 Aralık 2012 tarihinde düzenlenen "Beyoğlu'nu Kuran Sultan II. Beyazıt Han Sempozyumu" başladı.

Sultan II. Beyazıt tarafından kurulan, önce Enderun, sonra Sultanî ve sonra lise olarak Türkiye'nin kültürel mirasının ve değişim içerisindeki sürekliliğinin simgesi olan Galatasaray Lisesi'nde gerçekleşti. Açılışa, Beyoğlu Kaymakamı Osman Ekşi, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Doç. Dr. Haluk Dursun, Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ethem Tolga, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yalçın Karayağız, ilçe protokolü, çok sayıda tarihçi ve akademisyen katıldı.

Başkan Demircan: Beyoğlu'nu Ayakta Tutan Sütunlar Sultan 2. Beyazıt'a Ait

Açılışta konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Beyoğlu'nu besleyen bütün damarların kaynağında, Sultan 2. Beyazıt Han olduğunu söyledi. "Beyoğlu'nu ayakta tutan sütunların Sultan 2. Beyazıt Han'a ait olduğunu belirten Demircan, "Beyoğlu'nu geleceğe taşıyacak güç bu sütunlarda saklı. Bu nedenle, Sempozyumun alt başlığını "Beyoğlu'nu Kuran sultan Beyazıt-ı Veli Han" olarak belirledik. Lider ülke Türkiye vizyonu içinde Beyoğlu'nun geleceğini kurarken, Sultan II. Beyazıt Han'dan faydalanacağımız, üstü tozlanmış bir irfan olduğuna inanıyoruz. Geçmişi olmayanın, geleceği tartışmalıdır. Paydaşlarımızla birlikte düzenlediğimiz bu sempozyumla, şehrimizi yeniden kurarken, mimarlarımızın, mühendislerimizin, şehir planlamacılarımızın şehri kuran iradeyle ilişkisini güçlendirmek istiyoruz. II.Beyazıt'a doğru yapacağımız, bilimsel bir yolculuğun, milli yolculuğumuz, bu milli yolculuk içinde, şehircilik ve özellikle Beyoğlu'nun dönüşümü yolculuğunda, bize ışık tutacağına inanıyoruz. Lider Türkiye'ye layık olmak için başlattığımız, kentsel dönüşümün de dahil olduğu büyük dönüşüm çabalarımızda bu ışığa ihtiyacımız var" dedi.

Rektörler "Sempozyum Vefa Borcudur" Dedi

Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ethem Tolga, II. Beyazıt Han'ın Osmanlı İmparatorluğu'nun kurumlaşmasının baş mimarı olduğunu belirterek şunları söyledi; "II. Beyazıt Han şehirleşme, belediyecilik, yeni donanmanın kurulması, vakıfların ve Galatasaray Enderunu'nun kurulması gibi önemli konularda öncülük yapmıştır. 500.ölüm yıldönümünde II.Beyazıt'ı anmak tüm Türk Milleti'nin olduğu kadar Galatasaraylıların da vefa borcudur. Bu borcu ödemek için bu sempozyumu düzenlemiş bulunuyoruz. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yalçın Karayağız II. Beyazıt Han'ın hayatına ve dönemine kısa bir yolculuk yaptırdığı konuşmasında, " II. Beyazıt mecbur olmadıkça savaştan uzak kalmaya dikkat etmiş, ülke yönetimine verdiği önem nedeniyle de çoğunlukla İstanbul'da kalmayı tercih etmiştir. Bu önemli padişahın sempozyumunu düzenlemek bizim için onurdur" dedi.

Sultan'ın Eserleri ve Kostümlerinden Oluşan Sergi Galatasaray'da Açıldı

Galatasaray Lisesi'ndeki tören sonrası önemli bir serginin açılışına geçildi. Sultan II. Beyazıt Han'ı daha yakından tanımamıza olanak sağlayacak sempozyum kapsamında iki önemli sergi biri olan "II. Beyazıt Dönemi Mimari ve Yaşam Fotoğraf ve Kostüm Sergisi" İstiklal caddesi üzerinde Galatasaray Lisesi karşısındaki Galatasaray Üniversitesi Kültür ve Sanat Merkezi'nde açıldı. Tunç Bilge'nin II. Beyazıt dönemi eserlerini fotoğrafladığı sergi sultan tarafından yürütülen bir kentleşme ve bayındırlık projesini gözler önüne seriyor. Sergi 30 Aralık 2012 tarihine kadar açık kalacak.

Oturumlar Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde

Türkiye'nin gündemindeki kentsel dönüşüme ışık tutacak sempozyumun oturumları 20 Aralık Perşembe günü Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde gerçekleşecek. Saat 10.00'da başlayacak ve tüm gün sürecek oturumlarda yurtiçinden ve yurtdışından 24 tarihçi ve akademisyen tebliğler sunacak. Dört başlık altında gerçekleşecek oturumların başlıkları "II. Beyazıt Döneminin Tarihsel ve Güncel Önemi", "II. Beyazıt Döneminde Siyaset, Strateji ve Dış Politika"," II. Beyazıt Döneminde Şehircilik, Mimari ve Kurumlar", "II. Beyazıt Döneminde Kültür Sanat ve Eğitim."

Kaynak: Bültenler / Güncel

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Galatasaray Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title