Haberler

Belediye Şirketlerinde 2 Milyon Lira 'huzur Hakkı'

Adana Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı 'BİT' olarak nitelendirilen 'Belediye İktisadi Teşebbüsleri' şirketlerinde yönetim ve denetim kurulu üyelerine ödenen ve 'Huzur hakkı' olarak tanımlanan aylık ücretler yeniden gündeme geldi.

Adana Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı 'BİT' olarak nitelendirilen 'Belediye İktisadi Teşebbüsleri' şirketlerinde yönetim ve denetim kurulu üyelerine ödenen ve 'Huzur hakkı' olarak tanımlanan aylık ücretler yeniden gündeme geldi.

Görevden alınan Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak döneminde yüksek huzur hakkı ödemeleri yapılması, ardından belediye meclis üyelerinin bu kurullarda görev alması ile yaklaşık aynı rakamların ödenmesinin ardından, son 2 ayda yapılan genel kurullarda seçilen çoğu belediye bürokratı ve oda başkanlarına da 2- 3 bin TL aylık ödenecek. Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı şirketlerde bir yılda ödenecek 'Huzur hakkı' toplamı 2 milyon TL'ye yaklaşıyor.

YENİ YÖNETİCİLER

Halen tutuklu olan Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Mustafa Tuncel ve bağımsız Başkan Vekili Zihni Aldırmaz'ın yönetimi devraldığı 2 yıl kadar önce, 5 ayrı belediye şirketinde görevlendirilen ve ücret almaları nedeniyle eleştirilen belediye meclis üyelerinin tasfiyesinin ardından, bu şirketlerdeki yönetim ve denetim kurulu üyeleri yeniden belirlendi. Çufaş, Altınkoza, İmar A.Ş, Beldetaş ve Ulaşım A.Ş.'de aylık 2-3'er bin lira arasında 'huzur hakkı' alacak isimler, bürokratlar ve meslek odaları yöneticilerinden oluştu. Belediye şirketlerinin yönetim ve denetim kurullarında yer alan 58 kişiye ödenecek huzur hakkı miktarı aylık 164 bin lirayı bulacak. Adana Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Kaşif Barut, belediyedeki maaşının yanı sıra Çufaş ve İmar A.Ş.'den 3'er bin lira huzur hakkı alarak, bu listenin en önüne yerleşti.

ÇUFAŞ'DA KİMLER VAR?

Çukurova Fuarcılık Anonim Şirketi (Çufaş) yönetiminde Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Adana Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Kaşif Barut, Ticaret Odası Başkanı Ali Gizer, Adana Sanayi Odası Başkanı Sadi Sürenkök, Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan, Ticaret Borsası Meclis Başkanı Şahin Bilgiç, Esnaf Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Kazım Barışık, Ticaret Odası Meclis Başkanı Behiç Pakyürek yer aldı. Bu üyelerin alacağı 'Huzur hakkı' tutarı aylık 3'er bin lira olarak kararlaştırıldı. Aynı şirketin Denetim Kurulu'nda gösterilen Adana Defterdarı Tamer Utkucu, Gençlik ve Spor İl Müdürü Fazlı Bayram Hadi ve Adana Büyükşehir Belediyesi Özel Kalem Müdürü Bahadır Dinçer'e de aylık 3 bin lira huzur hakkı takdir edildi. Çufaş'ta yönetim ve denetim kurullarına dağıtılacak yıllık huzur hakkı toplam 504 bin lira olacak.

İMAR A.Ş.'DE KİMLER VAR?

Yeni Adana İmar İnşaat Anonim Şirketi'nde (İmar A.Ş.) yönetim ve denetim kurulu ise belediye bürokratları ağırlıklı oluştu. Aylık 3'er bin lira 'huzur hakkı' alacak isimler şöyle:

"Ahmet Özlü, Yalçın Erdoğan, Ferat Yüksel, Haluk Sezen, Avukat Yusuf Akıncı, Genel Sekreter Vekili Kaşif Barut, Özlem Hilal, Nezihe Tümay Keskin, Yavuz Can ve Kazım Küçüksoy."

İmar A.Ş.'de yönetim ve denetim kurullarındaki isimlerin yıllık maliyeti 360 bin lira olacak. Avukat Yusuf Akıncı, Aytaç Durak'ın görevden uzaklaştırılması ardından Yüreğir Belediye Başkanı AK Parti'li Mahmut Çelikcan'ın seçildiği başkan vekilliği seçiminin iptali için dava açan isim olarak anımsanıyor. Çelikcan görevden çekilmek zorunda kalınca, Zihni Aldırmaz MHP'nin adayı olarak seçimi kazanmıştı.

Altınkoza Kültür Sanat ve Turizm Hizmetleri Anonim Şirketi'nde de yönetim ve denetim kurulları için 3'er bin lira aylık huzur hakkı verilmesi kararlaştırıldı. Bürokrat ağırlıklı yönetim ve denetim kurulları Mustafa Hakan Aslan, Mustafa Yüksel Güleç, İl Kültür ve Turizm Müdürü Osman Arık, Zafer Baylan, İsmail Timuçin, Güllü Bakır, Ahmet Bakır, Bekir Uçar, Avukat Mehmet Ataş, Ünal Perçin, Ayhan Hürtaş, Ozan Aksu, Ahmet Karahan ve İzzet Özer'den oluştu. Altınkoza'da huzur hakkı ödemesi yıllık 504 bin lirayı bulacak.

Büyükşehir Belediyesi'nin yıllarca 'tabela şirket' olarak anılan Belde Sağlık Sanayi ve Ticaret A. Ş.'de de yönetim ve denetim kurulları belediyenin bürokratları ve danışmaları ağırlıklı oluştu. Turgay Bilgin, Nermin Akray, Salih Gökçe, Nurettin Yılmaz, Semra Sakar, Hasan Uzun, Hüsnü Murat Sertdemirel, Figen Dur, Şahabettin Canımoğlu ve Cemalettin Kaya, bu şirketten aylık 3'er bin lira 'huzur hakkı' alacak. Yıllık ödenecek rakım 360 bin lira olacak.

'EN AZ HUZUR HAKKI' ULAŞIM A.Ş.'DE

Adana Metrosu'nun faaliyete geçmesinin ardından kurulan Adana Ulaşım Organizasyon Turizm Ziraat, Su ve Su Tesisleri, Gıda ve Et Ürünleri, Temizlik Hizmetleri Ticaret A.Ş.'de yönetim ve denetim kurulu üyeleri diğer şirketlere göre 1000'er lira daha az huzur hakkı alacak. Bu şirkette de belediye bürokratları çoğunluğu oluşturdu. Buna göre Tuncer Akdoğan, Mahmut Çolak, Arif Yıldızcan, Adil Deveci, Kenan Gündoğdu, Selçuk Özkök, Uğur Tuncel, Adnan Karakaya, Muzaffer Durmuş, Bülent Şevki Özveren'e aylık 2'şer bin lira ödeme yapılacak. Ulaşım A.Ş.'de yıllık huzur hakkı ödemesi toplam 240 bin lirayı bulacak.

Şirketlere deneyimlerini aktaracak olan yönetim ve denetim kurulu üyeleri ayda en çok 2, genellikle 1 kez düzenlenen toplantılara katılıyor. Bu şirketlerde 'Huzur hakkı' ödemesi genel kurullarda kararlaştırılabildiği için, kısıtlama bulunmuyor ve daha çok bürokratların maaşlarına katkı için bu görevlendirmeler yapılıyor. Belediye Meclis üyelerinin bu kurullarda görev alması ile denetim görevlerinin tartışılabileceği gündeme gelince CHP'de bazı gruplar bu uygulamalara karşı çıkmış, ardından da meclis üyelerin yönetim ve denetim kurulu üyeliklerden uzaklaştırılmıştı.

Şimdi de, işlevi ya da kârı olmayan şirketlerde yılda toplam 2 milyon lira 'Huzur hakkı' ödenmesi tartışılmaya başlandı. - Adıyaman

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title