Haberler

"Beklenen Deprem 2014'te Olabilir"

Güncelleme:

Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara'ya göre Marmara Denizi'nde beklenen deprem 2014'te meydana gelebilir.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğretim üyesi Prof. Dr. Naci Görür'ün İstanbul'daki depremin 2016'da olacağına ilişkin öngörüsüne, Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara'dan destek geldi. Prof. Dr. Işıkara, hesaplarına göre Marmara Denizi'nde beklenen depremin, 2014'te meydana gelme olasılığının olduğunu söyledi.

Türk Kızılayı Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Türk Kızılayı'nın yürüttüğü Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi kapsamında Afyonkarahisar'da verilen seminere katıldı. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'ndeki seminerden önce basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Işıkara, Marmara Denizi'nde beklenen depremin 2014'te olabileceğini kaydetti. Prof. Dr. Işıkara, "Bilim, bir depremin nerede olabileceğini söylüyor. Ne zaman olacağını söyleyemiyor" dedi.

DEPREMİN OLASILIK FONKSİYONLARI

Depremin ne zaman olacağını söylemenin kolay olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Işıkara, bu tarihin kesin olarak bilinemeyeceğine işaret etti. Buna rağmen, depremin ne zaman olabileceği konusunda olasılık fonksiyonlarıyla yaklaşımlar bulunduğuna değinen Prof. Dr. Işıkara, "Benim kullandığım fonksiyona göre Marmara'da tarihsel dönemde olan depremleri nazara aldığımız zaman 2 bin yıllık süre içinde 2014, potansiyel Marmara Depremi'nin en fazla olma olasılığının olduğu yılı gösteriyor" diye konuştu.

Depremle ilgili olasılık hesaplarında yanılma payı da olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Işıkara, "Olasılık diyoruz. Olma olasılığı varken, olmama olasılığı da var. Diyelim ki 2014'te olmadı, o zaman 2015, 2016, 2017, 2025'e kadar giden süreç içerisinde olma olasılığı gittikçe yükseliyor demektir. Verilen 2016 tarihi bir ölçüde benim verdiğim tarihle örtüşüyor. Aklın yolu birdir" dedi.

DEVLET ÜZERİNE DÜŞENİ YAPTI, SIRA VATANDAŞTA

Devletin depremle ilgili üzerine düşen görevleri yerine getirdiğini hatırlatan Prof. Dr. Işıkara, vatandaşın da aynı bilinçle hareket etmesi gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Işıkara, şöyle devam etti:

"Devlet üzerine düşeni yapmış. Viyadükler, asma köprüler, bağlantı köprü ayakları bunlar güçlendirilmiş. İstanbul'da Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nü kapattılar, bir ölçüde güçlendirme de yapılıyor. Kamu kurum binaları güçlendirilmiş, okullar, güçlendirilmiş. Hastanelerdeki güçlendirmelere yeni başlanmış. Burada mühim olan, biz sade vatandaşların üzerine düşen görev. Biz, üzerimize düşeni yapmıyoruz. Bugün burada olmamın nedeni de Türk Kızılayı'nın başlatmış olduğu Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi'dir. Kızılay Şube Başkanımızın koordinatörlüğünde, Afyonkarahisar'daki öğretmenleri, din adamlarını, muhtarları, toplum destekli polisleri örgütleyerek, mahalle düzeyinde depreme hazır, depreme dayanıklı, deprem bilinci yüksek bir toplum yaratmak istiyoruz."

DEPREM BÖLGELERİ 3'E İNDİRİLECEK

Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü'nün Türkiye'nin yeni fay haritasını çıkarmasına ilişkin soruyu da yanıtlayan Prof.Dr. Işıkara, şöyle devam etti:

"Yeni diri fay hatları Türkiye'nin depremselliğini ortaya çıkardı. Bu depremsellik MTA'nın açıkladığı haritayla örtüşüyor. Türkiye'de 5 bölge olarak belirtilen deprem bölgeleri haritası, bana göre 3 bölgeye düşecek. 3'üncü derecede deprem bölgesi olan yerler 2'nci derecede olacak. 4 ve 5'inci derecede olan yerler 3'üncü derecede olacak. Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğu gerçeğinin bundan daha çıplak bir göstergesi yok diye düşünüyorum."

Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, daha sonra İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü konferans salonundaki seminere geçti. Afyonkarahisar'ın bir deprem bölgesi olduğunu vurgulayan Prof.Dr. Işıkara, depremlerin büyüklüklerine göre, belirli periyotlarla tekrarlandığının altını çizdi.

Türk Kızılayı Afyonkarahisar İl Temsilcisi İsmail Danıştekin ile Türk Kızılayı Eğitim Yönetimi Müdürü Funda Gülay Ünal'ın da konuşma yaptığı seminere, Vali Yardımcısı Akgün Corav, Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan ile daire müdürleri katıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Marmara Denizi Türk Kızılayı Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title