Haberler

Başbakan Erdoğan Aleviler'in İftarına Katıldı

Başbakan Erdoğan'ın da Katıldığı Aleviler'in İftar Yemeğine Kabine Üyeleri ve AK Parti Milletvekilleri Yoğun İlgi Gösterdi. Kerbela Şehitlerine Ağıt Mersiyesi Milletvekillerini Duygulandırdı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı Aleviler'in iftar yemeği başladı. İftar yemeğine kabine üyeleri ve AK Parti milletvekilleri yoğun ilgi gösterdi. Yemek öncesinde çalınan Kerbela Şehitlerine Ağıt Mersiyesi Aydın Milletvekili Atilla Koç başta olmak üzere bazı milletvekillerini duygulandırdı.

AK Parti'nin Alevi açılımının ilk adımı olarak görülen ve Abdal Musa Vakfı tarafından organize edilen iftar yemeği başladı. Başbakan Erdoğan'ın Alevilik konularında danışmanlığını da üstlenen AK Parti İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu'nun girişimiyle Bilkent Otel'de düzenlenen iftar yemeğine Alevi örgütlerinin katılımı az oldu. İftar yemeğine 279 Alevi örgütünden sadece 6'sı katıldı. Yemeğe kabine üyeleri de yoğun ilgi gösterdi. Yemeğe Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları Cemil Çiçek ve Hayati

Yazıcı, Devlet Bakanları Mehmet Aydın ve Sait Yazıcıoğlu, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'ın yanı sıra çok sayıda milletvekili katıldı. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu iftar yemeğine cübbesi ile gelirken, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan ve Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Yusuf Halaçoğlu da yemekte hazır bulundu.

EMİNE ERDOĞAN KATILMADI

Başbakan Erdoğan, iftar yemeğine gelişinde AK Parti'nin Alevi kökenli milletvekilleri İbrahim Yiğit ve Reha Çamuroğlu tarafından karşılandı. İftar yemeğinin onur konuğu olan Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ise davete katılmadı. Hazreti Ali ve Atatürk posterlerinin yanında Türk bayrağının asıldığı salonda, yemek öncesinde Ehl-i Beyt ağırlıklı mersiyeler çalındı. Kerbela Şehitlerine Ağıt Mersiyesi çalınırken Atilla Koç başta olmak üzere çok sayıda milletvekilinin ağladığı görüldü. Alevi inancına göre

su ve etin yasak olduğu iftar yemeği sırasında bıçak kullanılmadı. Ancak isteyen davetlilere su ikramı yapıldı. Başbakan Erdoğan'ın içecek olarak portakal suyunu tercih ettiği görüldü. Alevilik'te matem ayı kabul edilen Muharrem'de verilen iftar yemeğinde, Başbakan'ın oruç tutmadığı öğrenildi. Ancak Erdoğan hassasiyet göstererek oruç tutanların iftarını açmasının ardından yemeğe başladı. Davete katılan Devlet Bakanı Yazıcıoğlu ve Ankara Milletvekili Salih Kapusuz'un ise oruç tuttuğu bildirildi.

ALEVİ DEDESİNDEN YEMEK DUASI

Yemek öncesinde Malatya Hacı Bektaş-ı Veli Derneği Başkanı Hasan Meşeli, birlik ve beraberlik mesajı içeren bir yemek duası yaptı. Meşeli, duasında, "Birlik beraberliğimiz bozulmasın. Birliğimizi bozanları Allah ıslah etsin. Edemiyorsa rezil rüsva etsin" dedi. Başbakan Erdoğan ve katılımcılar duaya ellerini açarak eşlik etti.

Bektaşi eserleri ve Kutsi Ergüner'in eserlerinin dinlendiği yemeğin ardından Başbakan Erdoğan, İbrahim Yiğit ve Reha Çamuroğlu birer konuşma yapacak.

Öte yandan, Alevi inancına göre şekillenen menüde yas tutulduğundan dolayı su, hayvansal ürün bulunmadı. Alevi geleneklerinde Muharrem orucunda bıçağa el sürülmemesi nedeniyle iftar sofrasında bıçak da bulunmadı. Kerbela Şehitleri'nin çektikleri susuzluğu hissetmek için su içilmemesi nedeniyle masada su yerine hoşaf yer aldı. Davetlilere iftariyelik tabağı, mercimek çorbası, ekşi soslu peynirli su böreği, pilav eşliğinde sebzeli türlü, hoşaf, vişne soslu dondurmalı kazandibi ikram edildi.

(DA-MÜG-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

title