Haberler

Baş: Malatya, Ebru Gibi İşlenmiş

Güncelleme:

Nimet Baş, Malatya'nın üzerinde çok çalışılmış bir bölge olduğunu ifade etti.

28 Şubat Süreci ve Malatya konulu Panele Katılan Nimet Baş,

Malatya, Bütün Farklılıkları Bünyesinde Barındıran Ebru Gibi İşlenmiş Bir Şehir

X- Belediye Başkanı Ahmet Çakır, "Malatya'yı daha canlı ve yaşanabilir bir şehir haline dönüştürmek için sosyal ve kültürel faaliyetlere büyük önem veriyoruz."

X- TBMM Darbeleri ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Başkanı Nimet Baş: "Malatya, üzerinde çok çalışılmış bir bölge. Burada çok prova yapılmış, kendilerine çok uygun bir zemin olduğunu düşünmüşler. Toplumsal mühendislik açısından Malatya'yı çok uygun bir bölge olarak ilan etmiş ve müsait ortamı oluşturmuşlardır."

Malatya Belediyesi tarafından, 2013 yılı kültürel etkinlikleri kapsamında düzenlenen "28 Şubat Süreci ve Malatya" konulu panele yoğun ilgi gösterildi.

8 Şubat 2013 Cuma günü Belediye Konferans Salonunda gerçekleştirilen panele, TBMM Darbeleri ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Başkanı Nimet Baş, Malatya Milletvekilleri Öznur Çalık, Mustafa Şahin, Ak Parti Malatya eski Milletvekili İhsan Koca, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Cumhuriyet Başsavcı vekili Şehmuz Şad, Baro Başkanı Eyüp Kutlubay, Ak Parti İl Başkanı Bülent Tüfenkçi, İl Genel Meclis Başkanı Naci Şavata, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut, Belde Belediye Başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Belediye Meclis Üyeleri, Belediye Başkan Yardımcıları ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Çakır: Sosyal ve kültürel çalışmalara büyük önem veriyoruz.

Panelin açış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Malatya Belediyesi olarak şehrin imar, altyapı ve fiziki yapılanması noktasında geleceğe yönelik ciddi projeler ürettiklerini belirterek, "Bunun yanında şehrimizi daha canlı ve yaşanabilir bir şehir haline dönüştürmek için sosyal ve kültürel faaliyetlere de büyük önem veriyoruz. Biraz önce sosyal ve kültürel alanda yapmış olduğumuz bazı çalışmalar slayt eşliğinde sunuldu.  Bu çalışmaların yanında düzenlemiş olduğumuz Konferans ve Panellerle de Malatya'yı gündemde tutmaya çalışıyoruz.

Şu anda Türkiye'nin önemli gündem maddelerinden biri de Darbe Komisyonu'nun yapmış olduğu çalışmalardır. Bu panelden bizlerin ve vatandaşlarımızın son derece istifade edeceğine inanıyorum" dedi.

Nimet Baş: Darbecilerin en büyük başarısı, toplumu darbenin gerekliliğine ve şartların olgunlaştığına ikna etmesiydi,

Her darbe öncesi toplumun birbirine düşürüldüğünü belirten TBMM Darbeleri ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Başkanı Nimet Baş, "Darbeciler, ülkenin terör ortamına sürüklendiğini, anarşi ortamına sürüklendiğini, kardeşin kardeşi katlettiğini, herkesin birbirine düşman olduğunu, siyasilerin ülkeyi yönetmekten aciz olduklarını, dolayısıyla toplumu,  ülkeyi en iyi şekilde yönetebileceklerine ve kanı durdurabileceklerine ikna ettiler. Darbecilerin en büyük başarısı, toplumu psikolojik açıdan darbenin gerekliliğine ve şartların olgunlaştığına ikna etmesiydi." dedi.

Nimet Baş: Malatya, üzerinde çok çalışılmış bir bölge.

Komisyon Başkanı Nimet Baş,  "Dönemin Belediye Başkanı Hamit Fendoğlu'na bomba Ankara'dan gönderildi. Fendoğlu, iki torunu ve geliniyle birlikte ilk büyük faili meçhul suikasta kurban gitti. Bu olay, faili meçhul cinayetlerin ilki ve başlangıcıydı. Neden? Çünkü Türkiye 12 Eylül darbesine hazırlanıyordu. Malatya Belediye Başkanı neyi temsil ediyordu?  Büyük ittifakı temsil ediyordu. O bomba paketi kendisine Ankara'dan gönderilmişti. Paketin üzerinde bir isim vardı Kasım Önal. Kasım Önal kim 1960 darbesinde Yassı Ada da Hamido ile birlikte hapishanede aynı koğuşta yatmış bir isimdi. Bomba paketinin üzerine herhangi bir isim yazılmıyor. Yassı Ada'daki koğuş arkadaşının ismi yazılıyor. Sadece bir siyasi cinayet işlenmiyor. Bir tarih inşa ediliyor. Bombalı paketin üzerine bir dostunun adını yazan kişi, belli ki onun hakkında çok fazla şey biliyor.

Yassı Ada'dan bugünlere gelen fikri bir takip var. Malatya, üzerinde çok çalışılmış bir bölge. Burada çok prova yapılmış. Burada darbeciler, kendilerine çok uygun bir zemin olduğunu düşünmüşler. Toplumsal mühendislik açısından Malatya'yı çok uygun bir bölge olarak ilan etmiş ve müsait ortamı oluşturmuşlar. Peki, bu şehrin özelliği ne Malatya, politik bilinci yüksek bir şehir ve o yüzden seçilmiş. Aynı zamanda Türkiye'nin bütün farklılıklarını bünyesinde barındırıyor. Bunun yanında dinamik hareketi ve siyasal bilincine uygun hareketlilik gösterebilen bir şehir. Muhafazakar ve manevi değerleri yüksek bir şehir. Türkiye'nin özeti bir şehir. İşte bize göre ebru gibi işlenmiş, "İşte bu Türkiye" diyebilecekken, bu şehrin bütün bu farklılıkları kanlı bir savaşın parçası haline getirilmeye çalışılmıştır. İşte bu şehre, suikasta teşebbüs eden darbeci anlayış, Türkiye'ye suikast düzenlemiştir" dedi.

Devlet ile millet arasındaki mesafenin kapandığını kaydeden Baş, "Şükürler olsun ki, devletle milletin arasındaki mesafe kapandı. Kapanmaya da devam ediyor. Millete tuzak kuranlar, bugün kendi tuzaklarında boğuluyorlar" şeklinde konuştu.

Panelin sonunda TBMM Darbeleri ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Başkanı Nimet Baş, dinleyicilerden gelen soruları da yanıtladı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Malatya Belediyesi Ahmet Çakır Nimet Baş Türkiye Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title